Post Image

MINDEN, AMIT TUDNI KELL AZ ISO 14001 KÖRNYEZETIRÁNYÍTÁSI RENDSZERRŐL

Rúzs & Más / 2024-02-24

Napjainkban a szervezetek életében fontos szerepet játszik a környezetvédelem, mert mindegyik természeti erőforrásokat használ fel és ezáltal súlyosabb esetben a környezet szennyezésében, enyhébb esetben annak terhelésében vesz részt. Pontosan ezért érdemes nagyobb figyelmet fordítani a környezeti hatásokra, amelyek a vállalati tevékenységünkből, a termékeinkből és az igénybe vett szolgáltatásainkból erednek.

Mára már alapvető elvárás lett, hogy a cégeknek a környezetvédelmi jogszabályoknak is meg kell felelniük, így helyeződött előtérbe az ISO 14001 környezetvédelmi rendszer is. Ennek a rendszernek a segítségével képet kaphatunk arról, hogy a szervezetünknek milyen a teljesítménye, mely egy jó mutató lehet a vezetőség és a munkavállalók felé is. Ezzel a szabvánnyal növelhető a cég hatékonysága és eredményessége is, mely hozzájárul a cég értékének és megítélésének növeléséhez. Általa a cég működése átláthatóbb lesz, a hatásköri és felelősségi viszonyok egyértelművé válnak.

Az ISO 14001 szabvány tanúsítási célja, hogy a KIR rendszer iránti elkötelezettséget bebizonyítsa, ezáltal igazolja, hogy a vállalkozás törekszik a környezeti hatások csökkentésére. Lényege, hogy a környezetvédelmet és a környezetszennyezések megelőzését összhangba hozza a különböző szociális, gazdasági és jogszabályi követelményeknek. Alkalmazása során olyan pozitív hatások érhetőek el, minthogy csökkenek a környezeti kockázatok, a környezetszennyezés vagy a környezetterhelés, illetve a környezetre gyakorolt káros hatások is redukálódhat. Ilyen lehet a károsanyag kibocsátás mértéke, a hulladék és szennyvíz mennyisége.

A jogszabályoknak való megfelelés egy nagyon jó lehetőség arra, hogy a meglévő és potenciális ügyfeleknek tanúbizonyságot tegyünk az elkötelezettségünkről és a környezeti felelősségvállalásunkról, valamint kiemelkedhetünk a versenytársaink közül is általuk. Segíthet minket a potenciális üzletszerzésben is, mert az ügyfelek sok esetben nagyobb bizalommal fordulnak azok felé, akik környezetvédelemnek is figyelmet szentelnek. Gazdaságilag előnyünkre lehet, mert az erőforrások hatékonyabb felhasználása költségmegtakarításokat eredményez, ennek hatására javul a jövedelmezőség, valamint csökkenek a hulladékgazdálkodás költségei is.

AZ ISO 14001 szabványt követő szervezetek működését tehát hatékonyabb működés és csökkenő káros környezeti hatások jellemzik, ezenkívül a fenntartható fejlődés fenntartása is előny számukra.

Kapcsolódó bejegyzések