Post Image

EZZEL SEGÍTHETED A BŐRSEJTJEID REGENERÁLÓDÁSÁT

Rúzs & Más / 2023-03-02

Ahogy öregszünk, bőrsejtjeink regenerációs képessége természetes módon lelassul. Ez finom vonalak, ráncok és fakó, fáradt arcszín megjelenéséhez vezet. De mi is pontosan a bőrsejtek regenerációja, és hogyan támogathatjuk ezt a folyamatot az egészséges, ragyogó arcszín elérése érdekében? Ebben a cikkben betelintünk a bőrsejtek regenerálódásának tudományába, és körüljárjuk, hogyan támogathatjuk ezt a folyamatot az egészségesebb arcbőr érdekében.

Mi az a bőrsejt-regeneráció?

A bőrsejtek regenerációja azt a folyamatot jelenti, amelynek során bőrsejtjeink megjavítják önmagukat illetve kicserélődnek. Bőrünk három fő rétegből áll: a felhámból (epidermis, a legkülső réteg), az irha (dermis, a középső réteg) és a bőraljából (subcutis, legbelső réteg). A felhám felelős azért, hogy bőrünket megvédje a külső tényezőktől, például az UV-sugárzástól és a szennyező anyagoktól, míg az alsóbb rétegek felelősek a bőr szerkezetének támogatásáért, valamint a bőr tápanyagokkal és vízzel való ellátásáért. A bőrsejtjeink regenerációját, önjavító képességét a bőrünkben található őssejtek támogatják – sajnos az életkor előrehaladtával ezeknek az aktivitása is csökken.

Érdekesség, hogy a testen percenként körülbelül 30000 bőrsejt cserélődik le, vagyis ennyi elhalt hámsejt válik le. Az új bőrsejt keletkezésétől a bőrfelszínről való leválásig 28 nap telik el, tehát ennyi időbe tellik a bőr teljes megújulása felnőtteknél ideális esetben.

Ahogy öregszünk, a bőrsejtek regenerálódásának üteme lelassul. Ez a bőr rugalmasságának csökkenéséhez, a hidratáltság csökkenéséhez, valamint ráncok és finom vonalak kialakulásához vezet. Emellett a környezeti tényezők, mint a napozás, a környezetszennyezés és a stressz is hozzájárulhatnak a bőr öregedéséhez és károsodásához.

Hogyan támogasd a bőrsejtek regenerálódását?

1.Hidratáld a bőröd!
A bőr hidratáltságának megőrzése elengedhetetlen a bőrsejtek regenerálódásához. A hidratált bőr jobban képes javítani és regenerálni önmagát, és a megfelelő nedvességszint segíthet megelőzni a finom vonalak és ráncok kialakulását. Használj reggel-este hidratáló szérumot és krémet, ezáltal biztosítva a hidratáltságot. Keress olyan termékeket, amelyek vízmegkötő anyagokat, úgynevezett humektánsokat tartalmaznak, mint a hialuronsav, a hialuronsavnál ötször több víz megkötésére képes gamma-PGA (gamma-poli-glutamin), urea, pentavitin esetleg glicerin, amelyek segítenek a nedvesség bevonzásában és megtartásában a bőrben. A belső hidratálásról, azaz megfelelő folyadékfogyasztásról se feledkezzünk meg, mivel a szomjazó szervezet a bőrtől is elvonja a vizet.

dr irena eris, gamma PGA, PGA, y-PGA, hidratálás, szérum, aquality, koncentrátum, vízmegkötés, rúzs és más

Dr.Irena Eris hidratálók Gamma-PGA-val

2.Időről-időre hámlassz
A hámlasztása az elhalt hámsejtek eltávolításával és a pórusok eltömődésének megszüntetésével elősegítheti a bőrsejtek regenerálódását. Ez segíthet serkenteni a véráramlást és elősegítheti az új, egészséges bőrsejtek növekedését. Akinek problémás, zsíros a bőre érdemes lehet akár évi 1-2 alkalommal kozmetikai hámlasztást végeztetnie. Otthoni hámlasztáshoz (havonta egy-két alkalommal) válassz gyengéd, enzimatikus hámlasztót, amely akár érzékeny bőrön is alkalmazható.

borregeneracio, tippek, tipp, borsejt megujulas, borsejt regeneracio, ruzs es mas, szepsegszakertod

                      OneTwoFree Enzimatikus hámlasztó

3.Használj elasztin- és kollagéntermelés-serkentő arc- és testápolókat
Mivel az elasztin és a kollagén segít a kötőszövet hidratáltságának fenntartásában és mivel a kor előrehaladtával a kollagén-termelés csökken illetve az elasztin lebontása felgyorsul, az ezek termelődését elősegítő krémekkel elősegíthetjük a bőr hidratáltságának fenntartását is. Hidrolizált kollagént tartalmazó táplálékkiegészítő szedése is hasznos lehet!

borregeneracio, tippek, tipp, borsejt megujulas, borsejt regeneracio, ruzs es mas, szepsegszakertod

Laboratoires FILORGA Time-Filler Night ránctalanító éjszakai krém

4.Aludj eleget
Az alvás elengedhetetlen a bőrsejtek regenerálódásához, mivel ez adja meg a bőrnek azt az időt, amire szüksége van ahhoz, hogy helyreállítsa és megfiatalítsa önmagát. Törekedj arra, hogy minden éjjel legalább 7-8 órát aludj, ezzel támogatva bőröd regenerálódását a napi stressz és a környezeti tényezőknek való kitettség után.

energiátlan, fáradt, tipp, kimerült, feltöltődés, karantén, rúzs és más, álmos

5. Használj antioxidánsokat
Az antioxidánsok olyan hatékony összetevők, amelyek segíthetnek megvédeni a bőrét a szabad gyökök okozta károsodástól. Az antioxidánsok megtalálhatók a bőrápolási termékekben, például a szérumokban és krémekben, valamint az olyan élelmiszerekben, mint a gyümölcsök és zöldségek. Keress olyan termékeket, amelyek olyan antioxidánsokat tartalmaznak, mint a C- vagy az E-vitamin, amelyek segíthetnek megvédeni a bőröd, így a bőrnek marad elég energiája a regenerálódáshoz.

Image Skincare Antioxidant ACE Serum, rúzs és más

Image Skincare Antioxidant ACE Serum

6.Kerüld a leégést!
A túlzásba vitt napozás károsíthatja a bőr, és idő előtti öregedéshez vezethet. A bőr regenerálódásának elősegítése érdekében fontos, hogy elősegítsük a bőr védelmét a nap káros UV-sugaraival szemben. A leégésre hajlamos, világos bőrűek használjanak a nyári hónapokban akár napi szinten legalább 30-as fényvédő faktorú, széles spektrumú fényvédő krémet, és kerüljék a közvetlen napon töltött időt. Akiknek a bőre könnyen barnul, tartsák be a fokozatosság elvét, hogy elkerülják a leégést és annak káros következményeit.

vichy, capital soleil, napozó, fényvédő, ökotubus, uv age daily, mindennapi fényvédelem, anti-aging fényvédő arcápoló, ultrakönnyű, rúzs és más

Vichy Capital Soleil UV-Age Daily SPF 50+ mindennapi fényvédő

Összefoglalva, a bőrsejtek regenerálódása kulcsfontosságú folyamat az egészséges, ragyogó arcszín eléréséhez. Tippjeink segítségével támogathatod ezt a folyamatot és elősegítheted az új, egészséges bőrsejtek növekedését, a fiatalos és ragyogó arcszín érdekében.

Kapcsolódó bejegyzések