Post Image

TOJÁSFEHÉRJÉBŐL KÉSZÜLT SAJTOT KÓSTOLHATSZ A MENTES FESZTEN

Rúzs & Más / 2023-02-26

A február 25-26-án megrendezésre kerülő MentesFeszten, ahol a glutén-, laktóz és cukormentes, egészségtudatos termékek mind-mind bemutatkoznak, külön hangsúlyt kapnak az idei évben a szeletelhető tejmentes sajt-helyettesítők. Ezek általában növényi alapúak, nagyrészt rizsből, szójából, kókuszból, esetleg más növényi alapanyagokból készülnek. Éppen ezért jelentős a szénhidrát tartalmuk. Azonban van egy magyar tojásfehérje alapú, fehérjedús tejtermék-helyettesítő termékcsalád, a ToTu, amely legújabb tagjával a  MentesFeszt sajt-alternatíva versenyén mutatkozik be a nagyközönség előtt.

totu, tojasfeherje, tejmentes, tejmentes tejtermek, etalellergia, intolerancia, laktozmentes, mentes, mentes fesztival, tojas, ruzs es mas

A ToTu termékcsalád rendelkezik már túró-, sajtkrém-, tejföl-, tej-, gyümölcsjoghurt-, kávéital-alternatívákkal is, azonban tojásfehérje alapú, szeletelhető állományú sajt-analógokat eddig a fogyasztók nem találhattak a boltok polcain. Így – a fogyasztói igényekre reagálva – már régóta dédelgetett álmunk volt a szeletelhető tojásfehérje-alapú lágy és félkemény sajtok fejlesztése, amelyek közül a terveink szerint néhányat, de legalább egyet bemutatunk február 25-én és 26-án az ELTE Lágymányosi Campusán” – mondta Dr. Németh Csaba, aki a termékek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik.

totu, tojasfeherje, tejmentes, tejmentes tejtermek, etalellergia, intolerancia, laktozmentes, mentes, mentes fesztival, tojas, ruzs es mas

Dr. Németh Csaba

“A tojásfehérjéből készült sajthelyettesítők fejlesztése tudományos szempontból is rendkívül izgalmas kihívások elé állít minket” – kezdte mesélni a fejlesztéssel kapcsolatos tapasztalatait Vargáné dr. Tóth Adrienn, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet kutatója,
majd így folytatta: “Gondoljunk csak abba bele, hogy pont azon fehérjéket és cukrokat kell „lecserélnünk” a tejtermékhelyettesítők fejlesztése során, melyek a tejtermékek állományának és ízének kialakításában a döntő szereppel bírnak. A szeletelhető és félkemény sajtanalógok esetében például a tejben található kazein fehérje molekulák szerkezet-kialakító tulajdonságait kell első sorban „helyettesítenünk”. Ez hatalmas feladat, hiszen a ToTu sajtokban nem szeretnénk felesleges állománykialakító adalékanyagokat felhasználni, sokkal inkább szeretnénk a tojásfehérjében rejlő technológiai lehetőségeket minél szélesebb körben kiaknázni.”

Az újonnan kifejlesztett, és hamarosan megkóstolható termékeket a 100%-ban magyar tulajdonú gyártó állandó kutatás-fejlesztési partnerével, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel közösen fejlesztette, illetve folytatja fejlesztését jelenleg is.
További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek

Kapcsolódó bejegyzések