VALÓBAN ÚGY REGGELIZÜNK, MINT EGY KIRÁLY?
Sokunk számára indul el nehezen a nap: rohanunk, nincs elég energiánk, esetleg még a hangulatunk is ingadozó egészen ebédidőig. Jól tudjuk, hogy a reggelizéssel mindez elkerülhető, sok esetben mégsem szánunk rá időt – derült ki az Philadelphia megbízásából készült Ipsos kutatásból.
A reggeli fogyasztása lényeges. Ilyenkor töltjük fel szervezetünk energiatárát – ez segít a vércukorszint szinten tartásában –, serkenti az agyműködést, alapvető tápanyagokat juttatunk szervezetünkbe, és nem utolsó sorban segít vonalaink megőrzésében, hiszen az elhízás egyik fő oka a rendszertelen táplálkozás.
A világ egyik vezető krémsajt márkája úgy döntött, hogy reprezentatív kutatást készít arról, milyen fontosnak tartjuk mi, magyarok a reggeli étkezést, hányszor ülünk le az asztalhoz a nap kezdetekor és mi alapján választunk ételt. A 600 fős mintavétellel készült felmérésből kiderült, hogy lényeges számunkra a reggeli, a megkérdezettek egyhetede tulajdonít szerepet neki rendszeresen. A válaszadók 58%-a minden nap, 12%-a többször egy héten, 23%-a ritkán, míg 7%-a szinte soha nem fogyaszt reggelit.
„Örülök, hogy a magyarok többségének fontos a reggelizés, de ez az arány lehetne magasabb is, mert, nem csak a napunk indul több energiával, hanem egészségünket és ideális testsúlyunkat is könnyebb megőrizni, ha nem marad ki a nap egyik legfontosabb étkezése” – mondta Dusa Fanny, dietetikus szakértő.
A kutatásból az is kiderült, hogy az emberek felénél különbözik a hétköznapi reggelizés a hétvégitől. A válaszadók élethelyzetétől, ennek következtében a szabadidejétől is függ, hogy mennyi idejük van elkészíteni és elfogyasztani a reggelit. Hétköznap a megkérdezettek 28%-a kevesebb mint 10 perc, 61%-a 10-20 perc alatt készíti el és eszi meg az ételt, ezzel szemben sokan (43%) hétvégén fél órát is rászánnak a közös családi reggelizésre.
A soha nem reggelizők csoportjának 68%-a az időhiányra hivatkozik, és szerintük rohanás miatt nem marad elég idő a reggelire, 43%-a pedig egyszerűen nem érez éhséget ébredés után.
A felmérés érintette a reggeli kiválasztásának főbb szempontjait is. Elsődleges feltétel, hogy az étel egészséges legyen, de mérvadó az is hogy finom, gyorsan és könnyen elkészíthető, valamint laktató legyen az ennivaló. A válaszadók a csökkentett kalóriatartalmú vagy laktózmentes ételek iránt kevésbé érdeklődnek.
„Érdekes eredmény, hogy az egészséges reggeli fontosabb a városokban élőknek, mint a fővárosi lakosoknak” – emelte ki Závecz Tibor, a kutatás vezetője. „Az, hogy a reggeli jóízű és finom legyen, a férfiaknak fontosabb, mint a hölgyeknek. Lehet, hogy valóban van alapja a mondásnak, miszerint a férfiakhoz a hasukon át vezet az út.”
A reggeli elkészítéséhez a válaszadók 90%-a használ vajat, vajkrémet vagy margarint, 57%-a pedig sajtkrémet. Szendvicsekhez a megkérdezettek több mint 70%-a vásárol sajtkrémet.
A Philadelphia most egy új krémsajttal lép a magyar piacra, amely habos textúrájának köszönhetően sokkal lágyabb a megszokottnál. A Philadelphia új terméke három ízesítésben érhető el: natúr, zöldfűszeres-fokhagymás és fekete olívás. A Philadelphia habosított szendvicskrémje élelmiszerüzletekben és áruházakban kapható.
A Philadelphia szendvicskrémről
Az első krémsajtot William Lawrence amerikai tejtermelő készítette 1872-ben, és a termékeket 1880-tól the Empire Company néven kezdte el forgalmazni fóliázott csomagolásban. A márkát a későbbiekben Philadelphia névre keresztelte, mivel Philadelphiát abban az időben a legjobb minőségű élelmiszerek fővárosának tartották. A New York-i Phoenix Cheese Company 1903-ban megvásárolta a Philadelphia védjegyet, az 1928-as egyesülés óta pedig már a Kraft Cheese Company – 2012 óta Mondelez International – gyártja a krémsajtokat.
A Philadelphia alapítása óta arra törekszik, hogy a legízletesebb és legzamatosabb krémsajt falatok kerüljenek az emberek asztalára. Nagyszerűen alkalmazható levesek, saláták, főételek, desszertek és italok elkészítéséhez. A natúr szendvicskrém mellett, ma már kapható light, laktózmentes, snidlinges, lazacos és zöldfűszeres ízesítés, valamint natúr krémsajt is.
Dusa Fanny receptjei Philadelphia krémsajtból
Sütőtökös sajtkrém
Hozzávalók:
• 100g elősütött sütőtök
• 250g Philadelphia natúr krémsajt
• fél tk fahéj
• csipet őrölt szegfűszeg
• bő centiméternyi friss gyömbér reszelve
Elkészítés:
Az elősütött sütőtök belsejét villával nyomkodjuk szét, adjuk hozzá a krémsajtot és a fűszereket, majd alaposan keverjük össze.
Kapros-lazacos szendvicskrém
Hozzávalók:
• 100g füstölt lazac
• egy markényi friss kapor
• 250g Philadelphia natúr vagy zöldfűszeres sajtkrém
• pár csepp citromlé
Elkészítés:
A hozzávalókat a citromlé kivételével tegyük egy aprítógépbe (cutterba) és jól turmixoljuk össze. Sózni nem kell, mert a sajtkrém is enyhén sós és a lazac is. Amikor készen van, egy spatula segítségével keverjük el a citromlével.