Post Image

NEM MINDEN BIO, AMI ANNAK LÁTSZIK!

Rúzs & Más / 2022-07-12

Hatalmas a káosz a biokozmetikumok kapcsán, ugyanis sok terméken félreérthető feliratokat olvashatunk. Sokszor még a szakembereknek is fejtörést okoz, mit takar a “növényi” vagy a “természetes” jelző. Megtévesztő például a 100 százalék természetes jelző, hiszen többnyire nem nézünk utána, vajon minek a 100 százaléka természetes? Dr. Gyovai Viola okleveles biológus, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa elmondta, attól, mert egy flakonra ráírják, hogy organic skincare, még nem lesz bio. Magyarországon piacon lévő kozmetikai márkák mindössze körülbelül 10 százaléka tanúsítottan organikus. De mit is jelent ez pontosan?

Ezért jó a bio

Évről évre dinamikusan növekszik az érdeklődés a bio szépségápolási termékek iránt, a koronavírus-járvány ideje alatt pedig egyre többen kerestek rá és rendeltek hasonló típusú cikkeket online is.

A biokozmetikumok a bőr anyagcseréjét harmonikusan támogatják, nem terhelik a szervezetet szintetikus vegyi anyagokkal, ezért a természetes, egészséges életmód fontos részét képezik az egészséget támogató élelmiszerek és a testmozgás mellett.

biola, naturissimo, ganolife, bio, termeszetes, minositett, bio minosites, ruzs es mas

Dr. Gyovai Viola, a BIOLA biokozmetikumok cégalapító ügyvezetője elmondta, amikor az immunrendszerünket nem terheli salakanyag vagy egyéb testidegen kémiai összetevő, akkor jobb eséllyel tud védekezni a vírusokkal szemben is.

Az ökológiai mezőgazdasági termesztésből származó alapanyagokból készülő szépségápolási termékeknek köszönhetően bőrünk szabadabban lélegzik, élettelibbé, tónusosabbá, feszesebbé válik. A fogyasztók néhány héten belül láthatják a változást, olyan érzésük lesz, mintha jobban működne a bőrük. Ráadásul optimálisabbá válhat a bőr anyagcseréje, és ezáltal a védekezőképessége is egyaránt” – fogalmazott az okleveles biológus.

biola, naturissimo, ganolife, bio, termeszetes, minositett, bio minosites, ruzs es mas

Keressük a terméken a minősítést! 

A Magyar Tudományos Akadémia kanditátusa egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy a természetesnek reklámozott kozmetikumok köre ma már szakmai, toxikológiai és bőrgyógyászati tapasztalatok alapján több csoportra osztható.

Biokozmetikumnak csak azok a termékek nevezhetők, melyeket évente legalább egyszer ellenőriz egy tanúsító szervezet a saját feltételrendszere szerint. Ennek során nemcsak a bio alapanyagokat, hanem a receptúrát, a gyártástechnológiát, a raktározást, a címkézést és a csomagolást is ellenőrzik, és csak ezek után kaphatja meg az adott termék a bio vagy x% ökológiai tanúsítványt. Ráadásul a hatóság a kereskedelmi oldalt is kontroll alatt tartja a vásárlók félrevezetésének megakadályozása érdekében.” – mutatott rá Dr. Gyovai Viola.

A BIOLA biokozmetikumok cégalapító ügyvezetője hozzátette azt is, a magyar BIOKONTROLL feltételrendszere nemzetközi szinten is szigorúnak számít e tekintetben, mert több mint 90 százalék mezőgazdasági összetevő 95 százalékának ökológiai mezőgazdasági termelésből kell származnia ahhoz, hogy a kozmetikum bio minősítést kapjon. Megjegyezte, a fennmaradó részben többnyire szerkezeti anyagok, víz, ásványi anyagok, biokozmetikumokban megengedett konzerváló anyagok és vitaminok egészítik ki a formulát.

biola, naturissimo, ganolife, bio, termeszetes, minositett, bio minosites, ruzs es mas

A szakember több évtizedes pályafutása során mindig is arra törekedett, hogy felhívja rá a figyelmet: attól, mert egy terméket organic skincare márkanév, vagy „100% természetes” reklámszöveg mellett értékesítenek, még nem jelenti azt, hogy az bio.

„Ausztriában, Németországban és a nyugat-európai országokban jellemzően a kozmetikai termékek 17-20 százaléka rendelkezik bio tanúsítással, míg Magyarországon ez az arány valahol 10 százalék körül lehet, ami jól mutatja a különbséget. Ehhez képest a boltokban olyan érzésünk támadhat a különböző feliratok miatt, mintha minden harmadik kozmetikum természetes lenne. Éppen ezért azt javasolom, mindig nézzük meg, minek a 100 százaléka természetes abban a kozmetikumban?” – zárta szavait Dr. Gyovai Viola.

A képeken látható Biola, Naturissimo, Everyoung és Ganolife termékek mind garantáltan minősített biokozmetikumok!

biola, naturissimo, ganolife, bio, termeszetes, minositett, bio minosites, ruzs es mas

Kapcsolódó bejegyzések