HALLOTTÁL MÁR A SONKARIKUMRÓL? HAMAROSAN MEG IS KÓSTOLHATOD!
Az idén 111 éves Pápai Hús Kft. egy igazi meglepetéssel állt elő a jubileum alkalmából. A Sonkarikum névre keresztelt termékcsalád a hazai szalonna és sonka szektor egyik legnagyobb szereplőjének legújabb kreációja. A sonkamesterek és termékfejlesztők három különleges ízvilágot álmodtak meg, melyek közül az egyik a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok Tokaji Szamorodniában érlelt sonka.
De mi az a sonkarikum?
„A Sonkarikumokkal a különleges jubileumunkat is meg szeretnénk ünnepelni. A számmisztika szerint az 1-es az újrakezdés és a felfedezés szimbóluma. Termékfejlesztésünkkel pedig éppen azt szerettük volna tükrözni, hogy a hazai húsipar mindig megújulásra törekvő, újdonságokat kereső vállalata vagyunk. A Pápai Hús az értékesített mennyiség alapján a bacon a főtt-füstölt húsok és a főtt sonka esetében is a legnagyobb piaci szereplő a brandek közül. Így ki, ha nem mi jelennénk meg itthon egy ilyen igazán rendkívüli, prémium termékkel” – fejtette ki Szappanos Péter, a Pápai Hús Kft. ügyvezetője a termékcsalád Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon tartott bemutatóján.
Az egyedi Sonkarikumokat válogatott alapanyagokból készítik, és pontosan 111 napig érlelik, hogy a tökéletes ízélményt nyújtsák, a termékcsalád három különböző ízvilággal büszkélkedhet. A tokaji boros sonkakülönlegességet sertésfrikandóból készítik, és a fűszeres pácban a Gróf Degenfeld szőlőbirtok 2018-as Tokaji Szamorodnija mellett babérlevél, csillagánizs és mustármag is megtalálható. A végeredmény egy kellemesen füstölt, száraz érlelt sonka, mely a bor és fűszerek jegyeit hordozza magán. A Sonkarikum termékcsalád másik két tagja pedig lágy fűszerekben érlelt, feketeborsos, borókabogyós, korianderes sonka és karakteres fűszerezésű bazsalikomos, oregános, kakukkfüves sonkaínyencség.
A sonkamester is bemutatkozott
„Felelősségteljes, de egyben örömteli feladat nap mint nap egy legendát készíteni Pápán. Márpedig a pápai sonka a magyar sertéstenyésztők és hentesek kiválóságának szimbóluma. A minőségi hazai sertéshús mellett a hentesmesterség generációkról generációkra öröklődő hagyománya tette a magyar vásárlók számára a legjobb sonka jelzőjévé a pápait. A Pápán készülő sonkákat hosszan érleljük, de még régebb óta érlelődik az a tudás, amit igyekszünk megőrizni és továbbadni a következő nemzedékeknek, hogy ők is azzal a büszkeséggel és örömmel kínálhassák” – hangsúlyozta Tarró Kálmán, a Pápai Hús sonkamestere.
“Már a szervezés közben is tapasztaltam, hogy sokakban felvetődik a kérdés, hogy miért mi ketten, miért a Pápai és a Gróf Degenfeld. Két fél között, ha együtt van nem hiányozhat a kapocs sem. A magyarázat egyszerű: a Pápai és a Gróf Degenfeld két történelmi Magyar brand. Egy különleges sonka különleges érlelést igényel. Bízunk benne, hogy a Gróf Degenfeld édes Szamorodniban 111 napig érlelt Pápai Sonkarikum el fogja nyerni a fogyasztók tetszését” – emelte ki Tóth Máté, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok ügyvezetője.
A piac előtt járnak
Szappanos Péter kifejtette, hogy az élelmiszeripar és azon belül is a húsipar markáns átalakuláson megy keresztül az egész világon. A sikerhez új szemléletre, bátor döntésekre, új, a fogyasztók kíváncsiságát felkeltő termékekre van szükség. A társaság pedig éppen ebbe az irányba tett egy érdemi lépést a Sonkarikumokkal.
Az 1913-ban alapított pápai üzem tevékenységének része a füstölt és hőkezelt húskészítmények, sonka és szalonna előállítása, előhűtött és fagyasztott húsok készítése, valamint a sertésvágás, darabolás. A nagy hazai húsipari vállalat közül elsőként a Pápai az évtized elején vegán, húspótló termékek gyártását is megkezdte, sőt, a szektorban azóta is unikális jelleggel kínálnak a fogyasztók számára vegán, húshelyettesítő készítményeket. A vállalat mintegy 700 főt foglalkoztat, beszállítói révén pedig további 1800-2000 környékbeli embernek nyújt megélhetést.