MAGYARORSZÁGON IS ERDŐT MENT AZ YVES ROCHER!

Rúzs & Más / 2016-12-19

A nagy múltú francia márka, az Yves Rocher, több mint 50 éves tapasztalattal rendelkezik a növényi eredetű szépségápolás terén. A hazánkban ma már több mint 25 üzlettel rendelkező márka kiemelt fontosságú ügyként kezeli bolygónk megóvását.
„Ültessünk a bolygónkért!” elnevezésű faültetési programja kontinenseken átívelő összefogás a márka, több mint 20 erdősítésre szakosodott civilszervezet és a márka vásárlói között. A márka hisz abban, hogy a kötelességünk visszaadni a természetnek, amit elveszünk tőle, és hogy a fák nemcsak a földet táplálják, de az embereket is, akik elültetik őket. Ezért 2007-ben elkötelezte magát, hogy 2015 végéig 50 millió fát ültet el világszerte. Miután ezen vállalását teljesítette, újabb célt tűzött ki maga elé, mégpedig hogy 2020-ig eléri a 100 milliós elültetett darabszámot. A faültetési programot az Yves Rocher elsősorban környezetvédelemre szakosodott alapítványa vezeti.
Az Yves Rocher Magyarország 2016 őszétől 2018 tavaszáig bezárólag három periódusban összesen 100.000 fa elültetésével járul hozzá a márka célkitűzésének eléréséhez. Ehhez együttműködő partnernek az egyik legnagyobb nemzetközi természetvédelmi civil szervezet, a WWF magyarországi képviseletét választotta.

Yves Rocher Venczel Judit

Venczel Judit a márka magyarországi ügyvezetője bejelenti a vállalást a sajtó képviselőinek a legújabb Váci utcai üzlet megnyitóján


A Balaton északi partjainál található feketefenyő erdők súlyosan károsodtak az aszály és a 2011 óta tartó gombafertőzés miatt
. A feketefenyő hazánkban nem őshonos faj. Az 1930-as években helyi erdőtulajdonosok (később pedig az állam) a terméketlen, sziklás felszínt ültetették be vele, hogy stabilizálják a hegység lejtős talaját, és hogy javítsák a levegő minőségét.
Az elmúlt évek szélsőséges időjárási körülményeinek következményeképp ezek az erdők pusztulni kezdtek. A pusztulóban lévő egyedek pedig kigyulladásra hajlamosak, ami hatalmas kockázatot jelent. Csak a Keszthelyi-hegységben több mint 4000 hektárnyi feketefenyőt kellene cserélni helyi, őshonos fajokra.

Pusztuló erdő

Ez több éven át tartó, hosszú folyamat, mely nemcsak az ott élő ökoszisztéma javát, de a helyi lakosság javát is szolgálja. A fák ültetése manuálisan, erre alkalmas eszközök segítségével történik. Az ültetést minden esetben a talaj előkészítése előzi meg, amit a helyi erdészet, a Bakonyerdő Zrt végez. Az elültetett csemetéket kerítéssel veszik körbe, hogy megvédjék őket az állatoktól. Ennek köszönhetően az elültetett facsemeték túlélési aránya több mint 80 százalékos.
Az Yves Rocher Magyarország, az Yves Rocher Alapítvány és a WWF Magyarország közös célja, hogy a kiemelt turista célpontnak számító Balaton melletti Keszthelyi-hegység súlyosan károsodott erdeit segítsék helyreállítani. Ezért a márka 2018 tavaszáig bezárólag mintegy 10 hektárnyi terülten 100.000 fa elültetését vállalta a Keszthelyi-hegységben fekvő Vállus környékén, ezzel segítvén az erdők helyreállítását.
Az Yves Rocher vállalása egyedülálló Magyarországon. A projekt célja a károsodott fekete fenyvesek helyett őshonos fajokat ültetni, melyek az állatvilág számára is jobb élőhelyet biztosíthatnak. Az őshonos fajok ellenállóbbak a klímaváltozással szemben, a kártevőkkel, erős széllel és tűzzel szemben.

Az Yves Rocher csapata fákat ültet

Az első facsemetéket az Yves Rocher csapat ültette el novemberben. A választott, elültetendő fajok: molyhos tölgy, csertölgy, kislevelű hárs, vadkörte, barkóca berkenye és lisztes berkenye.
ÜLTESSÜNK A BOLYGÓNKÉRT! – Az Yves Rocher Alapítvány faültetési programja

A fák nem csak a földet táplálják, de az embereket is, akik elültetik őket. Az Yves Rocher Alapítvány szerepe és célja, hogy a biodiverzitás megőrzésére koncentráljon és eszerint cselekedjen, hiszen minden tettét a Természet iránti tisztelet és szeretet vezérli.
2007-ben indított „Ültessünk a Bolygónkért!” programjának keretében 50 millió fa elültetését vállalta világszerte 2015 végéig. Miután ezen küldetését teljesítette, újabb célt tűzött ki maga elé: 2020-ig 100 millió fát ültet el.

Az Yves Rocher Alapítvány célkitűzése

Az faültetési programban résztvevő országok mindegyikében az Yves Rocher Alapítvány szorosan együttműködött helyi erdősítésre specializálódott civilszervezetekkel. A programban eddig résztvevő országok:
HOLLANDIA – ROMÁNIA – BRAZÍLIA – KANADA – OLASZORSZÁG – ECUADOR – HAITI – GUATEMALA – SPANYOLORSZÁG – MEXIKÓ – MAROKKÓ – PORTUGÁLIA – FRANCIAORSZÁG – NÉMETORSZÁG – LENGYELORSZÁG – UKRAJNA – OROSZORSZÁG – KÍNA – THAIFÖLD – INDIA – AUSZTRÁLIA – ETIÓPIA – MADAGASZKÁR – KENYA – BURKINA FASO – SZENEGÁL – CSEHORSZÁG… 2016 ŐSZÉTŐL PEDIG MÁR MAGYARORSZÁG IS.

Kapcsolódó bejegyzések