MEDITERRÁN BULGUR EGYTÁLÉTEL Á LA FRUZSI
Szoktatok főzni bulgurt? A bulgurt, ami tulajdonképpen búzatöret, török rizsnek is szokás nevezni. Mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért a búzadarától eltérően jóformán alig kell főzni, pillanatok alatt elkészül. Egészséges, mivel sok benne a rost, egy csésze bulgur a napi szükséglet 25%-át fedezi! Tegyétek változatosabbá az étkezéseiteket Fruzsi receptjével:
Kedves Rúzs és Más Olvasók!
Az Árkád receptversenyére küldtem be ezt a receptet. Ha egy forró nyári estén vágytok egy könnyű fogásra vagy épp grillpartira készültök akkor is jó kis fogás ez.
Mediterrán bulgur egytálétel hidegyen vagy melegen
3 éhes emberte a hozzávalók:
1 kis csésze bulgur
kb 30 dkg-s padlizsán
1 db kápia paprika
1 szál újhagyma
1 citrom
1 csokor petrezselyem
olaj
görög fűszerkeverék
só
bors
vegeta (a bulgur főzéséhez)
A bulgurt megmossuk és feltesszük kétszeres, sós, vegetás vízben megfőni.
Ha puha, leszűrjük, hogy az esetleges felesleges víz lecsöpöjön róla. A szűrőben hagyjuk langyosra hűlni.
Közben a paprikát és a padlizsánt apró kockákra vágjuk. Egy serpenyőben kb. 2 ujjnyi olajat melegítünk, abban sütjük majd meg 2-3 részletben a padlizsánt, 3-4 perc elég neki, ha az olaj kellően meleg. A barnára sült padlizsán kockákat papirtörülközőn lecsöpögtetjük. Egy másik serpenyőben egy pici olajon megpirítjuk a kápia kockákat.
Egy mély tálba beleöntjük a langyos bulgurt, a padlizsán kockákat, a paprika kockákat, felkarikázzuk az újhagymát. Én szeretem, ha a zöldjét is belerakjuk, mert szebb lesz az étel. Rászórunk sót (elég sok kell, mert a padlizsán sokat fel fog szívni) a görög fűszert, ráreszeljük a citrom héját és rányomjuk a levét. Összekeverjük és csak ezután teszünk rá 2-3 evőkanál olajat (mivel az olajban nehezen oldódik a só).
A legvégén keverjük bele a finomra vágott petrezselymet.
Hagyjuk így kihűlni és pár óra múlva kóstoljuk meg, hogy kell-e még só vagy citromlé bele. Lehet hideg salátaként vagy egy grill hús mellé meleg köretként is adni.
Jó étvágyat! 🙂
Fruzsi (Frufoodart)