Post Image

SÜSSÜNK TÉVÉRÁGCSÁT! TÁNYÉRT IS KÉSZÍTHETÜNK HOZZÁ…

Rúzs & Más / 2019-10-11

Közeledik a hétvége, a tévénézéssel töltött esték. Szerintem sokan vagyunk úgy, hogy szeretünk közben valami finomat rágcsálni. Egy előre előkészíthető kelttésztás tévérágcsát ajánl ma nekünk Fruzsi – amit nem is akármin, hanem saját készítésű tányéron tálalt. Erről is lesz szó a recept mellett!

“Sziasztok kedves Rúzs és Más olvasók!

Szeretjük a sajtos tévérágcsát, nem csak esténként, hanem tízóraira vagy uzsonnára gyümölcs mellé vagy vendégváróként.
Ezt a tésztát előző este össze lehet gyúrni és másnap megkeleszteni és megsütni.

Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
1 pohár tejföl
1 egész tojás
1/2 csomag porélesztő
10 dkg margarin
1 tk só
15 dkg reszelt sajt

A lisztet, a porélesztőt és a sót összekeverjük, beleborítjuk a kefírt és a felolvasztott margarint. A tojást felverjük és a kétharmadát beleöntjük a lisztes keverékbe.
Először fakanállal összekeverjük a tésztát majd deszkára borítva összegyúrjuk.
Tálba tesszük és lefóliázva a hűtőbe rakjuk éjszakára.
Ne féljünk, nem fog “kimászni” a tálból.
Másnap az elkészítés előtt kb. 2 órával kivesszük a hűtőből. Hagyjuk magáhoztérni úgy másfél órát. Ezután 30 percig meleg helyen kelesszük.
Az őszi időszakban vagy a mosogatóba engedek a kezemnek kicsit melegebb vizet és abban, vagy 40 fokra melegített sütőben, fólia alatt kelesztem.

A kelés után belisztezett deszkán kinyújtjuk, kicsit hagyjuk pihenni, 5 perc elég, mert előse gumis állagú lehet, és összerántja magát.

Ezután nyújtsuk ki 3 -4 mm vékonyra. Kenjük meg az előző napról megmaradt tojással, szórjuk meg reszelt sajttal.
Vágjuk ujjnyi széles csíkokra és tegyük a sütőpapiros tepsibe.

180 fokon, alsó láng + légkeverés fokozaton 12-14 perc alatt megsül.

Jó ropogtatást mindenkinek 🙂

A főzésen kívül van még egy szenvedélyem. Hadd osszam meg veletek.

Séf ismerőseimtől már korán megtanultam, hogy hiába a jó alapanyag, a jó ízű kész fogás, ha a tálalásra nem fektetünk ugyanannyi energiát mint az étel elkészitésére. A séfek kreatív munkájának része, hogy a szezonális menühöz megtalálják a megfelelő tálakat, tányérokat. Sokan felveszik a magyar kézművesekkel a kapcsolatot, hogy az étterem vagy cukrászda hangulatához egyedi kollekciót rendeljenek.

Így találtam rá egy kis kézműves üzemre, az Apacuka Ceramics-ra, akik a tányérok és tálak végtelen forma, szín és minta kombinációt álmodják meg.

De nem csak ők álmodnak, hanem az általuk szervezett workshopokon a bátrak egy darab nyers agyagból megvalósithatják saját elképzeléseiket. Terápiás “matatás” a javából. Függőjük lettem, már harmadszorra jártam náluk. A bőség zavara engem is megszédített, de ezek eredménye az a sok mintás tányér, amin én is tálalok.

Remélem ti is eljuttok Judithoz és Gáborhoz egyszer. Vagy többször. 🙂

Addig is, íme a kis házi kollekcióm annyi szeretettel, mint amivel készültek.”

tévérágcsa, sajtos, recept, sütemény, rágcsa, sós, süteményrecept, gasztro, gasztronómia, frufoodart, rúzs és más

 

Kapcsolódó bejegyzések