Post Image

ESTORAS: ANTAL – EGY ILLAT PAUL-ANTON ESTERHÁZY HERCEGTŐL

Rúzs & Más / 2022-07-05

Az ESTORAS Antal – Chasing the horizon (a látóhatárt üldözve) történetének megismeréséhez képzeletben utazzunk vissza az időben csaknem száz esztendőt. 1926-ot írunk, az első világháború után Európa újból talpra áll, a mindennapokat meghatározó érzéssé válik az életöröm, az élet teljes megélésének vágya. Két ifjú, a húszas éveibe lépő jóbarátok, Esterházy Antal és Almásy László gróf (akit az Angol beteg című filmből ismerhetünk) egy hirtelen ötlettől és nagy adag kalandvágytól vezérelve nekivágnak egy autómobillal a Szaharának.

estoras, esterhazy, antal, chasing the horizon, edp, unisex, uniszex, illat, fragrance, edp, ruzs es mas, paul-anton esterhazy

Az Esterházy expedíció néven elhíresült kalanddal rekordot állítanak – előttük senki nem szelte még át a sivatagot négy keréken. Ennek a kalandnak, de mindenekelőtt sosem látott nagyapjának állít emléket Paul-Anton Esterházy a különleges illattal. Egy meglehetősen különleges embernek, aki remek példája volt annak az életörömnek, ami a két háború közti időszakot jellemezte. Autóversenyző volt, mégpedig a mai Forma 1-nek megfelelő szinten, szerette a lovakat, lótenyésztéssel is foglalkozott Ozorán – ugyanakkor híven őrizte a családja hagyományait: ismerte a gyökereit, tisztában volt a felelősségével, komolyan vette a családi kötelezettségeit.

Egy herceg illata

Paul-Anton Esterházy már egész fiatalon elhatározta, hogy élete során valamilyen formában emléket állít híres nagyapjának. Azt, hogy ez egy illat lesz, az élet hozta. “Amikor egy parfümiparban jártas iskolatársammal beszélgettem Cambridge-ben és elmeséltem neki, hogy nagyapám utazó parfümös üvege, amit az expedícióra is magával vitt, megmaradt és a birtokomban van, akkor jött az ötlet. Ez a parfümös üvegcse közvetlenül nagyapámhoz és az expedícióhoz kapcsolódik, hidat képez a különböző korok közt, összeköt minket. Másrészt a parfüm olyan erővel képes közvetíteni különböző helyek, pillanatok, érzések emlékeit, mint semmi más. Az a helyzet, hogy a parfümipar rendkívül varázslatos világ, olyan akár Narnia, ahol egy ajtón belépve másik világban találjuk magunkat. A barátom által megnyílt az ajtó ebbe a különleges iparágba: megismerhettem a működését, betekintést nyertem a parfümkészítésbe és a márkaépítésbe.” – mesélte Paul-Anton Esterházy.

estoras, esterhazy, antal, chasing the horizon, edp, unisex, uniszex, illat, fragrance, edp, ruzs es mas, paul-anton esterhazy

Végül a pandémia küszöbén fogott bele az illat megvalósításába, amihez Marie Urban Le Febvre parfümőrt kérte fel, aki a herceg elképzelései – a nagyapja utazó üvegcséjéből kinyert parfümmaradványok és a hozzáadott ötletei – alapján illatváltozatokat készített, amelyeket zoom meetingek alkalmával kielemeztek, továbbgondoltak. Csaknem két évig tartott a folyamat, mire testet öltött az Antal illat, egy fás-fűszeres kompozíció, amely egyszerre tartja tiszteletben a múltat mégis mai, friss és uniszex. 

estoras, esterhazy, antal, chasing the horizon, edp, unisex, uniszex, illat, fragrance, edp, ruzs es mas, paul-anton esterhazy

Valami régi, valami új

Fás jegyeken, cédrusfán, vetiveren, pézsmán, pacsulin alapul, de ezekre frissességet építettek és virágos jegyeket. A szívjegyben száraz rózsa van és geránium – olyan virágos jegyek, amelyek mindkét nem számára attraktívak. Szintén a szívjegy meghatározója a Ho fa, amely egy citrusos illatjegyeket hordozó fafajta. A fejjegy frissességét a bergamott adja, a benne található rózsabors és timut bors pedig a fűszerességért felel. Ez egy meglehetősen komplex kompozíció, amely tarja a fás-pézsmás gazdagság és friss fűszeresség közti egyensúlyt. Az illat már kapható az Andrássy úti Madison parfümériában.

estoras, esterhazy, antal, chasing the horizon, edp, unisex, uniszex, illat, fragrance, edp, ruzs es mas, paul-anton esterhazy

Az illat elkészítésének további kulisszatitkairól, arról, hogy miért éppen Magyarországon vezeti be elsők közt az illatot és milyen tervei vannak egy az Elle-nek adott interjú keretében mesélt nekem Paul-Anton Esterházy herceg , amit ITT tudtok elolvasni. 

Kapcsolódó bejegyzések