Nyaraljunk a hegyekben!

Zsolesz / 2012-07-30

A kalandparkok mellett a nordic walking és a kerékpár szerelmeseinek is izgalmas kihívásokkal teli lehetőségeket nyújt a Mátra. Egy igazi kuriózum is helyet kap az ország legmagasabb hegyében, ez pedig a segway névre keresztelt két kerekű jármű. Csupán a testsúlyunkkal irányítva ezzel az érdekes szerkezettel akár az ország legmagasabb pontjára az 1014 méter magas Kékestetőre is megtehetünk egy túrát.

 

Szilvásváradot említve mindenkinek a vízesés a lipicai vagy a pisztráng jut eszébe. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy az országban egyedülálló módon csak ebben a kis bükki faluban található úgynevezett egycsöves téli-nyári bobpálya. Az egész család számára kiváló kikapcsolódás lehet, a Szalajka Völgyében található Kalanderdő is, ahol a fák közé feszített kötélpályán, már a legkisebbek is megtalálhatják a számukra legmegfelelőbb erősségű pályát. És akkor még nem is beszéltünk a kerékpáros lehetőségekről. A Szalajka-völgy egész területe kerékpárral bejárható. A hűsítő lombok árnyékában egy kis testmozgás után nagyszerű élményt nyújthat a híres szilvásváradi pisztráng vacsora.

 

Észak-Magyarország legnagyobb városa Miskolc igyekszik kilépni a történelem által rárótt szerepből és célja, hogy az ország egyik kultúrális központjává váljon. Elég ha a kocsonya fesztiválra, vagy a Bartók plusz operafesztiválra gondolunk, melyek immár Európa szerte ismert rendezvények. Miskolc és környéke nem csak a kulturális sokszínűsége miatt lehet vonzó célpont a nyár során, hiszen itt található egy fantasztikus kalandpark, valamint nyári bobpálya is.

 

 

Aggtelek és térsége ideális úticél lehet azoknak, akik a nagy forróság elől keresnek menedéket. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt területe 1995- óta képezi a Világörökség részét, ahol a vendégek 6 gyönyörű barlangot fedezhetnek fel 9 különböző típusú és nehézségű túra keretein belül. Az 1 órás rövid túrától kezdve egészen a 7 órás speciális túrán keresztül különféle kihívásokat találhat magának a látogató. Azoknak akik a felszínt kedvelik Jósvafőtől rövid 1 km-es túra alatt eljuthatnak Magyarország egyetlen hucul törzstenyészetéhez, melyet génmegőrzés céljából tartanak fent. A hucul az a lófajta, amely a legközelebb áll a honfoglaló magyarok ősállatához.

Átszelve a Zemplén hegyeit Sátoraljaújhelyen találhatjuk magunkat, ahol a Zemplén kalandparkban van az ország leghosszabb ülőszékes libegője, valamint a leghosszabb 2275 méter hosszú téli nyári bobpályája is.

 

A pihenni szándékozóknak ideális kiinduló pont lehet egy nyári vakációra Tokaj és térsége. A kiváló borászatok és éttermek mellett itt a helyi turisztikai szervezet támogatása mellett lehetőség van kedvező áron kerékpárt bérelni, de a kevésbé sportosaknak sem kell megijednie, ha erre járnak kötelezően ajánlott a borbusz kipróbálása is.
Lehet hideg vagy meleg, nappal vagy éjszaka, eső vagy napsütés, Észak-Magyarországon bárki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódást a megérdemelt pihenéshez.

 

Kapcsolódó bejegyzések