Intoleráns vagy allergiás?
Bizonyára sokan érezték már kellemetlenül magukat egy-egy kiadósabb étkezést követően, tévesen azt gondolva, hogy az adott ételre allergiásak, ezért azt többet inkább nem fogyasztják. De vajon tényleg ilyen gyakori lenne az ételallergia? Ételallergiáról valójában akkor beszélünk, amikor az elfogyasztott táplálék egyes alkotóelemeire az immunrendszerünk tévesen túlreagál. Az étkezést követően a szervezet azonnali válasza heves tünetekben jelentkezik. Hasonlóan a korábban említett nem ételek okozta allergiákhoz, itt is az immunrendszer túlműködésének eredményeként felszabaduló hisztamin nevezetű anyag felelős a panaszokért. Az étkezést követően nagyjából egy órán belül kialakulnak a tünetek, amelyek kezdődhetnek a száj viszketésével, duzzadásával, de ez súlyos esetben akár nehézlégzéssel és gégeödémával is társulhat. A tünetek kialakulásának a jellege attól függ, hogy a szervezet melyik részén szabadul fel a hisztamin.
Tovább