Post Image

TE IS LEHETSZ BORSZAKÉRTŐ, A HILLTOP ÖTLETÉNEK KÖSZÖNHETŐEN

Rúzs & Más / 2021-06-08

Amikor először megláttam a Hilltop borok új címkéit, konkrétan felkiáltottam: ez zseniális! Azon nyomban küldtem egy gratulációt a márka képviselőinek, mert ennél jobb és kézenfekvőbb ötlettel még nem találkoztam! A neszmélyi borvidék legnagyobb borászata, a Hilltop megújult címkéin minden bora esetében egyedi aromatérképekkel ábrázolja azt, hogy az adott tételre milyen ízek és aromák jellemzők, így még a laikusabb borfogyasztók is könnyen megtalálják, melyik bor illik legjobban az ízlésükhöz. A hátcímkén viszont magyarázatot, plusz információkat (például, hogy milyen ételekhez illik) talál a borról az, aki kicsit is érdeklődik iránta.

Számomra a borfogyasztás rituálé, tanultam hol, milyen szőlőből és hogyan készül és tudom, mennyi munka, odafigyelés, gondoskodás van benne.  Azon túl, hogy az aromakör segít a választásban, a Hilltop címkék tanítanak bort kóstolni, megtanítják a borkedvelőket, hogy mire érdemes odafigyelniük. Ezt pedig még fontosabbnak tartom! A bor nemzeti kincsünk és ezért mindenkinek legalább egy kicsit illene érteni hozzá.

hilltop, neszmély, kamocsay, bor, aromakör, aromatérkép, borkóstolás, borszakértő, ízvilág, gyümölcsös, rúzs és más

Aromakör és aromatérkép

Az aromakört évtizedek óta használják borkóstoláshoz. Dr. Ann C. Noble, a davis-i Kaliforniai Egyetem professzora találta ki a nyolcvanas években, amikor kutatásai során arra lett figyelmes, hogy a képzetlen borfogyasztók számára nehézséget okoz, hogy kifejezzék, borkóstolás során milyen aromákat éreznek a borban, ahogy az is, hogy az egyes tételeket íz- és illatjegyeik szerint összehasonlítsák. Noble professzor az aromakört így egyfajta segédeszközként alkotta meg: kör alakú skálákon helyezte el a jellemző aromákat a gyümölcsöstől a fáson át a fűszeresig sokféle jegyet meghatározva, az aromákat pedig a könnyebb azonosíthatóság kedvéért színekkel is jelölte. A körök elsődleges, másodlagos, de akár harmadlagos aromákat is leírnak, így segítenek lebontani az ízélményeket, és megfogalmazni a kóstolt tétel jellemző jegyeit. Az aromakör így kiegészíti az érzékszervi észlelést, segít megjegyezni a kóstolt borokat, sőt azonosítani a kedvelt íz- és illatjegyeket, és persze, megosztani az élményt másokkal is.

hilltop, neszmély, kamocsay, bor, aromakör, aromatérkép, borkóstolás, borszakértő, ízvilág, gyümölcsös, rúzs és más

A Hilltop 2021-ben megújult címkéin is ezt az aromakört használja egy letisztultabb, könnyen értelmezhető formában. A borászat borai nyolcfajta íz- és illatvilágon (egzotikus, virágos, növényes, parfümös, ásványos, piros gyümölcsös, csonthéjas és fehér gyümölcsös) keresztül mutatkoznak be a címkéken. Így minden tétel címkéjének mintázata és – az adott aromakörhöz igazodva -a címke színe is más, egyedi. Az egyes tételekben érezhető ízek és illatok intenzitását az adott borra jellemzően a címkén szereplő aromakör skálái mentén kirajzolódó színes aromatérkép mutatja meg. Az aromatérképet „leolvasva” a Hilltop borai között így mindenki könnyedén eligazodik és megtalálja a maga kedvencét.

hilltop, neszmély, kamocsay, bor, aromakör, aromatérkép, borkóstolás, borszakértő, ízvilág, gyümölcsös, rúzs és más

A Hilltop megújult címkéin keresztül egyúttal a neszmélyi borvidéket is szeretné „feltenni” a borfogyasztók térképére, hiszen a Hilltop borok gyümölcsössége és illatossága nem kis részben a régió csodálatos természeti adottságainak köszönhető. A római kor óta ismert, Szlovákiával határos, Dunára néző dűlőkön elterülő borvidék klímája és talajösszetétele az üde fehérboroknak különösen kedvez. A régió oltalom alatt álló borai kellemesen virágosak, gyümölcsösek és illatosak. A fehérborok halványzöldtől a szalmasárgáig terjedő színű tételeiben szinte megcsillanni látszik a neszmélyi dűlőket sütő napfény, így akár neszmélyi Irsai Olivért, chardonnay-t vagy olaszrizlinget választunk, nem fogunk csalódni!

hilltop, neszmély, kamocsay, bor, aromakör, aromatérkép, borkóstolás, borszakértő, ízvilág, gyümölcsös, rúzs és más

Kapcsolódó bejegyzések