EGYSZERŰ ÉS FINOM: RÉPATORTA CUPCAKE
Kedves Rúzs és Más olvasók!
Nagyon szeretek cupcake-et csinálni, főleg ajándékba. Finom és népszerű édesség, főleg a fiatalok körében. Most egy jótékonysági iskolai sütivásárra készítettem a mini réparorta utánzatokat.
Hozzávalók 12 darabhoz:
Mivel amerikai süti, igy “cup” azaz mérőpohár mértékegységben tudom nektek megadni a mennyiségeket. (2,5 dl-es csészéről van szó vagy mérőedényben a 2,5 dl-es beosztást vegyétek alapul!)
A tésztához:
1 csésze finomliszt
3/4 csésze kristàlycukor
2 tojás
2/3 csésze étolaj
1 dl tej
1,5 csésze reszelt répa
2 csipet só
1 tk őrölt fahéj
2 -3 cm friss gyömbér lereszelve
1/2 narancs reszelt héja
1/2 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
Az összeállítása nagyon könnyű:
Keverjük össze a száraz anyagokat: lisztet, sót, cukrot, szódabikarbónát, sütőport, reszelt répát, fahéjat, gyömbért, narancshéjat egy tálban.
Külön keverjük össze a tejet a tojással majd az olajjal.
A két keveréket egy fakanál segítségével keverjük egyneművé.
180 fokra előmelegítjük a sütőt.
A cupcake formát kibéleljük a muffinpapírokkal és szétosztjuk a krémet egyenlő mennyiségben 12 részre.
A cupcake alap 15 perc alatt (alsó sütés+légkeverés) megsül. Ne süssük túl mert kiszárad.
Ha kivettük a sütőből, hagyjuk hűlni őket egy rácson.
A krémhez kell:
25 dkg szobahőmérsékletű vaj (reggel kivehetjük a hűtőből)
2 cup porcukor
1/2 narancs leve
1 tk vaníliaaroma
1/2 narancs héja
A puha vajat egy mély keverőtálban gépi habverővel kikeverjük habosra. 4 részletben hozzáadjuk a porcukrot, mindig megvárva, hogy elkeveredjen. Hozzákeverjük a narancshéjat, a vaníliaaromát és a narancs levét.
Habzsákba töltjük és megvárjuk, amíg kihűlnek az alapok.
Fontos: csak teljesen kihűlt tésztát kezdjünk díszíteni mert különben elolvad a vajkrém.
Csillagcső véggel díszítsük, befele csinos kis csigavonalat húzva.
A tetejét darabolt dióval vagy marcipán répákkal díszíthetjük.
Hűtőben 3 napig simán eltartható.
Tipp: fogyasztás előtt 1-2 órával érdemes kivenni a hidegről, mert sokkal finomabb úgy.
Jó sütögetést mindenkinek!
Fruzsi (Frufoodart)