Post Image

JÖHET EGY KLASSZIKUS ALMÁS PITE?

Rúzs & Más / 2019-09-27

Kedves Rúzs és Más Olvasók!

Beköszöntött az ősz és ezzel együtt az almaszezon is. Vasárnap délelőtt elmentünk családostul saját magunk megszedni a kosarainkat és betáraztunk őszre.

Magától értetődő volt, hogy délután almás pitét eszünk. Édesanyám klasszikus receptje és Martha Stewart díszítési ötleteiből született 2 pite. Mert nálunk 1 pite sosem elég! 🙂

A hozzávalók:
50 dkg liszt
35 dkg margarin
17 dkg porcukor
2 tojás (1 a tésztába, 1 a tetejét megkenni)
1/2 csomag sütőpor
1 csipet só
1/2 dl hideg víz
1 citrom reszelt héja

A töltelékhez:
1.5 kg alma (mi a sok alma-vékony tészta verziót szeretjük)
15 dkg kristálycukor
2 tk őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja és leve
10 dkg darált dió

A linzert összeállítjuk: a lisztet, sót, porcukrot, sütőport átszitáljuk és egy tálban összekeverjük. A margarint sajtreszelőn jéghidegen a lisztbe reszeljük. Hozzáadjuk az egyik tojást, a reszelt citromhéjat és a hideg vizet.

Jól összedolgozzuk és pár órára hűtőbe tesszük.

Közben az almákat meghámozzuk, nagy lyukú sajtreszelőn lereszeljük és egy szűrőn át lecsepegtetjük. Sőt! Picit kinyomkodjuk. Isteni az alma leve, fogjuk fel egy tálba és igyuk meg.

A linzert 2 darabra vágtam, mert két 23 cm-es kerek formában sütöttem meg őket. Az alsó részhez a tészta 2/3 része, tejetéhez az 1/3 része kell majd.

Kerekre nyújtjuk a linzereket, kibéleljük a formákat. A túllógó tésztát levágjuk. Az aljára elosztjuk a darált diót. A lecsepegtetett almát összekeverjük a cukorral, fahéjjal és a citrom héjával és levével.

A linzerre halmozzuk, szépen elegyengetjük. A tészta másik felét is kinyújtjuk és befedjük a formákat. Ezt a lapot is körbevágjuk. Villával 6-8 helyen a felső lapot bökjük meg, így tud sülés közben a gőz távozni és nem reped szét a tészta.

A megmaradt tésztadarabokból díszítéseket tehetünk rá tetszés szerint, majd kenjük le a felvert tojással.

180 fokos, előmelegített sütőbe (alsó sütés, légkeveréssel) 32-35 perc alatt megsül.

almáspite, recept, ételrecept, sütemény, süti, pite, rúzs és más, frufoodart, gasztro, gasztronómia

Picit hagyjuk hűlni és már szeletelhető is.

Jó étvágyat hozzá!

Fruzsi

almáspite, recept, ételrecept, sütemény, süti, pite, rúzs és más, frufoodart, gasztro, gasztronómia

Kapcsolódó bejegyzések