Post Image

HAMAROSAN MEGKÓSTOLHATOD A VILÁG LEGJOBB KÁVÉJÁT

Rúzs & Más / 2019-10-24

Minden kivételes teljesítmény mögött egy elhivatott szakember áll. Daisuke Tanaka, elismert kávészakértő, a fejébe vette, hogy a világ legjobb kávéját fogja felkutatni és megismertetni a kávérajongókkal. És ha egy agilis japán mester valamit a fejébe vesz, biztosak lehetünk benne, hogy meg is valósítja! Így született a Daisuke Mission – egy valódi misszió, amely megtanítja a kávérajongókat a legkiválóbb, fair trade kereskedelem útján beszerezett kávék felismerésére és értő fogyasztására.

daisuke, daisuke mission, specialty kávé, különleges minőségű kávé, coffee, tanaka, rúzs és más, gasztronómia

“Specialty kávét termeszteni művészet, specialty kávét elkészíteni alkotás” – Daisuke Tanaka

Vérbeli (amatőr) kávérajongóként ki nem hagytam volna a nagymesterrel való találkozás lehetőségét, bár a specialty kávékat illetően ezidáig nem sok jó tapasztalatom volt, az általam kipróbáltakkal valahogy nem volt szerencsém. Mint megtudtuk, Daisuke specialty kávéi a legkiválóbb adottságokkal rendelkező termőterületről származó, gondosan termesztett kávéfajták, kézi munkával válogatott első osztályú kávészemeiből alacsony hőfokon való pörköléssel készülnek. A kíméletes bánásmódnak köszönhetően a lehető legjobban megőrzik gazdag aromáikat. Daisuke El Salvadorban és Nicaraguában lelt a leggondosabb kávétermesztők legjobb kávéira. Mindegyikük kávétermesztővel személyes kapcsolatot ápol, egyikükkel, Fernando Lima-val mi is megismerkedhettünk.
S hogy miért nem egyformán kiváló minden specialty kávé? Mivel a specialty kávé kategórián belül is létezik egy még magasabb minőség, ezek a dűlőszelektált típusok – ebbe tartoznak a Daisuke Mission kávéi is – amelyek kevesebb, mint 1 %-át teszik ki az összes termelt kávénak! Ezt a fajtát 1100- 1800 méter magasan fekvő, kis termőfelületen, különleges odafigyeléssel szedik le és gyűjtik össze, gépek bevonása nélkül.

Ezt a kisfilmet minden kávérajongónak érdemes megnéznie:

Daisuke mester szerint a kávé olyan mint a bor – a szakszerű kóstolást illetően valóban sok hasonlóságot fedezünk fel mi is. Az aromáknak el kell jutni a szaglóhámig – ehhez a bor esetében segítségünkre van az alkohol, de mivel a kávé nem ilyen illékony, ezért a kanálból fel kell szippantsuk a kortyot, ez adja a jellegzetes szürcsölő hangot. A pörkölés legalább annyit nyom a latban, mint a kávé minősége. Ha túlpörkölik – mint az olasz kávé esetében – kicsapódinak az illóolajok, égett mellékízt kap a kávébab.

Ha ezekután még meg is őrlik, mire a kávéfőzőnkbe jut, az aromák legnagyobb része elillan. Fontos, hogy a kávét frissen, közvetlenül a főzés előtt őröljük meg. A specialty kávékülönlegességeket cukor nélkül érdemes fogyasztani, hogy teljességgel élvezhessük összetett ízüket, gyümölcsös-komplex aromáikat.

daisuke, daisuke mission, specialty kávé, különleges minőségű kávé, coffee, tanaka, rúzs és más, gasztronómia

Miután sok új információval gazdagodtam a bemutató kávékóstolás során, alig vártam, hogy a barista világbajnok Rin Nakamura elkészítsen nekem egy csésze capuccinót. Nem túlzok: életem legfinomabb kávéja volt. Sem üde, karakteres, mégis lágy ízében, sem selymes állagában egyáltalán nem hasonlított a kávékhoz, amelyeket naponta többször is fogyasztok. Alig várom, hogy újra átéljem és minél több barátommal megoszthassam az élményt. A jó hír pedig, hogy már nem kell sokáig várnunk!

daisuke, daisuke mission, specialty kávé, különleges minőségű kávé, coffee, tanaka, rúzs és más, gasztronómia

A világ legjobb kávéja a Google grund tőszomszédságában

Hamarosan megnyílik Daisuke mester budapesti kávézója. A hazai kávézókra nem jellemzően, különlegesen nagy specialty kávé kínálattal várják majd a Daisuke Café&Beans-be betérőket. 5 közép-amerikai kávéfarmertől, összesen 11 kávéfajta lesz a menün. Számos kávé-variáns, – mint a Caturra, a Bourbon, a Pacamara, vagy a Maracaturra – fellelhető a kínálatban, ugyanakkor egy közös: mindegyik eléri a 86.5 – 89.5 cupping score-t a Cup of Excellence minősítő versenyeken, a kávék elit ligájába helyezve ezeket kávékat. 

 

 

Kapcsolódó bejegyzések