Post Image

ÍGY ÓVD TÉLEN A HAJAD – PROFI TIPPEK A HIDEG IDŐSZAKRA

Rúzs & Más / 2023-11-16

Másfél hónap, és búcsút intünk 2023-nak! Készülődünk az év végére, felvértezzük magunkat az egyre hidegebb hónapokra, ezzel pedig a napi rutinunk is megváltozik. 
Egy bögre forró csokoládé belopja magát a szombat esténkbe, a plédbe bugyolált filmezés vagy olvasás egyre csábítóbb… A hőmérséklet csökkenésével elkezdjük elővenni a gyapjúpulóvereket, és kezdetét veszi az elektrosztatikusságtól szálló haj időszaka – ennek viszont nem feltétlenül kell így lennie. A téli időjárás elkerülhetetlenül más hajápolási rutinnal jár, ezért összegyűjtöttünk 5+1 tippet, amelyek segítenek legyőzni a zord körülményeket, valamint frissen, egészségesen és hidratáltan tartani a tincseket az egész szezonban!

A téli klíma nem kedvez a hajnak és hajhagymáknak, fejbőrünk kiszáradhat, viszkethet, ami intenzív faggyútermeléshez vezethet és már el is jutottunk a megszokottnál jobban zsírosodó, száraz hajhoz és a korpásodáshoz. Mindez magával hozza, hogy sokkal többször mosunk hajat és alaposabban szárítjuk, mivel értelemszerűen a „majd megszárad magától” attitűd télen nem kifizetődő. Mindennek a tetejében, a hidegebb hónapokban hajlamosak vagyunk „túlformázni” a hajunkat, ami számos, a hajat és fejbőrt nagyban károsító hatáshoz vezethet. A Dyson szakértői szerint a téli hajápolás során még inkább oda kell figyelnünk például arra, hogy hajunkat ne tegyük ki extrém hőhatásnak – hajszárításkor sem! –, ezért a megfelelő eszköz használata mellett érdemes a hajformázás, hajszárítás időtartamát lerövidíteni. A szakértők tanácsait megfogadva, kis odafigyeléssel a hidegebb hónapokban is pont olyan egészséges és fényes lehet a hajunk, mint a nyáron.

  1. Ritkább hajmosás

A túlzott hajmosás megfosztja a fejbőrt a létfontosságú természetes olajoktól, amelyek hidratálnak és védenek. Erre a hidegebb hónapokban sokkal jobban kell figyelni a haj és fejbőr egészsége szempontjából, ezért érdemes kikísérletezni, hogy meddig tudod elnyújtani a két hajmosás között eltelt időt anélkül, hogy kényelmetlenül éreznéd magad. Amíg ezt kitapasztalod, addig érdemes száraz sampont használni, így a hajad illatos marad és megőrzi friss megjelenését.

we love hair, color wow, maria nila, ruzs es mas, haj, hajapolas, olaplex, hajkotes, hajformazas, szempilla, szarazsampon

A kiváló Olaplex száraz sampon nem hagy maradványt a hajban

  1. A hidratálás télen is fontos

A megfelelő hidratálás nem csupán a szervezetednek és a bőrödnek, de a hajadnak is nélkülözhetetlen. A beltéri fűtés a pára emlékét is eltávolítja a levegőből, ezzel kiszárítja a hajat, és sokszor száraz, hámló fejbőrt is okozhat. Ez ellen jó megoldás lehet, ha cseppentesz egy kevés olajat a hajkondicionálódhoz, így pótolhatod a nedvességet, ettől hajad puha és csillogó lesz, mindez pedig a hajvégnek is jót tesz. Erre a célra legjobb az argánolaj és a jojobaolaj, intenzívebb ápolás esetén pedig a ricinus- és a kókuszolaj kiváló megoldást lehet.

moroccanoil, frizura, stilus, trend, stikustrend, topline, ruzs es mas, fodrasz, purple, hamvasito, kondicionalo

A Moroccanoil ikonikus hajolaja argánolaj alapú

  1. A sapka jó barát

Unalomig hallgathattuk gyerekkorunkban – és talán felnőttként is – a téli sapka-sál-kesztyű mantrát, amiből a hajunk szempontjából a sapka a legfontosabb. Még enyhe téli napokon is, optimális esetben kint jelentősen hidegebb van, mint bent. Ha hajunk és fejbőrünk ilyen jellegű, gyakori ingadozó hőmérsékletváltozásnak van kitéve, annak nincs olyan kellemes hatása, mint a szaunának. Emiatt a sapka viselése télen, kinti környezetben elengedhetetlen, ha kímélni szeretnénk hajunkat és fejbőrünket.

Téli bőrápolás tippek

  1. Selymet a gyapjú alá!

A gyapjúnak megvan az a kellemetlen tulajdonsága, hogy hajtöredezést és elektromossággal feltöltött hajat okoz, emiatt a gyapjúsapkák viselése a hajtöveknél zsírosodást, a gyapjú szövése pedig a hajvégeknél töredezést, szálkásodást okozhat. Ha számodra sem ez jelenti az ideális hajviseletet, válaszd a selymet! A selyem hipoallergén természetes anyag, viselése kíméli a hajszálakat és a fejbőrt. Csavard a hajad selyemkendőbe és arra vedd rá kedvenc sapkádat, vagy válassz selyemmel vagy selyemtartalmú béléssel ellátott fejfedőt.

  1. Égnek áll a hajad? Van megoldás!

Szórakoztató tud lenni a száraz hajjal járó elektrosztatikusság, aminek hála mindenfelé száll a hajad, legtöbbször viszont igen kellemetlen jelenség. Sokféle praktika és találd-fel-magad trükk létezik ennek megszüntetésére – papírlappal, törölközővel való dörzsölés –, de vannak ezeknél előre mutatóbb és külső szemlélőknek kevésbé mulatságos megoldások. A Dyson mérnökei szerint a titok nyitja a megfelelő hajformázó eszköz használatában rejlik. A hajsimító tartozék kifejezetten a kikandikáló, fejünk búbján ágaskodó, rakoncátlan hajszálak megzabolázásában hatékony, segítségével gyönyörű, tükörsima hajkoronád lehet. A megfelelő formázás mellett azonban ne feledkezz meg a hidratálásról sem, mert az elektrosztatikusság egyértelműen a haj szárazságát jelzi.

dyson, teli hajapolas, hajsimitas, elektrosztatikus, hidratalas, hajapolas, ruzs es mas, haj, teli hajapolas

A Dyson Supersonic  hajszárító legújabb, zsemiális  tartozéka hideg levegővel simítja le a haj felszínét a csillogó eredményért

+1 Formázd, ne égesd!

A száraz és sérült haj egyik legfőbb okozója a nem megfelelő formázás. A hidegebb hónapokban a haj eleve sérülékenyebb, a hőformázás, hajszárítás pedig ráerősít erre azzal, hogy gyakorlatilag elszívja a nedvességet a hajszálakból. Kevésbé köztudott, ezért a Dyson szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy az extrém hő hatására apró pórusok jelenhetnek meg a hajszálakon, amelyek a fényt szétszórják, megtörik, csökkentik a tükrözött fény mennyiségét így a hajad fényét is. Szerencsére ma már választhatunk olyan hajszárítót, amely intelligens hőmérséklet szabályzással megakadályozza az extrém hőhatást, ennek köszönhetően szárítás közben véletlenül sem égeted a hajad. A kevésbé sérült hajszálak több fényt tükröznek, így a hajad télen is egészséges és ragyogó lesz.

dyson, teli hajapolas, hajsimitas, elektrosztatikus, hidratalas, hajapolas, ruzs es mas, haj, teli hajapolas

Kérastase hidratáló és nyugtató hajpakolás

Kapcsolódó bejegyzések