JÓL JÖNNE EGY KIS SÚLYVESZTÉS KARÁCSONY UTÁN?
Ha karácsony előtt esetleg nem lett volna rá szükségünk, utána szinte biztosan van: egy olyan receptgyűjteményre, ami finom ugyanakkor fogyókúrás receptek színes kavalkádját hozta el nekünk! Hiszen ízletest és diétásat enni minden fogyókúrázó álma, mégis sokan beleesnek abba hibába, hogy diéta alatt drasztikusan visszaveszik az elfogyasztott étel mennyiségét. Aztán amikor jön a jojó, kiderül, hogy ez mennyire rossz ötlet volt valójában. Aki járt már pórul ilyen koplalós-visszahízós diétával, az tudja, hogy a megfelelő étrend kialakítása mennyire fontos egy diéta során. Ehhez pedig a kulcs a megfelelő receptek kialakítása, megtalálása, amik figyelnek a kalória- és szénhidráttartalomra, mégis ízletesek, laktatóak, és öröm enni őket.
A Turbó Diéta első saját szakácskönyve, a Diétás receptek, izgalmas ízek ezeket a szempontokat szem előtt tartva készült. A könyv egy táplálkozási alapozóval indul, ami rendberakja a fejekben lévő kavarodást a táplálkozással kapcsolatban, majd a gyakorlatban – receptek formájában – is megmutatja az elméletet. A 60 ebéd és reggeli csupa olyan, egyszerűen elkészíthető fogás, amit még a család is szívesen eszik, nem is sejtve, hogy diétás menüt kap.
„Egyre többen odafigyelnek az egészséges táplálkozásra itthon is, de van még hova fejlődni. Nagyon tanulságos, ha 2 hétig tűpontos táplálkozási naplót vezetünk, majd megnézzük egy erre vonatkozó táblázatban, hogy a napi aktivitásunk függvényében mekkora kalóriabevitelre lenne szükségünk. Az esetek túlnyomó többségében kiderül, hogy bizony a többszöröse kerül a tányérunkra nap mint nap. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a túlsúly nemcsak esztétikai kérdés, hanem számos betegség előidézője is lehet. Lehet, hogy nem most, hanem 10-20-30 év múlva, de mindenképpen kockázati tényező. A diétás ételeim valójában tudatos, egészséges és emellett finom, változatos fogások, azaz bátran kimondhatjuk, hogy a diéta nem lemondás. A szervezetünk pedig könnyen hozzászokik a jóhoz, egy idő múlva már nem is fogjuk kívánni a nehéz, szervezetünket megterhelő ételeket. Viszlát, “kajakóma”!” – meséli Csigó Zita, a receptek szerzője a könyv alapötletét, aki az is elárulta, hogy kell elképzelni a diétás receptek születését.
Kedvcsináló receptek, szerethető ízek
„A receptek kitalálásakor a kiindulópont természetesen a Turbó Diéta diétás alapelveinek maximális adaptálása volt (reggelire és ebédre ajánlott kalória- és szénhidrátértékek, preferált alapanyagok, túl nehezen beszerezhető és/vagy költséges alapanyagok kerülése vagy helyettesítő alapanyag feltüntetése), ezekre úgy tekintettem, mint egy vázra, amit aztán szépen “felöltöztettem” sok-sok diétába illeszthető alapanyaggal és fogással. Arra törekedtem, hogy azoknak is sikerélmény legyen a főzés, akik kevésbé járatosak a konyhában, és írtam sok olyan receptet is, amely rövid idő alatt összedobható (vagy legalább kevés aktív munkát igényel) – gondolva a sietős hétköznapokra. A főzési stílusom nagyon hasonlít a Turbó Diéta elveivel összeegyeztethető ételek stílusára (épp ezért nem győzöm hangsúlyozni, hogy a könyv receptjei nem az éhezésről és az eleve kudarcra ítélt diétáról szólnak), szeretem azokat a konyhatechnológiai eljárásokat, amelyek minimalizálják a felesleges zsiradék használatát, cserébe rengeteg friss zöldfűszert nevelgetek otthon, és csempészek is belőlük a legtöbb ételbe. Ugyanígy szeretem a karakteres fűszereket, fűszerkeverékeket (mennyivel másabb a “sima” rizs, ha adunk hozzá egy kevés curryt…), az izgalmas ízpárosításokat, a roppanós, nem túlfőzött és/vagy pirított, sült, karamellizált zöldségeket, a mediterrán konyha ízvilágát.” – magyarázza Zita.
Ha ettől a beszámolótól neked is megjött a kedved a főzéshez, vagy akár a diétázáshoz, keresd az ízletes és diétás recepteket a Diétás receptek, izgalmas ízek című könyvben, ami már elérhető a legnagyobb könyvesboltokban, és turbodieta.hu-n.