Post Image

KIMERÜLTSÉG VAGY EZ MÁR A MENEDZSERBETEGSÉG?

Rúzs & Más / 2018-09-03

Csökkenő stressztűrő-képesség, emésztőszervi betegségek, koncentrációs nehézségek – csupán néhány jellemző tünete a menedzserbetegségnek. Sokan nem tulajdonítanak jelentőséget a panaszoknak, éppen ezért a kezelésükre sem fordítanak időt. Ám ha nem figyelünk testünk jelzéseire, a tünetek komolyabbra is fordulhatnak.
De mi is az a menedzserbetegség pontosan? Vajon minket is érint, vagy csak a szokásosnál jobban kimerültünk?

„Nevével ellentétben nem csak a vezetőket érintheti, hanem bárkit, akinek munkájából adódóan nagyobb felelősség van a vállán. A menedzserbetegség a testi tünetek mellett pszichés problémákat, a feladatok feletti kontroll elvesztését, és ebből kifolyólag munkahelyi kudarcokat is eredményezhet, amely a családi életre is kihathat. Főként a 30-50 év közötti férfiakat érinti, de ahogy a nők is egyre több helyen töltenek be vezetői pozíciót, egyre gyakrabban érintik őket is a panaszok. A menedzserbetegség gyakran a kiégéssel hasonlatos tüneteket is mutathat. Éppen ezért vegyük komolyan, és már az apróbb jeleknél keressük fel a szakorvost, aki egy komplex szűrővizsgálattal felderíti a testi és pszichés panaszokat” – magyarázza dr. Nagy-László Nóra, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi szakorvosa.

Melyek a menedzserbetegség legjellemzőbb testi tünetei?
• Fej- és hátfájás
• Gyomorpanaszok
• Kimerültség
• Szédülés, émelygés
• Fokozott izzadás
• Magas vérnyomás, szívbetegség

Pszichés problémák:
• Ingerültség, hirtelen hangulatváltás
• Koncentrációs nehézség
• Dühkitörés
• Szorongás, örömtelenség, depresszió
• Alvászavar, fáradékonyság

RÚZS ÉS MÁS TIPP: Régebben csak konkrét panasz esetén fordultam orvoshoz, de 40 éves korom óta évente eljárok “menedzserszűrésre”, így megvan az a jó érzésem, hogy tettem valamit az egészségem érdekében és ha bármilyen eltérésre derülne fény, időben kezeltetni tudnám! Évi 1,5 óra ráfordítást megér!

A testi és pszichés panaszok nagy részére pozitív hatással van a sport, még akkor is, ha csupán fél óránk van rá. Főként folyamatos ülőmunka esetén a tüneteket megelőzhetjük a megfelelő testhelyzet felvételével, vagy az óránkénti pár perces mozgással. Fontos, hogy évenként rendszeresen részt vegyünk menedzserszűrésen is, amely nemcsak a meglévő, hanem a kialakulóban lévő betegségekre is fényt deríthet. A szakorvos nem csupán a betegség kiváltó okát tárja fel, de az egészséges életmód kialakításában is segítséget nyújt, valamint különböző stresszkezelő technikákat javasol.

Úgy érezzük, minket is érint a menedzserbetegség? Tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket, és válaszoljunk rá őszintén! Ne feledjük, az egészségünk a legfontosabb! Csak akkor tudunk minden fronton teljesíteni, ha testileg és lelkileg is rendben vagyunk. Ne sajnáljuk magunkra az időt, és minél hamarabb kérjünk időpontot éves menedzserszűrésre is.

menedzserbetegség, szűrővizsgálat, rúzs és más

8 kérdés önmagunkhoz:

1. Munkáját még a munkaidő letelte után sem képes elengedni?
A menedzserbetegség legfontosabb kiváltó oka a pihenés, és a szervezet regenerálódásának tartós hiánya. Sokan még a szabadidejükben is a telefonjukat bújják. Csak még egy gyors válasz a mélekre, pillantás a statisztikákra, ahelyett, hogy élvezné szabadidejét és kikapcsolódna.

2. Szereti a versenyhelyzetet és a sikert?
Hajlamosíthat erre a szindrómára az ún. A-típusú személyiség, aki versengő, türelmetlen, lobbanékony és siker-orientált. Ezeknek az embereknek szimpatikus idegrendszere az átlagnál érzékenyebb, így kisebb pszichés megterhelésre, átlagos stressz hatásra is fokozottan reagál.

3. Ülőmunkát végez, ebédszünetben valamit gyorsan csak bekap, este pedig már nincs ereje sportolni?
A helyzetet súlyosbítja, és az érrendszeri elváltozások rizikóját megnöveli az is, hogy épp a legnagyobb kockázatnak kitett csoport körében a leggyakoribb az egészségtelen életmód, vagyis az ülőmunka, a mozgáshiány, az egészségtelen étkezés, az elégtelen alvás, az éjszakázás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

4. Feszült, ingadozó a hangulata?
A kimerülés, „kiborulás”, szokatlan ingerültség, hirtelen hangulatváltozások, koncentrációs nehézségek, dühkitörések egyértelműen jelzik, hogy valami nincs rendben a lelkünkben.

5. Este rosszul alszik, napközben szorong?
Gyakran jelentkezik alvászavar, fokozott szorongás, örömtelenség, depresszív hangulat menedzserbetegségben szenvedők esetében. Pánik jellegű szorongásos tüneteket mutatják a testi-lelki egyensúly felborulását. Bár a menedzserbetegségre hajlamos egyéneknek az ellazulás amúgy is gondot okoz, a betegség kifejlődésével még kevésbé képesek a minőségi pihenésre, feltöltődésre.

6. Izzad, olykor szédül, és a vérnyomása sincs rendben? Netán gyomorfájdalmai vannak?
A testi tünetek közül eleinte enyhébb kellemetlenségek, fej- és hátfájás, émelygés, szédülés, hajhullás, fokozott izzadás, fáradékonyság, izomfájdalmak, alvászavarok jelentkeznek, ezek azonban – ha továbbra sem enyhül a betegre nehezedő nyomás – egy idő után szervi betegségbe, elváltozásba is továbbfejlődhetnek. Leggyakrabban magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, gyomorfekély alakulnak ki.

7. A szexuális élete árnyéka a réginek?
A beteg szexuális élete is megsínyli a menedzserbetegséget. Mivel az örömteli szexuális élethez ellazulásra, elengedésre van szükség, orgazmusképtelenség, vagy potenciazavar is jelentkezhet.

8. A munkahelyén sem tud megfelelni az elvárásoknak?
A menedzserbetegség kialakulását számos változás követi. Egyrészt az egyén a munkahelyen már nem tudja vinni megszokott munkatempót. A kontroll elvesztése pedig az egyik legnehezebb része a zavarnak, hiszen a vezető típusú emberek általában ahhoz szoktak, hogy sikeresen tudják irányítani életüket.

Ha a kérdések több mint a felére igennel válaszolt, nagy valószínűséggel ön is menedzserbetegségben szenved.

 

 

KIMERÜLTSÉG VAGY EZ MÁR A MENEDZSERBETEGSÉG?
5 (100%) 2 vote[s]

Kapcsolódó bejegyzések