MI MINDENRE JÓ A KÁVÉZACC? TESTRADÍR RECEPTTEL!
Hogyan használjuk fel a háztartásban keletkezett kávézaccot? Erre a kérdésre a Starbucks-nál leltünk rá a válaszra, és mint kiderült a teljesen természetes kávézacc számtalan területen alkalmazható a háztartásokban. A népszerű kávézólánc még egy workshopot is rendezett, ahol illatos és a nyári szezonban igen hasznos kozmetikumot is készítettünk belőle.
Azért mielőtt mélyebben belemerültünk volna a témába, megkóstoltuk a citrusos és csokoládés ízjegyeket egyszerre hordozó kávékülönlegességből, a Starbucks Siren’s Blend szemeskávéból főzött feketét, a keletkező zaccot pedig az Eszterkrém alapítójának irányításával rövidesen fel is használtuk.
Természetes dörzsszivacs, alternatív mulcs és prémium testradír-alapanyag
Magyarországon az AmRest által üzemeltetett Starbucks kávézólánc tavaly számos olyan kezdeményezés mellé állt, amelyekkel együttműködve, közösen hozzájárulnak egy fenntarthatóbb jövő kialakításához. Az idei évben a tervek szerint tovább bővíti a környezettudatosságot támogató aktivitások listáját. A Starbucks a kávézókban bevezetett környezettudatos lépések mellett a vendégeket a tudatos otthoni választásokara is ösztönzi, éppen ezért oszt meg számos, a kávézacc otthoni felhasználását szorgalmazó megoldást.
A zacc kiválóan alkalmazható növények földjéhez keverve, így nem pusztán természetes trágyaként funkcionálhat, de segíthet visszaállítani a föld tápanyagtartalmát, ezzel olyan hasznos élőlényeket odacsalogatva, mint a földigiliszta. A kávé magas nitrogéntartalmának köszönhető szagtalanító hatásának előnye nem pusztán a hűtőszekrénybe, cipőkbe vagy épp szennyeskosárba helyezett zacc formájában élvezhető. Bizonyos növények földjébe keverve a szagtalanító hatás miatt megóvja a virágokat a hangyáktól, valamint távoltarthatja a szúnyogokat, a gyümölcslegyeket, és más, nem szívesen látott bogarakat is.
Az érdes állagú, antibakterializáló hatású kávé alkalmas lehet természetes szivacsként az edényekre tapadt makacs szennyeződések eltávolítására, a lefolyó, a tűzhely vagy éppen a grill tisztítására, valamint a kandalló kitakarítására is. A hamu kitakarítása az egyik legnehezebb feladat a kandallók esetében, nem elég pusztán a hamu eltakarítására figyelni, a füstgomolyagokat sem szabad kiereszteni a szobába. A kávézacc erre is tökéletes megoldást nyújt, ugyanis a hamura szórva megszünteti nem csak a hamu színező hatását, de a szagát és a hamufelhőket is.
Az otthoni munka után jól megérdemelt feltöltődésben is hangsúlyos szerepet kaphat a kávé, egyszerű, ám nagyszerű, prémium testradír készíthető az otthon is fellelhető, akár fogyasztásra is alkalmas alapanyagokból. A massza elkészítéséhez az alapanyagok mellett elég egy kisebb tégely, egy evő- és egy teás kanál. Barna nádcukorból 4 evőkanállal kanalazzunk a tégelybe, de legalább az edény egyharmadáig töltsük meg, majd ezt dúsítsuk fel a 6-8 evőkanál kávézaccal, a tégely kétharmadáig. Az elkészült masszához adjunk 6 evőkanál jó minőségű jojoba olajat, 4-5 evőkanál mandulaolajat, 3 evőkanál avokádóolajat, és a fűszereket. Az érzékenyebb bőrűek csínján bánjanak a fahéjjal és a szegfűszeggel! Ezek az összetevők akár el is hagyhatók. Az alapanyagok másnapra fognak összeérni, de már a frissen elkészült kozmetikum is varázslatos illatú.
Ha otthon nem gyűlik össze elegendő mennyiségű kávázacc, szívesen adnak bármely Starbucks kávézóban!
A Starbucksról
A Starbucks CoffeeCompany története 1971-ben kezdődött Seattle-ben. Mára világszerte jelen lévő hálózatával a Starbucks világelső a minőségi pörkölt kávé előállítása és értékesítése terén. A Starbucks CoffeeCompany elkötelezett híve annak, hogy kizárólag a megbízható forrásból származó és a legmagasabb minőségű arabica kávét szolgálja fel világszerte. A cég kiváló minőség iránti rendületlen elkötelezettsége és határozott irányelvei biztosítják azt, hogy fogyasztói minden egyes csészében megízlelhessék az egyedülálló Starbucks Élményt.