SÜSSÜNK TÉVÉRÁGCSÁT! TÁNYÉRT IS KÉSZÍTHETÜNK HOZZÁ…
Közeledik a hétvége, a tévénézéssel töltött esték. Szerintem sokan vagyunk úgy, hogy szeretünk közben valami finomat rágcsálni. Egy előre előkészíthető kelttésztás tévérágcsát ajánl ma nekünk Fruzsi – amit nem is akármin, hanem saját készítésű tányéron tálalt. Erről is lesz szó a recept mellett!
“Sziasztok kedves Rúzs és Más olvasók!
Szeretjük a sajtos tévérágcsát, nem csak esténként, hanem tízóraira vagy uzsonnára gyümölcs mellé vagy vendégváróként.
Ezt a tésztát előző este össze lehet gyúrni és másnap megkeleszteni és megsütni.
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
1 pohár tejföl
1 egész tojás
1/2 csomag porélesztő
10 dkg margarin
1 tk só
15 dkg reszelt sajt
A lisztet, a porélesztőt és a sót összekeverjük, beleborítjuk a kefírt és a felolvasztott margarint. A tojást felverjük és a kétharmadát beleöntjük a lisztes keverékbe.
Először fakanállal összekeverjük a tésztát majd deszkára borítva összegyúrjuk.
Tálba tesszük és lefóliázva a hűtőbe rakjuk éjszakára.
Ne féljünk, nem fog “kimászni” a tálból.
Másnap az elkészítés előtt kb. 2 órával kivesszük a hűtőből. Hagyjuk magáhoztérni úgy másfél órát. Ezután 30 percig meleg helyen kelesszük.
Az őszi időszakban vagy a mosogatóba engedek a kezemnek kicsit melegebb vizet és abban, vagy 40 fokra melegített sütőben, fólia alatt kelesztem.
A kelés után belisztezett deszkán kinyújtjuk, kicsit hagyjuk pihenni, 5 perc elég, mert előse gumis állagú lehet, és összerántja magát.
Ezután nyújtsuk ki 3 -4 mm vékonyra. Kenjük meg az előző napról megmaradt tojással, szórjuk meg reszelt sajttal.
Vágjuk ujjnyi széles csíkokra és tegyük a sütőpapiros tepsibe.
180 fokon, alsó láng + légkeverés fokozaton 12-14 perc alatt megsül.
Jó ropogtatást mindenkinek 🙂
A főzésen kívül van még egy szenvedélyem. Hadd osszam meg veletek.
Séf ismerőseimtől már korán megtanultam, hogy hiába a jó alapanyag, a jó ízű kész fogás, ha a tálalásra nem fektetünk ugyanannyi energiát mint az étel elkészitésére. A séfek kreatív munkájának része, hogy a szezonális menühöz megtalálják a megfelelő tálakat, tányérokat. Sokan felveszik a magyar kézművesekkel a kapcsolatot, hogy az étterem vagy cukrászda hangulatához egyedi kollekciót rendeljenek.
Így találtam rá egy kis kézműves üzemre, az Apacuka Ceramics-ra, akik a tányérok és tálak végtelen forma, szín és minta kombinációt álmodják meg.
De nem csak ők álmodnak, hanem az általuk szervezett workshopokon a bátrak egy darab nyers agyagból megvalósithatják saját elképzeléseiket. Terápiás “matatás” a javából. Függőjük lettem, már harmadszorra jártam náluk. A bőség zavara engem is megszédített, de ezek eredménye az a sok mintás tányér, amin én is tálalok.
Remélem ti is eljuttok Judithoz és Gáborhoz egyszer. Vagy többször. 🙂
Addig is, íme a kis házi kollekcióm annyi szeretettel, mint amivel készültek.”