Post Image

MIÉRT OLYAN FONTOSAK MACSKÁDNAK A NAPI RITUÁLÉK?

Rúzs & Más / 2024-06-24

A bársonytalpú barátainkkal való együttélés tízezer éves történelme során a kapcsolat jellege ugyan sokat változott, a cicák mindenesetre egyértelmű hatással vannak a velük együtt élő emberekre. A lelki egészség mellett fizikai állapotunkat is bizonyítottan javíthatja egy kiskedvenc társasága. Ráadásul a macskák kiválóan alkalmazkodnak gazdájuk életmódjához, mi több, kifejezetten szeretik, ha a megszokott módon, rendszer követően zajlanak a mindennapok. A Whiskas most ezen napi rituálék fontosságára hívja fel a figyelmet, a felelős állattartás szellemében.

Az embereket és a macskákat szokatlan és erős kapcsolat köti össze. Hogyan lehetséges, hogy egy az embertől annyira különböző lény, mint a macska, ennyire bensőséges társunk lehet? A tudósok világszerte kutatják ezt a kérdést, és fokozatosan tárják fel e kölcsönös kapcsolat lenyűgöző aspektusait.

A kölcsönös alkalmazkodás pozitív hatásai

Tudományos kutatások igazolják, hogy az ember és a macska közötti kapcsolat pozitív hatással lehet az emberi egészségre. A macskatulajdonosoknál kisebb a szívbetegség okozta halálozás kockázata, és gyakran kevésbé érzik magukat magányosnak. Ez annak a terápiás hatásnak lehet a következménye, amelyet a cicák az emberekre gyakorolnak. Egyes tanulmányok szerint a macskasimogatás nyugtató hatása csökkentheti a vérnyomást.

A macskák eredendően territoriális állatok, ami alapjában határozza meg viselkedésüket. A vadmacskákkal ellentétben azonban háziasított társaik képesek az emberrel való együttélésre a megfelelő körülmények között. Ez azonban mindkét fél részéről komoly alkalmazkodóképességet igényel. Az embernek több szempontból is „macskásítani” kell az otthonát és az életét, a macska pedig átlépi saját korlátait: így jöhet létre egy olyan kölcsönösen jól működő kapcsolódás, amiben egyik fél érdekei sem sérülnek.

„A macska emberhez fűződő kapcsolatában talán éppen az a szép, hogy nem függőségi helyzetből indul. A macskák a mai napig képesek lennének túlélni a „vadonban”, nem azért társulnak hozzánk, mert ez a túlélésük záloga. A macskák az egymás mellett élésünk során kifejlesztettek olyan képességeket is, amivel kifejezetten velünk, emberekkel tudnak hatékonyabban kommunikálni. A nyávogást felnőtt macskák egymás között például szinte egyáltalán nem használják, ez nekünk, embereknek szól, csakúgy, mint számos más hang, amit macskáink kiadnak.” – teszi hozzá Bánszky Noémi macskaterapeuta.

Fontos rituálék

Az egyik legfontosabb, ami az ember és a macska együttélését megkönnyítheti, az a napi rituálék és a rendszeres napirend kiépítése. „Felelős és tudatos cicatartóként tudnunk kell rutinokat bevezetni és tartani a macskánk életében, hiszen számukra ez biztonságot ad. Ugyanakkor az is fontos, hogy kis lépésekben, de időnként változtassunk, szoktassuk hozzá a cicánkat ahhoz is, hogy időnként nem csak a kőbe vésett módokon történhetnek a dolgok.” – kommentálja a macskaterapeuta, Bánszky Noémi.

hoci, cica, macska, etetes, macskaterapeuta, whiskas, ruzs es mas, ritualek

Ezeknek a rituáléknak a két alapvető eleme az együtt töltött idő és az etetés. Az közös időtöltés magában foglalhatja a játékot, az összebújást, vagy egyszerűen csak a közös térben tartózkodást is. Taníthatunk a cicánknak trükköket is jutalomfalatok segítségével, de akár olyan etetőből is adhatjuk ezeket, amikből nem lehet egyszerűen kiszedni a falatokat, hanem gondolkodni és ügyeskedni kell a megszerzésükhöz. Az etetés fontos rituálé a macskák számára, de egyben szociális és érzelmi tevékenység is. A macskát etető személy fontos és megbízható a macska számára. Így ez a rituálé segíthet kialakítani és fenntartani egy erős kapcsolatot a macska és gazdája között.

Itt az idő dorombolni

Ezt emeli ki a Whiskas is, ami új „Itt az idő dorombolni” kampányt is indított, hogy felhívja a figyelmet az etetési rituálék fontosságára. A Whiskas elkötelezett a macskatulajdonosok felelős állattartásra való nevelése és a hontalan macskák számának csökkentése mellett. Ez az elköteleződés ahhoz a célhoz illeszkedik, hogy támogassuk mind a macskák, mind a gazdáik jóllétét, biztosítva, hogy minden macska megkapja a megérdemelt gondoskodást és szeretetet.

hoci, cica, macska, etetes, macskaterapeuta, whiskas, ruzs es mas, ritualek

A MARS vállalat régóta kitűzött célja a Better World for Pets ™ megteremtése, és ezt több pilléren keresztül szeretnék elérni. Amellett, hogy az irodáikban is fogadnak háziállatokat, több mint 10 éve elkötelezetten támogatják a hontalan háziállatok, állatmenhelyek ügyét Közép-Európa szerte, vagyis adományokkal és önkéntes munkával hosszú távon segítik a kisállatmenhelyeket, és szorgalmazzák a kisállatok örökbefogadását. Emellett nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy tevékenységeinken és csatornáinkon keresztül oktassák az embereket a felelős állattartásra.

Kapcsolódó bejegyzések