Post Image

MEGNYÍLT AZ ELSŐ PESTI ROBOT KÁVÉZÓ

Rúzs & Más / 2019-01-02

A robotok már nem a jövőt jelentik, hanem itt vannak a jelenben. A Corvin mozitól csupán egy ugrásra különleges kávézó nyitotta meg a kapuit: az Enjoy Budapest Café-ban robotok társaságában kávézhatunk, robotokkal játszhatunk. Amíg kihozzák a rendelésünket elküldhetjük a robotkutyust a labdája után vagy beszélgethetünk Pepper-rel, aki kérésünkre bemutatja teljes repertoárját: a kisegér utánozásától a táncig.

robot, robotika, kávézó, enjoy budapest café, rúzs és más

A kávézóban 7 nagyrobottal és 9 kicsivel találkozhatunk és ha szerencsénk van, valamelyikük ki is szolgál minket, a tulajdonos pedig – a robotika lelkes rajongója – szívesen elbeszélget velünk a robotok jövőjéről.

robot, robotika, kávézó, enjoy budapest café, rúzs és más

Egyre több kezdeményezés lát napvilágot, hogy megfogják a gyerekek fantáziáját és nyissanak a robotika és programozás irányába. „Nemrég Alpha 1 PRO típusú programozható robotot kapott a kiskunfélegyházi térség 38 általános és középiskolája. Fontos, hogy a gyerekek elkezdjenek algoritmikuson gondolkozni” – mondta a nyitó eseményen Orbán Szabolcs, a Muzix Group Kft. ügyvezető igazgatója.
Az Enjoy Budapest Café a robotok sokfélesége és testközelsége miatt különleges. Ide el lehet jönni a gyerekkel, játszani a robottokkal, egy sütemény, kávé mellett. Megismerni a robotok programozását, felkészülni a jövőre. Az Enjoy Robotics céljai között szerepel, az ismeretterjesztés mellett, hogy „Magyarország felkerüljön a robotika térképére és bizonyítsuk, aktív részesei vagyunk az iparágnak. Éppen ezért fontos első lépés, hogy a világon egyedülálló módon ennyi robotot gyűjtöttünk egy helyre.” – emelte ki Csizmazia Tibor E-szoftverfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója, az Enjoy Robotics üzletág vezetője.

robot, robotika, kávézó, enjoy budapest café, rúzs és más

A kis robotok olyanok, mint a tablet, azonnal használhatók, egyszerűek és élvezetesek. A nagy robotok a számítógépekre hasonlítanak. Több a lehetőség, de keményen meg kell dolgozni az eredményekért. A kávézóban megtalálhatóak olyan játékrobotok, amelyek segítik a gyerekek programozási tanulását, de olyan nagyrobotok is, amelyet üzleti célra is használhatóak, például vendégvárásra, felszolgálásra vagy épp eligazításra.

robot, robotika, kávézó, enjoy budapest café, rúzs és más

Schmidt Pál, a RacioNet Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint fontos, hogy minél többen találkozzanak a robotokkal, hogy lássák nincs mitől tartanunk, ezek kedves, kommunikatív eszközök. A Pepper robot például felismeri az emberi arcokat, meg tudja határozni a vele beszélgető életkorát és érzelmeit az arca alapján, ami jól prezentálja, mennyire jól képesek érzékelni bennünket ezek az eszközök.
Az Enjoy Budapest Café hosszú távú célja, hogy igazi műhelyközösséget hozzanak létre, ahol bárki részt vehet a robotok fejlesztésében, hiszen maguk a gépek bármire képesek, amire beprogramozzák őket. A gyerekek pedig a játékrobotok által elkezdhetnek belelátni, beletanulni a programozás alapjaiba, amely egy igazi jövőálló szakma.

MEGNYÍLT AZ ELSŐ PESTI ROBOT KÁVÉZÓ
5 (100%) 2 votes

Kapcsolódó bejegyzések