SZUPERGYORS ÉS NAGYON FINOM: TEJES PITE
Kedves Rúzs és Más Olvasók!
Egy olyan receptet osztok meg Veletek, amit az egyik legjobb barátnőmtől kaptam, ő pedig otthonról, Kecskemétről hozta magával. Amíg nála meg nem kóstoltam felnőtt fejjel a Tejes pitét, nem is hallottam róla! De a különleges, semmihez sem hasonlító rugalmas állaga, enyhe édessége és hamisítatlan házias íze azonnal megfogott! Hát még, amikor megtudtam, milyen egyszerűen gyakorlatilag 5 perc alatt elkészül! Persze utána meg kell sütni, de az sem tart 20 percnél tovább, a Tejes pite viszont még másnap is épp olyan jó, mint “újkorában”, remekül mikrózható, feltéve, hogy marad belőle!
Íme a hozzávalók:
4 egész tojás
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 nagy csipet só
25 dkg liszt
6 dl tej
És a recept: Még mielőtt nekilátsz kapcsold be a sütőt, hadd melegedjen! Keverőgéppel vagy egy sima kézi habverővel keverd össze a tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral, sóval, majd add hozzá a lisztet és fokozatosan keverd hozzá a tejet.
Egy sűrű, de folyékony tésztát kapsz, amit egy kisebb, kivajazott tepsibe öntve (az én tepsim 28 cm-es) máris beküldhetsz az előmelegített sütőbe. Én 150 fokon, légkeverésen szoktam sütni 10 percig, majd felteszem 180 fokra.
Amikor a teteje kinő a tepsiből és enyhe aranybarna színe lesz, kész is! Ha nincs légkeveréses sütőd, akkor sima sütő üzemmódban 170 fokon, középen süsd!
A tálaláshoz vágd fel kockákra és tegyél rá (lehetőleg házi) baracklekvárt bőven! De bármilyen más lekvárral is nagyon finom! Másnap hidegen vagy mikróban megmelegítve fogyasztható.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Mónika