PIKÁNS SÜTŐTÖK LEVES FRUZSI MÓDRA
“Kedves Olvasóink!
A sütőtök egy nagyon megosztó zöldség; van aki imádja, de van aki ki nem állhatja. Régen én sem szerettem “csak úgy sütve” de amióta megismertem legalább 4-5 féle elkészítési módját, azóta minden évben várom a szezonját.
Azt tervezem, hogy 2-3 receptet megosztanék veletek.
Kezdjük a legkönnyebbel, egy sütőtök krémlevessel.
Hozzávalók 6 főre:
1.5- 2 kg- os sütőtök (kb. 80-90 dkg sült tök kell majd nekünk belőle, a maradék fagyasztható)
1 kis fej vöröshagyma
1 narancs kifacsart leve
3 ek. olaj
1 zöldségleves kocka
1/2 kávéskanál fahéj
1 ek citromlé
1 -2 ek cukor (elhagyható)
1 tk só (ízlés szerint)
A sütőtököt még egészben jól megmossuk, hogy semmilyen föld maradvány ne maradjon rajta.
Felvágjuk a méretétől függően 6-8 darabra, kimagozzuk és alufóliával bélelt tepsire tesszük. Azért kell a fólia a sütéshez mert nélküle az odaégett tök levét napokig kellene áztatni és sikálni. Makacs-ragacs 🙂
180 fokon, légkeveréssel kb. 75 perc alatt megsül. Legyen jó puha. Az sem baj, ha a szeletek széle picit megpörkölődik. Jobb az íze ettől, édesebb. Hagyjuk kihűlni kicsit.
Amíg hűlnek a tökszeletek, az olajon kezdjük el pirítani a felszeletelt hagymát, majd kb 80-90 dkg már megpucolt tököt dobjunk rá és pirítsuk együtt a hagymával 3-4 percig. Öntsük fel 1 liter vízzel, dobjuk bele a zöldségleves kockát, 2 csipet sót és a fahéjat. Főzzük 20 percig fedő alatt lassú tűzön.
A tűzről levéve botmixerrel krémesítsük a levest.
A narancs levét facsarjuk ki. A citromlével együtt adjuk a leveshez.
Ízlés szerint sózzuk és picit cukrozhatjuk. Utóbbi elhagyható mert a tök és a narancslé elég édes. Kóstolgassuk folyamatosan a levesünket.
Még adhatunk hozzá 2-3 dl vizet ha túl sűrű. Forraljuk fel és már tálalhatjuk is.
Klasszikus levesbetét a pirított tökmag de annak hiányában a pirított zsemlekocka vagy a levesgyöngy is tökéletes.
Dani repetázott belőle, szóval tényleg isteni 😉
Jó étvágyat!”