Post Image

KÁVÉ&BOR: BOREGYETEM MINI KURZUS CIKKÜNKBEN!

Rúzs & Más / 2016-09-07

A jubiláló, 25. Budapest Borfesztivál égisze alatt megrendezett Boregyetem “Ismerd meg a gourmet kávék világát!” címmel megrendezett izgalmas előadásán vettünk részt. A két előadó, Nagy Zsolt, a Nespresso kávé nagykövete, és Csorba Gábor a Bortársaság képzési vezetője, sommelier, párhuzamba állították a kávé és bor életútját.

 

Nespresso nagykövet, Nagy Zsolt

 

Csorba Gábor, Bortársaság, sommelier

“A kávé most tart ott, mint a bor 25 évvel ezelőtt: akkor a bort azért fogyasztották, mert alkohol van benne, most a kávét azért fogyasztják, mert koffein van benne.”- mondta el Zsolt, hozzátéve, hogy éppen azért van szükség az ehhez hasonló képzésekre, hogy a kávét is megtanuljuk értőn fogyasztani. Nyilván ezért is találjuk meg a legnívósabb gasztronómiai eseményeken, mint a Bocuse d’Or-hoz kötődő Nespresso Atelier rendezvényen, a Gourmet Fesztiválon, a Vince borfesztiválon és most a Budapest Borfesztivál programján a Nespressot.

Nespresso, Boregyetem

Elsőként a legfrissebb trendekről esett szó: a kávézásban a cold-brwe 12 órás hidegvizes áztatásból nyert hideg kávéital, a csapolt nitro kávé (nitrogén nyomás alatt készült habos hideg kávé), a capuccino tetejét díszítő színes latte-art és a mikro-pörkölő rendszerek aratnak. A borfogyasztásban az elegancia, frissesség és könnyedség a meghatározó, trendik a buborékos borok (habzóbor, gyöngyöző bor, pezsgő), kevésbé koncentrált, alacsonyabb alkoholtartalmú, a gyümölcsösséget jobban érvényesülni hagyó borok népszerűek.

Boregyetem

Ezután betekintést nyerhettünk abba, hogyan készül a kávé: a termesztéstől a szüreten, szárításon és pörkölésen keresztül a blendek készítéséig. Ehhez a folyamathoz hasonlítható a bor készítése is, de míg a kávékészítés legmeghatározóbb pillanata a pörkölés (mindössze 12-16 perces folyamatról van szó, de ettől függ a kávé testessége, keserűsége, savassága és aromája), addig a bor életében a szüret a kulcsfontosságú pillanat. Gábor szerint a borászok úgy mondják: a gyümölcs leszedése után már csak rontani lehet rajta! A szőlő érése során napról-napra változó sav-cukor arányt kell a borásznak tökéletesen eltalálnia. A borok ízvilágában a savtartalom meghatározó, egyáltalán nem mindegy, hogy az almasav vagy tejsav íze dominál! Nem hiába gondoljuk tehát mi, laikusok, hogy a borászmesterség művészet, mint ahogyan kivételes képességet kíván a kávékeverékek megalkotása is. Zsolt egy parfümőr munkájához hasonlítja a kávészakértők tevékenységét. Egy kávékeverékben akár 5-6 fajta kávé is szerepelhet, míg az úgynevezett Pure Origin kávék egy bizonyos termőterület jellegzetes ízvilágát hordozzák. Mind a kávék, mind a borok ízvilágát erősen befolyásolja a terroir, vagyis a termőtalaj, termőterület.

Boregyetem

Ezután szakértői útmutatással fehérborokat (Konyári Chardonnay 2015, Pannonhalmi Hermina 2015) és Livanto valamint Indriya kávékat kóstolunk majd kis szünet után reduktív eljárással készült vörösbort hasonlítunk össze egy barrique érlelésű vörös borral (Skizo Vörös 2015 és Heimann Birtokbor 2013). Ami ezután következik, mindenkit meglep: sajtokat kóstolunk össze kávékkal – és egyáltalán nem rossz, sőt! A lágy ízvilágú, édeskés brazil Dulsao pure origin kávé karakterét szépen kiemelte a Ranolder magyar keménysajt, a karakteresebb kolumbiai Rosabaya kávéhoz érett francia Furnols félkemény sajtot szervíroztak.

A 25. Budapest Borfesztivál látogatói szeptember 8. és 11. között a Budai Várban is találkozhatnak a Nespressoval és kedvenc boraik kóstolását követően felfrissülhetnek a Nespresso Grand Cru kávékeverékek kóstolásával.

 

Kapcsolódó bejegyzések