Post Image

ISTENI, HABKÖNNYŰ CSOKI MOUSSE TORTA

Rúzs & Más / 2019-09-03

Ezúttal gasztro rovatunk közreműködője, Fruzsi egy ellenállhatatlanul csokis tortával lep meg bennünket – ha lépésről-lépésre követjük a receptet, a mienk is ilyen szépre fog sikeredni!

„Szeretem a barátaimat meglepni. Főleg ha szülinapjuk van. Az egyik kedves barátnőm nyári kerti partin tartott szülinapjára egy könnyed ”Mousse au Chocolat” , azaz habos csokitortát készítettem.

Csak úgy tudtam megkóstolni a saját művemet, hogy az első szeletek közül egyre lecsaptam, mert ahogy meglátta a népes tömeg, szinte percek alatt elfogyott.

A torták közül főleg a könnyed, habosabb fajtákat szeretem. A nagy melegben pedig főleg.
Egy dolog azért nagyon fontos ha tortát akarunk készíteni: kapkodva, időhiányban nem lehet! Csak úgy, ha mindennek kivárjuk az idejét, a sülésnek, a dermedésnek és a díszítésnek is.

Íme a recept a habos csokitortámhoz:

Piskóta alaphoz (24 cm-es forma – 12 személyre)

3 egész tojás
2 evőkanál hideg víz
4 kicsit púpos evőkanál kristálycukor
3 kicsit púpos evőkanál finomliszt
1 evőkanál kakaópor
1 csipet cukor
1 mokkáskanál sütőpor

A krémhez:

1 zacskó Dr. Oetker főzős csokoládé puding
½ liter tej
10 dkg 70 %-os étcsokoládé
1 púpos evőkanál kakaópor
5 evőkanál cukor
1 zacskó (6 lap ) Dr. Oetker lapzselatin
4 dl habtejszín

friss bogyós gyümölcs, összesen 10 dkg
½ zacskó Dr. Oetker színtelen tortazselé

(Azért ragaszkodom itt a puding és a zselatin márkájához, mert kimagaslóan jobb minőség mint a többi és sajnos már megégettem magam azzal, hogy más márkával próbálkoztam éles helyzetben. Nos olyankor a formából csak kanállal tudtuk a krémet és a tésztát kiszedni. Nagy lebőgés volt. )

És akkor jöjjön maga a munka:

– Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésre, ne légkeverésre.

– A csatos tortaforma aljára vágjunk ki egy tökéletesen passzoló méretű sütőpapírt. Ezt tegyük bele a tortaformába.

– A 3 tojást szétválasztjuk, a sárgája egy nagyobb, a fehérje egy kisebb tálba menjen. Mindkét tálba 1-1 evőkanál hideg vizet tegyünk. Kézi habverő géppel először a fehérjét verjük fel, a csipet sóval és félidőben 2 evőkanál cukorral. Akkor jó, ha a tálat a fejünk fölé emelve a hab nem csúszik ki a tálból. Tegyük félre a hűtőbe.

– A habverővel ezután a sárgákat verjük fel a maradék 2 evőkanál cukorral, amíg szép sűrű, halványsárga nem lesz.

– A lisztbe keverjük el jó alaposan a sütőport és a kakaóport. Majd a sárgájába keverjük bele óvatosan egy fakanállal a tojáshab és a liszt 1/3-át, amíg egynemű lesz, majd újabb lisz és hab, keverés, végül azutolsó adag liszt és hab jön.

Ne keverjük erősen, mert a tojás habja adja majd a magasságát a tésztának.

A keveréket öntsük a tortaformába és mehet a sütőbe 15-18 percre. Ha megsült, tegyük egy rácsra még a formában pár percre hűlni, majd óvatosan egy késsel vágjuk körbe a forma mentén és vegyük ki a formából. Alján csak a sütőpapír maradjon, úgy tegyük egy rácsra kihűlni.

– Közben a csokoládépudingot tegyük fel főni a tasakon jelzett recept szerint. Amikor már meleg, tördeljük bele az étcsokit és szórjuk bele a kakaóport, hogy együtt főjenek meg.
Amikor már besűrűsödött, levehetjük a tűzről és a lábost hideg vízbe állítva, gyakori keverés mellett hűtsük ki.

– A tortaformát mossuk el, tegyük vissza az alját a karikába. A kihűlt tésztáról vegyük le a papírt és tegyük bele a forma aljára.

– A tejszínt verjük fel habbá 1 evőkanál cukorral. A 6 lap zselatint 1-2 evőkanál vízzel mikróban 5 másodperc alatt oldjuk fel a csomagoláson szereplő áztatás után és kissé visszahűtve keverjük a pudingba.
Ha ezt alaposan elkevertük, akkor 4 részletben adjuk hozzá a tejszínhabot, óvatosan, de alaposan elkeverve.

A csokoládékrém ezután mehet a tortaformába.
Másnapig egy alufóliával lefedve hagyjuk állni a hűtőben, addigra fog teljesen megdermedni.

Másnap reggel /délelőtt lehet friss gyümölccsel feldíszíteni. A színtelen tortazselét kis cukrászecsettel csepegtessük rá a friss gyümölcsre. hamar megdermed, gyorsan kell vele dolgozni.

Bár hosszúnak tűnik ez a recept, garantálhatom, hogy mindenkinek ízleni fog a végeredmény, megéri vele pepecselni!:-)

Sok sikert!

Fruzsi”

Kapcsolódó bejegyzések