Post Image

A SZÉPSÉGIPAR VILÁGRENGETŐ TALÁLMÁNYAI

Rúzs & Más / 2018-01-05

A szépségipar feltalálóinak nem állítottak emlékművet és Nobel díjra sem terjesztették fel őket, pedig nélkülük mi, mai nők csupán félkarú óriások volnánk. Hálánkat a magunk módján rójuk le: zseniális találmányaikat életünk nélkülözhetetlen részévé avattuk.

Rúzs
125 esztendeje lépett színre az amszterdami világkiállításon az ajakrúzs. Párizsi parfümőrök keverték a vörös színezéket ricinusolajból, szarvasfaggyúból és méhviaszból. Ezt követően a rúzs a némafilm sztárok által a XX.század elején került a figyelem középpontjába. Egyébiránt a némafilmek dívái valójában fekete rúzst használtak a fekete-fehér filmkockákon jelentkező drámai hatás kedvéért, mint a képen látható Mary Pickford.

Mary Pickford, fekete rúzs, rúzs és más

Hajszárító

A legelső hajszárítót 1900-ban az AEG konszern fejlesztette ki. A szóban forgó modell két kilogrammot nyomott és fúvócsövén 90 fokos levegőt fújt ki. A vállalat 1909-ben levédette a ”főn” kifejezést és a mai napig kizárólag őket illeti e megnevezés használati joga.

AEG Fön 1900, rúzs és más

Hajfesték
1908-ban, Párizsban egy tehetséges vegyészmérnök, Eugene Schueller a konyhájában felépített kémiai laborban egy oxidációs folyamat beiktatásával kifejlesztette az első tartós hajfestéket. „Francia Ártalmatlan Hajfesték Társaság” néven 1909-ben bejegyeztetett cégéből vált a kozmetikai ipar óriása, a L’Oreal.

Első hajfesték, L'Oreal, rúzs és más

 

Arcápoló krém
1911-ben sikerült először Oscar Troplowitz-nek, a Beiersdorf cég tulajdonosának vizet és olajat selymes krémmé egyesítenie. Hófehér színe miatt elnevezte Niveának (a hó latin elnevezéséből, a nivis-ből). A kék-fehér fémdobozos kultikus krém a mai napig a változatlan, eredeti receptúra alapján készül.

Nivea krém 1920, rúzs és más

Szempillaspirál
Az első szempillafestéket T.L.Williams amerikai vegyész 1913-ban készítette húga, Mabel számára. A szépítőszer kizárólag szénport és vazelint tartalmazott, ám így is igéző pillákat eredményezett. A találmány forgalmazására egy kisvállalkozást hozott létre, amit Maybelline-nek nevezett el és kozmetikumai hamarosan kontinenseken átívelő hírnévre tettek szert.

Maybelline szempillaspirál 1917, rúzs és más

Napolaj
A napbarnította bőr trendjét, ezzel együtt a napfürdőzés divatját Coco Chanel vezette be a 20-as években. Nem csoda, hogy 1935-ben egy francia márka, az Ambre Solaire első napolajának piaci bevetésével világsikert aratott. Meglepő, hogy a napégés-mentes barnaságot garantálandó, a bőr védelmére már az első pillanattól kémiai fényszűrőket is alkalmaztak.

A világ első napolaja, Abre Solaire, rúzs és más

Körömlakk
A 30-as években az autóipar robbanásszerű fejlődésnek indult. Újszerű, erősen fedő pigmenteket kezdtek alkalmazni a gépjárművek festésére. Ezt a technológiát vette át a Revson testvérpár, Charles és Joseph, és 1932-ben előrukkoltak az első körömlakkal. Ez a találmány jelentette a Revlon cég alapkövét.

A világ első körömlakkja, Revlon, rúzs és más

körömlakk, 1957 Revlon, rúzs és más

Növényi sampon
Egy svájci fodrász, Gustav Guhl volt a természetes hajápolás éllovasa. Már 1946-ban készített olyan samponokat, melyek növényi hatóanyagokkal kezelték a hajproblémákat. Első receptúráinak egyike, a intenzíven hidratáló búzacsíraolajat és ápoló, illatos barackolajat tartalmazó összetétel klasszikussá vált.

Guhl, legrégebbi növényi sampon, rúzs és más

 

 

A SZÉPSÉGIPAR VILÁGRENGETŐ TALÁLMÁNYAI
5 (100%) 4 votes

Kapcsolódó bejegyzések