Post Image

TE TUDOD MILYEN A HAJAD POROZITÁSA? CIKKÜNKBŐL KIDERÜL!

Rúzs & Más / 2023-02-16

A haj porozitása döntő szerepet játszik a haj egészségében és megjelenésében. A haj porozitása a haj nedvességfelvevő és -megőrző képességére utal. Ezt a képességet a haj kutikulának állapota határozza meg, amely a hajszál külső rétege. Ha a kutikula sértetlen – tömör és sima –  akkor a nedvesség nehezebben tud be- és kijutni a hajszálba. Az ilyen típusú hajat alacsony porozitású hajnak nevezik. Ha viszont a kutikulát borító sejtek nem zárnak jól,  sérült a hajfelszín, akkor a nedvesség könnyebben jut be és távozik a hajszálból. Ezt a hajtípust magas porozitású hajnak nevezzük. Mivel a haj porozitása befolyással van arra, hogyan reagál hajunk bizonyos hajápolási termékekre és a hajformázásra, fontos, hogy tisztában legyünk a saját hajunk porozitásának mértékével.

hajfestés otthon, 8 tipp, rúzs és más

Hogyan állapíthatjuk meg, hogy milyen porozitású a hajunk?

Három kategóriát különböztetünk meg: alacsony, normál és magas porozitás. A sprőd tapintás és a szárazság egyértelmű jelei a magas porozitású hajnak. Abból is következtethetünk a hajunk porozitására, hogy mennyi idő alatt szárad meg: a gyorsan száradó haj alacsony porozitású, míg a hosszú ideig száradó hajra magas porozitás jellemző.

A hajunk porozitásának meghatározásához elvégezhetjük a porozitás tesztet, ha fogunk egy hajszálat, és egy pohár vízbe dobjuk; ha a hajszál a pohár aljára süllyed, akkor magas a porozitása. Ha a haj a víz tetején úszik, akkor alacsony, ha pedig középen lebeg, akkor normál porozitású.

Az alacsony porozitású haj nehezen veszi fel a nedvességet, taszítja a vizet, és általában nagyon száraz. Ha alacsony porozitású a hajunk, a víz vagy a termékek a haj felszínén ülnek ahelyett, hogy behatolnának a szálakba. A magas porozitású haj pedig nehezen zárja magába a tápanyagokat, gyakran durva tapintású.

Hogyan kezeljük a magas porozitású hajat? 

A magas porozitású haj kezelésénél a legjobb, ha az LCO-módszert alkalmazzuk – ez a rövidítés a termékek alkalmazási sorrendjére utal: folyékony vagy leave-in kondicionáló, krém, olaj. Az olajok használata a legjobb módja annak, hogy a nedvességet a hajba zárjuk. Az argánolaj, a jojobaolaj és más olajkeverékek segítenek benntartani a nedvességet, mivel hasonló szerkezetűek a test által előállított zsírokéval, és puhábbá teszik a hajat. A krémek és az olajok rétegezése biztosítja a haj számára a szükséges nedvességet, és lezárja azt.

Lee Stafford Arganoil hajápolási termékcsalád

A magas porozitás miatt a hajnak általában több fehérjére vagy olajra van szüksége, ami segít megkötni a nedvességet. Egyes kondicionálók több fehérjét tartalmaznak: keratin-, búza- vagy selyemfehérjét tartalmazó hajbalzsamokat keressünk az intenzívebb hatás érdekében. De megpróbálkozhatunk a régi, jól bevált tojás pakolással, ami tele van fehérjékkel, és segít megerősíteni a meggyengült szálakat.

Kérastase otthonillatosító, home fragrance, lakás parfüm , rúzs és más

Kérastase Resistance Bain Force Arcitecht újjáépítő hajfürdő

Milyen termékek a legjobbak az alacsony porozitású hajra?

Az alacsony porozitású hajat nehéz lehet hidratálni, mivel a kutikulák szorosan össze vannak tömörülve. Az alacsony porozitású haj ápolásához fontos, hogy olyan termékeket használjunk, amelyek könnyűek, szilikon- és ásványi olajmentesek. Érdemes kipróbálni a hő használatát is, hogy megnyissa a kutikulákat, így azok fogékonyabbak lesznek a hidratáló hatóanyagokra.

porozitás, haj porozitása, hajmaszk, hidratáló, hajpakolás, money, ruzs es mas

   Color Wow Money mélyhidratáló hajmaszk

A közepes porozitású haj ápolásához kiegyensúlyozott termékeket használjunk, amelyek a hidratáló és erősítő összetevők megfelelő kombinációját tartalmazzák.

Ha tisztában vagyunk hajunk porozitási szintjével, sokkal könnyebb lesz kiválasztani a megfelelő termékeket és hajkezelési technikákat, amelyekkel a hajunkat egészségesen tudjuk tartani.

Kapcsolódó bejegyzések