Post Image

SZUPERGYORS ÉS NAGYON FINOM: TEJES PITE

Rúzs & Más / 2020-06-25

Kedves Rúzs és Más Olvasók!

Egy olyan receptet osztok meg Veletek, amit az egyik legjobb barátnőmtől kaptam, ő pedig otthonról, Kecskemétről hozta magával. Amíg nála meg nem kóstoltam felnőtt fejjel a Tejes pitét, nem is hallottam róla! De a különleges, semmihez sem hasonlító rugalmas állaga, enyhe édessége és hamisítatlan házias íze azonnal megfogott! Hát még, amikor megtudtam, milyen egyszerűen gyakorlatilag 5 perc alatt elkészül! Persze utána meg kell sütni, de az sem tart 20 percnél tovább, a Tejes pite viszont még másnap is épp olyan jó, mint “újkorában”, remekül mikrózható, feltéve, hogy marad belőle!

Íme a hozzávalók:

4 egész tojás
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 nagy csipet só
25 dkg liszt
6 dl tej

És a recept: Még mielőtt nekilátsz kapcsold be a sütőt, hadd melegedjen! Keverőgéppel vagy egy sima kézi habverővel keverd össze a tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral, sóval, majd add hozzá a lisztet és fokozatosan keverd hozzá a tejet.

tejes pite, gasztro, gasztronómia, recept, édesség, gyors, gyors édesség, desszert, tejes, pite, ruzs es mas

Egy sűrű, de folyékony tésztát kapsz, amit egy kisebb, kivajazott tepsibe öntve (az én tepsim 28 cm-es) máris beküldhetsz az előmelegített sütőbe. Én 150 fokon, légkeverésen szoktam sütni 10 percig, majd felteszem 180 fokra.

tejes pite, gasztro, gasztronómia, recept, édesség, gyors, gyors édesség, desszert, tejes, pite, ruzs es mas

Amikor a teteje kinő a tepsiből és enyhe aranybarna színe lesz, kész is! Ha nincs légkeveréses sütőd, akkor sima sütő üzemmódban 170 fokon, középen süsd!

tejes pite, gasztro, gasztronómia, recept, édesség, gyors, gyors édesség, desszert, tejes, pite, ruzs es mas

A tálaláshoz vágd fel kockákra és tegyél rá (lehetőleg házi) baracklekvárt bőven! De bármilyen más  lekvárral is nagyon finom! Másnap hidegen vagy mikróban megmelegítve fogyasztható.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Mónika

Hogy tetszett?

Kapcsolódó bejegyzések