Post Image

PROGRAMAJÁNLÓ: OROSZLÁNNÉZŐBEN MISKOLCON

Rúzs & Más / 2021-06-05

Múlt héten sodort az élet abba a városba, ahol még sosem jártam eddig és meg kellett állapítanom, hogy Miskolc tele van meglepetésekkel! Egyedülálló sétálóutcája, melyen a híres villamossal osztoznak a járókelők, a szépen felúított belváros, az észak-olasz városokat megidéző, szépen felújított Szinva-terasz és a remek éttermek miatt egyből a szívembe zártam. Mivel 4 másik anyukával voltunk, természetesen az állatkert is szóba jött, ketten is elmesélték, hogy jártak itt és családilag mindenképp érdemes felkeresni: a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó erdős területen ugyanis az állatok természetes környezetben, tágas helyen élnek. Tanösvény is van itt és egy 32 méter hosszú függőhíd. A Miskolci Állatkertben 21 hektáron 120 faj 800 egyede él, hozzájuk csatlakozott tavasszal három oroszlán, akik a park eddigi legnagyobb fejlesztése nyomán épült Száhel bemutató fő attrakciói lettek.  Egyből 3 okkal több, amiért idén nyáron érdemes Miskolcra kirándulni.

miskolc, miskolci állatkert, zeusz, oroszlán, száhel, zoo, program, proramajánló, ruzs es mas

A Száhel a világ legnagyobb sivatagjának, a Szaharának déli szélén található izgalmas élővilágú, félsivatagos terület, itt állnak meg a tőlünk délre költöző madarak is pihenni. Sajnos a politikai instabilitás és a klímaváltozás ezt a térséget Földünk egyik legveszélyesebb és legveszélyeztetettebb régiójává változtatta a közelmúltban. A térség összes országában háborúk, törzsi harcok vagy iszlamista felkelések zajlanak, miközben az egykoron csapadékos vidéknek számító Száhel rohamosan sivatagosodik.

Ezért is fontos, hogy a világ állatkertjei és -rezervátumai kiemelt figyelmet fordítsanak az itt honos fajokra. Észak-Amerika gazdag állatkertjeiben nem is ritkák az ilyen tematikájú részek, és Európában is vannak figyelemreméltó fejlesztések, például a Barcelonai Állatkertben, vagy legutóbb a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban, ahol az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló ökoturisztikai fejlesztés keretében látványos Száhel kifutó épült, valamint megújultak az oda vezető ösvények és a park fogadóépülete is.

A Száhel-övezetben kör alakú, nádtetős házakban laknak az emberek, ezt mintázza az új épület, amelybe Nyíregyházáról érkezett a tízéves Zeusz és a két nyolcéves nőstény oroszlán, akik még nem kaptak nevet. Őket hamarosan egy sivatagi hiúz követi Csehországból, és érkezik egy csapat törpe papagáj is.

miskolc, miskolci állatkert, zeusz, oroszlán, száhel, zoo, program, proramajánló, ruzs es mas

Kapcsolódó bejegyzések