Post Image

KLASSZIKUS KEDVENC: KRUMPLIFŐZELÉK FASÍRTGOLYÓVAL

Rúzs & Más / 2019-07-19

Kedves Rúzs és Más olvasók!
Ma kisfiam, Dani hétvégi ebéd rendelését osztanám meg veletek. Egy klasszikus párosítás: krumplifőzelék fasírtgolyóval.

A krumplifőzelékhez ezek az alapanyagok kellenek 2 főre:

40 dkg krumpli
1/2 mokkáskanál só
1/2 tk vegeta
1/2 mokkáskanál morzsolt majoranna
2 db szárított babérlevél
1 dl tejföl
2 közepesen púpozott teáskanál liszt
Ízlés szerint 1/2 tk ecet

A krumplit kockára vágjuk és annyi hideg vízzel tesszük fel főni, ami ellepi. Beledobjuk a fűszereket és az ízesítőket. Lassú tűzön főzzük, amíg puha nem lesz. Ekkor a tejföl és liszt csomómentes keverékéhez hozzáadunk 2 ek főzőlevet, elkeverjük, újabb 2 ek főzőlével, keverés és beleöntjük a lábosba. 2-3 percig kevergetve forraljuk, amig besűrűsödik. Ha nem elég savanyú a tejföltől, akkor pár csepp ecettel még savanyíthatjuk.

A fasírtot előző nap is be lehet keverni és utána a főzelékkel egyidőben csak gombócolni és kisütni.
Kb 20 gombóchoz kell:

30 dkg darált sertéshús (lehet pulykamell is)
1 tojás
4 -5 ek zsemlemorzsa
1/2 fej vöröshagyma lereszelve
1 gerezd fokhagyma összenyomva
1 tk pirospaprika
Késhegynyi őrölt feketebors
1 csapott tk só

A gombócoláshoz még 6-7 ek zsemlemorzsa.

A hozzávalókat alaposan összekeverjük. A zsemlemorzsát kanalanként adagoljuk, érezni kell, hogy felveszi a hús és a tojás nedvességét, szépen összeáll.
Ha összekevertük, éjszakára mehet a hűtőbe. Gombócolás előtt kóstoljuk meg. Tudom, a nyers húst nem mindenki meri, de dugjuk bele az ujjunkat és azt nyaljuk meg. Ha kell még só, tegyünk 1-2 csipetnyit bele.
Az olajat közepes lángra tegyük fel. Közben nedves kézbe 1 púpos teáskanállal adagoljul a husit és a megformált gombócot görgessük zsemlemorzsába.
Az olajat úgy tesztelhetjük, hogy egy pici morzsát beledobunk. Ha pezseg, mehet bele a gombócok fele kb. 10 darab. 4-5 perc után fordítsuk meg, majd még süssük 5 percig.
Papírtörlőre szedve csepegtessük le.

Kicsik és nagyok kedvence lesz, megígérem. Dani szokás szerint repetázott 😉

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Fruzsina (Frufoodart)

Kapcsolódó bejegyzések