VALÓBAN ÚGY REGGELIZÜNK, MINT EGY KIRÁLY?

Rúzs & Más / 2016-11-22

Sokunk számára indul el nehezen a nap: rohanunk, nincs elég energiánk, esetleg még a hangulatunk is ingadozó egészen ebédidőig. Jól tudjuk, hogy a reggelizéssel mindez elkerülhető, sok esetben mégsem szánunk rá időt – derült ki az Philadelphia megbízásából készült Ipsos kutatásból.

A reggeli fogyasztása lényeges. Ilyenkor töltjük fel szervezetünk energiatárát – ez segít a vércukorszint szinten tartásában –, serkenti az agyműködést, alapvető tápanyagokat juttatunk szervezetünkbe, és nem utolsó sorban segít vonalaink megőrzésében, hiszen az elhízás egyik fő oka a rendszertelen táplálkozás.
A világ egyik vezető krémsajt márkája úgy döntött, hogy reprezentatív kutatást készít arról, milyen fontosnak tartjuk mi, magyarok a reggeli étkezést, hányszor ülünk le az asztalhoz a nap kezdetekor és mi alapján választunk ételt. A 600 fős mintavétellel készült felmérésből kiderült, hogy lényeges számunkra a reggeli, a megkérdezettek egyhetede tulajdonít szerepet neki rendszeresen. A válaszadók 58%-a minden nap, 12%-a többször egy héten, 23%-a ritkán, míg 7%-a szinte soha nem fogyaszt reggelit.

Így reggelizünk, mi magyarok - derül ki a Philadelphia által kezdeményezett kutatásból

„Örülök, hogy a magyarok többségének fontos a reggelizés, de ez az arány lehetne magasabb is, mert, nem csak a napunk indul több energiával, hanem egészségünket és ideális testsúlyunkat is könnyebb megőrizni, ha nem marad ki a nap egyik legfontosabb étkezése” – mondta Dusa Fanny, dietetikus szakértő.
A kutatásból az is kiderült, hogy az emberek felénél különbözik a hétköznapi reggelizés a hétvégitől. A válaszadók élethelyzetétől, ennek következtében a szabadidejétől is függ, hogy mennyi idejük van elkészíteni és elfogyasztani a reggelit. Hétköznap a megkérdezettek 28%-a kevesebb mint 10 perc, 61%-a 10-20 perc alatt készíti el és eszi meg az ételt, ezzel szemben sokan (43%) hétvégén fél órát is rászánnak a közös családi reggelizésre.
A soha nem reggelizők csoportjának 68%-a az időhiányra hivatkozik, és szerintük rohanás miatt nem marad elég idő a reggelire, 43%-a pedig egyszerűen nem érez éhséget ébredés után.

Philadelphia krémsajt sajtótájékoztató kerekasztal

A felmérés érintette a reggeli kiválasztásának főbb szempontjait is. Elsődleges feltétel, hogy az étel egészséges legyen, de mérvadó az is hogy finom, gyorsan és könnyen elkészíthető, valamint laktató legyen az ennivaló. A válaszadók a csökkentett kalóriatartalmú vagy laktózmentes ételek iránt kevésbé érdeklődnek.
„Érdekes eredmény, hogy az egészséges reggeli fontosabb a városokban élőknek, mint a fővárosi lakosoknak” – emelte ki Závecz Tibor, a kutatás vezetője. „Az, hogy a reggeli jóízű és finom legyen, a férfiaknak fontosabb, mint a hölgyeknek. Lehet, hogy valóban van alapja a mondásnak, miszerint a férfiakhoz a hasukon át vezet az út.”
A reggeli elkészítéséhez a válaszadók 90%-a használ vajat, vajkrémet vagy margarint, 57%-a pedig sajtkrémet. Szendvicsekhez a megkérdezettek több mint 70%-a vásárol sajtkrémet.

Philadelphia krémsajt

A Philadelphia most egy új krémsajttal lép a magyar piacra, amely habos textúrájának köszönhetően sokkal lágyabb a megszokottnál. A Philadelphia új terméke három ízesítésben érhető el: natúr, zöldfűszeres-fokhagymás és fekete olívás. A Philadelphia habosított szendvicskrémje élelmiszerüzletekben és áruházakban kapható.

A Philadelphia szendvicskrémről

Az első krémsajtot William Lawrence amerikai tejtermelő készítette 1872-ben, és a termékeket 1880-tól the Empire Company néven kezdte el forgalmazni fóliázott csomagolásban. A márkát a későbbiekben Philadelphia névre keresztelte, mivel Philadelphiát abban az időben a legjobb minőségű élelmiszerek fővárosának tartották. A New York-i Phoenix Cheese Company 1903-ban megvásárolta a Philadelphia védjegyet, az 1928-as egyesülés óta pedig már a Kraft Cheese Company – 2012 óta Mondelez International – gyártja a krémsajtokat.
A Philadelphia alapítása óta arra törekszik, hogy a legízletesebb és legzamatosabb krémsajt falatok kerüljenek az emberek asztalára. Nagyszerűen alkalmazható levesek, saláták, főételek, desszertek és italok elkészítéséhez. A natúr szendvicskrém mellett, ma már kapható light, laktózmentes, snidlinges, lazacos és zöldfűszeres ízesítés, valamint natúr krémsajt is.

Dusa Fanny receptjei Philadelphia krémsajtból

Philadelphia krámsajt recepteket készít Dusa Fanny

Sütőtökös sajtkrém

Hozzávalók:

• 100g elősütött sütőtök
• 250g Philadelphia natúr krémsajt
• fél tk fahéj
• csipet őrölt szegfűszeg
• bő centiméternyi friss gyömbér reszelve

Elkészítés:

Az elősütött sütőtök belsejét villával nyomkodjuk szét, adjuk hozzá a krémsajtot és a fűszereket, majd alaposan keverjük össze.
Kapros-lazacos szendvicskrém

Hozzávalók:

• 100g füstölt lazac
• egy markényi friss kapor
• 250g Philadelphia natúr vagy zöldfűszeres sajtkrém
• pár csepp citromlé

Elkészítés:

A hozzávalókat a citromlé kivételével tegyük egy aprítógépbe (cutterba) és jól turmixoljuk össze. Sózni nem kell, mert a sajtkrém is enyhén sós és a lazac is. Amikor készen van, egy spatula segítségével keverjük el a citromlével.

Kapcsolódó bejegyzések