Post Image

HAJHULLÁS ELLEN: LEVENDULA ILLÓOLAJ!

Rúzs & Más / 2022-01-17

Az eredetileg a Földközi-tenger vidékéről, a Közel-Keletről és Indiából származó levendulavirágot világszerte használják szinte gyógyszerészeti hatékonysága miatt. Antiszeptikus, antimikrobiális és nyugtató hatásait már több mint 2500 éve megfigyelték. Ezt a mesés illatú virágot évszázadok óta használják a népi gyógyászatban, és a mai napig népszerű számos betegség, többek között a szorongás, nyugtalanság, álmatlanság és depresszió kezelésére. A levendula illóolajról úgy vélik, hogy jótékony hatással van a sebgyógyulásra, mivel korábbi klinikai vizsgálatok szerint alkalmazása után csökkent a fájdalom és a bőrpír a sérülések helyén. Arról azonban már kevesebben tudnak, hogy a hajápolásban is számos előnnyel bír.

A LEVENDULAOLAJ ELŐNYEI A HAJ SZÁMÁRA

Egereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a levendulaolaj növekedési faktor tartalmánál fogva képes lehet a haj növekedésének serkentésére. Fontos megjegyezni azt is, hogy a levendulaolaj pozitív pszichológiai hatásai, amelyeket több vizsgálatban is megfigyeltek, szintén befolyásolhatják a haj és a fejbőr egészségét. A stressz a hajhullás egyik vezető oka mind a férfiak, mind a nők esetében, ami levendulaolajos aromaterápiával célzottan kezelhető. Továbbá az immunrendszer aktiválódása és a gyulladás szorosan összefügg a szorongással és a stresszel, melyek a fejbőr egyensúlyának felborulásához és hajhulláshoz vezethetnek.

levendula, hajapolas, hajhullas, hajnovekedes, serkentese, hajritkulas, illoolaj, levendula, ruzs es mas, aromaterapia

DoTerra Levendula illóolaj

Enyhíti a szorongást és a stresszt: A levendulaolaj használata a szorongás és a stressz csillapítására a római és egyiptomi időkre vezethető vissza. A levendulaolajos kezelésről megállapították, hogy kevés mellékhatással enyhíti a szorongással kapcsolatos tüneteket, például a nyugtalanságot és az alvászavarokat. Koncentrált formában akár egy nyugtató hatásával is felérhet, ezért óvatosan kell használni.

Csökkenti a gyulladást: A stressz és a szorongás hatalmas fizikai terhet ró a szervezetre. Biokémiai összefüggéseket találtak, amelyek az immunrendszer aktiválódását és a gyulladást, valamint a hangulati zavarokat, például a szorongást, a nyugtalanságot, az álmatlanságot és a depressziót hozzák összefüggésbe. E betegségek kezelésében a levendulaolaj csökkentheti a gyulladást a szervezetben és különösen a fejbőrben.

Serkentheti a haj növekedését: bár még több humán klinikai vizsgálatra van szükség az egérkísérletek eredményeinek megerősítéséhez, a levendulaolajról megállapították, hogy a hajhullás elleni kúrákban használt Minoxidil hatóanyagához hasonló mértékben elősegíti az új haj növekedését.

Megelőzheti a korpásodást: A korpásodást jellemzően a fejbőrön elszaporodó gombák okozzák. A levendulaolaj antimikrobiális tulajdonságainál fogva segíthet megelőzni a korpa kialakulását.

Javítja a fejbőr általános egészségét: A levendulaolaj gyulladáscsökkentő és antimikrobiális, fertőtlenítő tulajdonságai által javítja a fejbőr általános egészségét. Az egészséges fejbőr elengedhetetlen az új haj növekedéséhez, így ez is segíthet a hajnövekedés elősegítésében.

MILYEN HAJTÍPUSRA AJÁNLOTT?

A szakértők egyetértenek abban, hogy a levendulaolaj minden hajtípuson és textúrán használható. Előnyeit leginkább azok fogják megtapasztalni, akik hajhullással vagy ritkulással küzdenek illetve akiknek fejbőr problémájuk van. Más olajokhoz hasonlóan a vékonyszálú vagy zsírosodásra hajlamos hajjal/fejbőrrel rendelkezők takarékosan használhatják.
Fontos, hogy ha hajhullást tapasztalunk, mielőtt bármilyen kúrába fognánk, forduljunk orvoshoz, mivel azt hormonális egyensúlyhiány vagy más egészségügyi problémák is okozhatják!

HOGYAN HASZNÁLJUK A LEVENDULAOLAJAT A HAJRA?

A levendula illóolaj használható a fejbőr és a haj kezelésére közvetlenül a hajon és fejbőrön, inhalálással vagy akár belsőleg. Az aromaterápiát vagy a levendulaolaj inhalálását általában azoknak ajánlják, akik a szorongást és a stresszt szeretnék leküzdeni, ami negatív hatással lehet a hajra és a fejbőrre. A levendulaolaj szájon át történő szedése nem javasolt orvosi konzultáció nélkül. Aki allergiás a levendulavirágra, ne használjon levendulaolajat az irritáció kockázata miatt.

FONTOS: bőr és hajápolásra kizárólag a megbízható forrásból származó, orvosi tisztaságú levendulaolaj alkalmas!

levendula, hajapolas, hajhullas, hajnovekedes, serkentese, hajritkulas, illoolaj, levendula, ruzs es mas, aromaterapia

HerbaTherapy Orvosi Levendula illóolaj

Adjunk néhány csepp levendulaolajat a samponunkhoz vagy hajbalzsamunkhoz: Vegyünk két-három csepp levendulaolajat a tenyerünkbe, és keverjük össze a szokásos mennyiségű samponnal/hajbalzsammal. Hagyjuk hatni a hajon néhány percig, majd alaposan öblítsük le.

Készítsünk masszázsolajat a fejbőrünkre: keverjünk össze két-három csepp levendulaolajat 30 ml vivőolajjal, például argán-, szőlőmag-, jojoba-, kókusz- vagy mandulaolajjal. A fejbőr masszírozása a véráramlást is fokozza, ami jótékony hatással lehet a haj növekedésére. A masszázs után mossunk hajat a megszokott módon.

Használjunk levendulaolajat tartalmazó termékeket: Ha előre elkészített terméket használunk, csökkentjük a túl magas koncentráció okozta irritáció kialakulásának esélyét.

levendula, hajapolas, hajhullas, hajnovekedes, serkentese, hajritkulas, illoolaj, levendula, ruzs es mas, aromaterapia

L’Occitane Aromachology nyugtató és kiegyensúlyozó sampon és balzsam

levendula, hajapolas, hajhullas, hajnovekedes, serkentese, hajritkulas, illoolaj, levendula, ruzs es mas, aromaterapia

Dr.Organic Levendula sampon

levendula, hajapolas, hajhullas, hajnovekedes, serkentese, hajritkulas, illoolaj, levendula, ruzs es mas, aromaterapia

Lush Superbalm Scalp Treatment fejbőr ápoló

levendula, hajapolas, hajhullas, hajnovekedes, serkentese, hajritkulas, illoolaj, levendula, ruzs es mas, aromaterapia

Love, Beauty and Planet argán- és levendulaolajos sampon

Forrás: elle.hu

 

Kapcsolódó bejegyzések