Előzzük meg a szalmonellát!
de elsősorban az állatok beleiben fordulnak elő és legtöbbször bélfertőzéseket okoznak. A fertőzés forrása köztudottan általában élelmiszer, melyet nem az előírt eljárásoknak megfelelően kezeltek és /vagy tároltak. A leggyakoribb ételek a szalmonella feketelistáján a marha-, valamint a csirkehús, illetve a tojás. Azonban a nem megfelelően elkészített gyümölcsök, zöldségek, kagylófélék szintén felelősek lehetnek sok esetben.
Mik a szalmonella tünetei?
A tipikus fertőzés tünete a hasi görcsökkel kísért gyakori, laza vagy vizes hasmenés, mely általában nem véres. A lappangási idő 6-72 óra között szokott lenni. Tehát a fertőzött élelmiszer lehet, hogy csak 3 nap múlva csap le. A fenti tünetekhez társulhat még láz, hasi görcsök, izomfájdalom. A súlyos, más szerveket is érintő, bélen kívüli szalmonella-fertőzés hosszú ideig tartó, elhúzódó, eleinte alacsony majd egyre magasabb lázzal, erős fejfájással, kiütésekkel (!), hányingerrel, hányással, izomfájdalommal, száraz köhögéssel járhat. Érdekes, hogy a súlyos formánál a bélműködés zavara miatt a hasmenés és székrekedés válthatja egymást.
Miből állhat a szalmonella kezelése?
Az egyszerű hasmenéses esetek kezelése gyakorlatilag semmi különöset nem igényel. A gyógyulási idő kb. 3-7 nap. Azonban azt jó tudni, hogy a gyógyulás után is még kb. 4-5 hétig a székletünk fertőző! Gyerekek esetén még fél év múlva is kell számolni azzal, hogy fertőznek!
Fontos: hogyan védekezhetünk a szalmonella-fertőzés ellen?
Nagyon egyszerű! A legfontosabb lépés a megfelelő higiéniás szabályok betartása, ami jelen esetben az ételek tárolásával, feldolgozásával, valamint a kézmosással kapcsolatosak. Felmérések bizonyítják azt a hihetetlen tényt, hogy az emberek jó része sem pisilés sem pedig székletürítés után nem mos kezet! Ez nem csak a férfiakra igaz! A szalmonella és más bélfertőzések esetén ez kulcskérdés. Minden étkezés előtt és minden ételkészítés előtt a kézmosás szintén legyen alapvető! A kézmosás akkor is fontos, miután nyers vagy koszos élelmiszerrel érintkeztünk.
Mit tehetünk még, hogy elkerüljük a szalmonellát?
• Azokat az élelmiszereket, melyek legtöbbször a szalmonella baktériumának forrásai (nyers tojás, tojás tartalmú élelmiszerek, hús-, hurka- és kolbászféleségek) hűtőben kell tárolni, mely legalább 7 Celsius-fokra le van hűtve. A szalmonella ezen a hőmérsékleten túlél ugyan, de legalább már nem szaporodik, és a fertőzés kialakulásának esélye és lefolyása is erősen függ a bevitt baktériumszámtól.
• Egyes élelmiszerek, főleg a nyersek, a hűtőben se érintkezzenek a többivel!
• 70 Celsius-fokon már 10 perces főzés megöli a szalmonella bacilusát.
• Hideg élelmiszerek hűtőből kivéve mielőbb, a meleg élelmiszerek pedig 2 órán belül kerüljenek elfogyasztásra!
• A lefagyasztott szárnyasok és vadakból kiolvadó víz bőségesen tele lehet szalmonellával, ezért azt gyorsan el kell távolítani, az élelmiszert meg újra le kell öblíteni!
• Salátát, gyümölcsöt, zöldséget ne vágjunk azon a deszkán, amin a nyers húst!
• A vágódeszkát alaposan meg kell tisztítani. A műanyag mehet a mosogatógépbe, a fát pedig legalább 60 Celsius fokos víz alá kell tartani közvetlenül használat után és mosószerrel le kell mosni!
• A műanyag vágódeszkán sokszor kialakulnak a vágás miatt rések, és itt nagyon jól megtelepednek a baktériumok, ezért a műanyag deszkákat sajnos érdemes gyakran cserélgetni. A fadeszkát ugyanezen ok miatt érdemes időnként lecsiszolgatni, valamint étolajjal bevonni.
• A rongyok és szivacsok szintén jó élőhelyei a szalmonella bacilusainak. Ezért ezeket az eszközöket vagy gyakran ki kell cserélni, vagy mosógépben ki kell mosni. Nagyon fontos, hogy használat után azokat mindig jól ki kell csavarni, hogy mielőbb kiszáradjanak.
• A gyümölcsöket és a zöldségeket mindig alaposan meg kell mosni fogyasztás előtt!
A kellemes nyár és szabadság szóljon inkább egy kicsit több odafigyelésről, mint a fertőzés esetében- még jó esetben is- legalább egy pár napos hasmenésről! www.medukacio.hu