Pilatesről szakértői szemmel

Zsolesz / 2011-10-11

Ha egy mozdulatot nem a megfelelő izmokkal végzünk, ízületeinket könnyen túlerőltethetjük. Az izomegyensúly nagyon fontos! Ha a mély hátizmok, hasizmok meggyengülnek, akkor már a gerinc nincs megfelelően megtámasztva, védve, és ilyenkor megnőhet a gerinc egészséges domborulata a felső háti szakaszon, kifózis – púpos hát – alakulhat ki. Ebben az esetben az első láncban is változás történik, megrövidül, feszes lesz például a mellizom, azaz az egész szervezetre hatással lesz.
Elengedhetetlenül fontos a helyes testtartás kialakítása és tudatosítása már kisgyermekkorban. Továbbá lényeges, hogy ne csak a külső izmainkat eddzük, hanem a vázrendszerünket közvetlenül tartó mélyizmokat tartsuk erősen és rugalmasan. Ha már elgyengültek, mivel későn kaptunk észbe, akkor ezeket újból formába hozhatjuk kitartó munkával. Ha a mélyizmaink (a gerinc mentén és a hasnál) erősek, akkor stabilan tartják a testünket és a mozgatóizmaink megfelelően tudják végezni tevékenységüket (kar-láb emelése, előre-oldalra hajlás) és közben nem történik kopás, sérülés stb. A testtartás javítására, a testtudat fejlesztésére és a mélyizmok erősítésére, rugalmassá és mozgékonnyá tételére az egyik legjobb módszer az erre kidolgozott Pilates-gyakorlatok végzése.
Ez egy lassabb, elgondolkodtatóbb gerinckímélő edzésforma és egy olyan technika, amely más mozgásirányzatokban is segítségünkre lehet és védi testünket.

A Pilatesnél lényeges a technika, mert nélküle a gyakorlatok nem olyan hatékonyak. A technika részét képezi a semleges gerincív beállítása, a központ bekapcsolása, az oldalsó-hátsó légzés, a koncentráció, a precizitás stb. Manapság az eredeti Pilates-gyakorlatokat több irányzat is módosította, hogy a hétköznapokban nem mozgással foglalkozók is hatékonyan végezhessék ezeket a módosított gyakorlatokat. Az eredeti középhaladó és haladó Pilates-gyakorlatok nagyon jók, de végzésükhöz szükséges egy alap a központ erősségében, lazaságában és a gerinc mozgékonyságában. Az eredeti gyakorlatokhoz fontos az egészséges gerinc. Ezzel ellentétben a módosított gyakorlatokat már kevésbé egészséges gerinccel, azaz még orvos által nem kórosnak mondott gerinccel –  például tartáshibából eredő hátfájással – is lehet végezni. Lehet, hogy pont a mélyizmok megerősítésével, nyújtásával ezek a fájdalmak megszűnnek.

Minden kezdőnek át kell haladnia az alapszintű gyakorlatokon is, és ha megfelelő a központ erőssége, az izmok rugalmassága, a gerinc mobilitása, akkor léphet a következő szintre anélkül, hogy esetleg lesérülne egy számára még nehezen végrehajtható gyakorlat miatt. Alapszinten a Pilates célja a belső mélyizmok erősítése, az alapmozgékonyság kialakítása, az izmok nyújtása, a testtartás javítása és a testtudat fejlesztése. Ha ez megvan, akkor már a globális izmok erősítése is előkerül az edzések során. A módosított gyakorlatok által mindenki a saját képességeinek és felkészültségi szintjének megfelelően haladhat a Pilatessel.

Sokan azt gondolják, hogy a Pilates nem elég fárasztó és nem éreznek semmit utána, ellentétben egy fitneszedzéssel. Ez azért történhet meg, mert egyrészt nem lettek az alapelvek betartva (például a központ tartása végig a gyakorlatok közben, légzés, vállöv stabilizálása). A Pilates-gyakorlatok célja nem a túlgyakorlás és az erős izomláz okozása. Erős izomláz esetén szakadnak az izomrostok, amelyek hegesen gyógyulnak. A Pilates-gyakorlatok erősítenek, nyújtanak, és kis ismétlésszámmal végzendők, mindenkinek a saját szintjén. Az eredményt már 10 alkalom után is érezni. Jobb lesz a közérzetünk, hát- és ízületi fájdalmaink megszűnnek. Egy év után pedig már akár teljes átalakuláson mehetünk át testileg és lelkileg is, a kezdeti szinthez viszonyítva. A Pilates-óra során nagyon fontos a koncentráció, azaz, hogy tudatosan végezzük a gyakorlatokat, így maximális összpontosításra van szükségünk, hogy az hatékony legyen. Ha valaki hosszú távon Pilates-órákra jár, javulhat a koncentrációs képessége is, amelyet más napi tevékenység során, például a munkában is megfigyelhet magán.

Többféle órán vehetünk részt. Van például szakaszos óravezetés, ahol a gyakorlatokat nem a zene ütemére végezzük és nincsenek teljesen összekötve az egymást követő gyakorlatok. Mindenki a saját ütemében dolgozik egyes gyakorlatokon belül, azaz a tanár elindítja a gyakorlatot és megmondja, hogy mennyit kell csinálni belőle. Ilyenkor az oktató inkább csak javít és bemutat egyes gyakorlatokat, de nem végzi azt a vendégekkel. Eredetileg a Pilates-tanár nem is végezte együtt a gyakorlatot a klienssel, mivel az ő feladata az, hogy figyeljen, segítsen és javítson a maximális eredmény érdekében. Zene ütemére is történhet az óra, ebben az esetben a tanár mutatja és mondja a feladatokat. Ennek újabb változata a koreografált Pilates-alapú spiralsóra, amely azoknak ajánlott, akik már voltak pár Pilates-órán, tudják az alapelveket és a folyamatos zene ütemére végzett táncosabb, sok nyújtással végzett órát kedvelik jobban.

Azoknak, akiknek idejük és pénztárcájuk megengedi, érdemes a személyi edzést kipróbálniuk. Ezt lehet egyszer, kétszer, hogy meglegyenek az alapok, amelyekre majd egy csoportos órán jobban lehet építeni, de folyamatosan is lehet járni. Egy ilyen óra hatékonysága többszöröse egy csoportos órának. A gyakorlatok itt személyre szabott igények alapján vannak összeállítva, az egyén céljait figyelembe véve. A személyi edzés egyik változata, amikor stúdióóra keretében 2-3 vendég dolgozik együtt, de mindenki személyre szabott gyakorlatsort kap az oktatótól. Ezt kedvezőbb árban, mint a személyi edzés. Ilyenkor jobban kifejlődik a vendég önállósága a gyakorlás során, ráadásul egymást is motiválják a kliensek.

 

Remélem, hogy kedvet csináltam a Pilateshez, amely nekem és sok más aktívan Pilates-edzésre járó vendégnek olyan sok örömet okoz, mivel testünk-lelkünk felfrissül, alakunk harmonikusabbá és formásabbá válik.                                                                                                     Molnár Gréta

 

Kapcsolódó bejegyzések