Post Image

MIRŐL ÁRULKODNAK ARCVONÁSAINK ÉS RÁNCAINK?

Rúzs & Más / 2019-01-10

„Titkos írás az arc, de annak, aki kulcsát bírja, nyitott könyv” – vallotta Jókai Mór. Arcunk őszintén megmondja az igazat a bensőnkben zajló folyamatokról, még akkor is, ha másképp szeretnénk. Bőrünk színe, állapota, a testünk legszembetűnőbb területét nagy számban behálózó izmok és idegek árulkodnak.
Úgy tarják, idővel olyanná válik az arcunk, amilyet megérdemlünk: az élet dolgaihoz való hozzáállásunk, jellemünkből, borúlátó vagy derűs természetünkből adódó arckifejezésünk és persze a bőrünk ellen elkövetett vétkeink rögzülnek a vonásainkban. Ha ez igaz, akkor bizony bajban vagyunk, mert arcunk előbb-utóbb nyitott könyvvé válik bárki számára. Egy napjainkban újjáéledező ősi tudomány ennél messzebbre megy: nem csupán a szerzett, az idők során kialakult jellemzőkből, de a veleszületett vonásokból, formákból is olvas.

Mesélő vonások

Az arcdiagnosztika arcunk arányaiból, az arcrészek formájából következtet a jellemre, adottságokra, hajlamokra. A modern és az ősi arcdiagnosztika egyaránt három részre tagolja az arcot:

Az arc felső harmada – a hajtőtől a szemöldök felső részéig – a szellemet tükrözi, a gondolkodásunkra utal.

A hangsúlyos felső zóna erős absztrakciós készségről, gyenge akaraterőről árulkodik. Tulajdonosa érzelmes, nem vezető típus, aki domináns intellektusa miatt visszahúzódó, kritikus, szélsőséges helyzetben cinikus.

A középső rész, vagyis a szemöldök és az orrhegy közötti terület, a lelki, érzelmi életről mesél.

Domináns középső zóna esetén barátságos, gondoskodó, érzelmes emberrel van dolgunk, aki erős művészi hajlamokkal és képességekkel rendelkezik. Gyengéje az érzelmi instabilitás valamint a türelem és kitartás hiánya, főként konfliktushelyzetben.

Az alsó rész a testet képviseli, az ösztönös megnyilvánulásokat fejezi ki.

A hangsúlyos alsó zóna (különösen az állkapocs) célratörő személyiségre utal, akit nem tántorítanak el a konfliktusok. Anyagias beállítottságú, fontos számára a társadalmi pozíciója.

A különböző arcrészek – a homlok, a szemek, a szemöldök, az orr, a száj, az áll – formája, az arc formája és felépítése, a két arcfél eltérései illetve szimmetriája, a hajvonal valamint az arcél szintén sokatmondó a hozzáértő számára.

Arcdiagnosztika, jellemvonások, arc, vonás, rúzs és más

Regélő ráncok

Az arc mimikája sok ezer ismétlődő összehúzódásra készteti az arc izmait nap mint nap, elsősorban ettől keletkeznek a ráncok. A rendszeres arcápolás illetve annak hiánya is szemmel láthatóvá válik, ahogyan az életmód is lenyomatot képez a bőrön. Az, aki sok időt töltött a napon vagy szoláriumban ne lepődjön meg a mély barázdáktól, napfoltos bőrfelszíntől. A kevés vizet fogyasztók szintén korai ráncokra számíthatnak, akárcsak a dohányzásról lemondani képtelenek.

Az életünk során kialakuló ráncok még azok számára is beszédesek, akik nem merültek el az arcelemzés tudományában. Ha az arc redői, ráncai összességükben felfelé irányulnak, optimista, lefelé görbülő redők esetén nyilvánvalóan borúlátó személyiséggel van dolgunk. A szemzugnál felfelé kunkorodó nevetőráncok tulajdonosa az élet derűs oldalán jár, humora a legnehezebb pillanatokban sem hagyja cserben. A szemzug mély ráncai jó megfigyelő, erősen koncentráló ember sajátjai. A szemöldökök közti töprengő vagy haragos ráncok neve szintén sokatmondó, a szemöldökök gyakori összevonásától keletkeznek. Az egyetlen, függőleges ránc olyan, mint „Demoklész kardja”: az illető sokszor fél valami megmagyarázhatatlan okból, és ezt határozottsággal leplezi. A kettős ránc szigorú, a részletekre odafigyelő, kritikus jellemet sejtet. A háromszögbe összefutó ráncok, az úgynevezett „művészháromszög” az alkotó emberekre jellemző. A keresztet képező szemöldökköz-ráncok nehéz sorsú embert sejtetnek. A homlok közepén húzódó mély, vízszintes Mars-redő a harcos természetűeket jellemzi. Ha a homlokon végigfutó vízszintes ráncok mélyen húzódnak végig, erős, kiegyensúlyozott személyiséggel van dolgunk, míg a hullámos vagy megtört homlokráncok lelki feszültségre utalnak. A sokoldalú embereknél gyakran háromnál is több vízszintes homlokránc alakul ki. Az orrot a szájjal összekötő redő – ha hihetünk az arcdiagnosztikának – a beszéd- és kommunikációs készséget jelképezi: minél kevésbé mély, annál könnyebben, gördülékenyebben tud beszélni az illető. A mély barázdák mérlegelő, megfontolt személyiségre utalnak, míg a sima, orcaredő nélküli arc gazdája túlontúl simulékony, konfliktuskerülő. Az orr-ajak redővel párhuzamosan egy második vonal is kialakulhat, ezt karrier-redőként emlegetik, gyakran látható sikeres üzletemberek, politikusok arcán. Az állon különösen érzékeny, befelé forduló, illetve érzelgős emberek esetében jelenhetnek meg ráncok.

MIRŐL ÁRULKODNAK ARCVONÁSAINK ÉS RÁNCAINK?
5 (100%) 2 votes

Kapcsolódó bejegyzések