EGY MÁZGÁS SZILVÁS PITÉT VANÍLIAFAGYLALTTAL? – RECEPT!
Kedves Rúzs és Már Olvasók!
A szilva érése nekem azt jelenti, hogy augusztus van, közeleg a nyár vége, de még mindig van egy néha méltatlanul mellőzött gyümölcs, amiből isteni édességeket lehet készíteni.
Az egyik legkönnyebb, legfinomabb és a család által sokszor követelt szilvás sütemény, az anyukám féle „Mázgás szilvás pite”.
Hogy mitől mázgás? A trükk abban rejlik, hogy a fahéjas kristálycukorba, amibe beleforgatom a szilvákat, előzőleg keverek 2 teáskanál keményítőt. Az a sülő szilva levével egy isteni édes mázat (mázgát) képez, ami nem folyik le a pitéről, ahogy kihűl. Lédús marad a pitén a gyümölcs még jó pár napig.
Na de itt az eredeti recept és ez nem kis adag ! De ne féljetek: hamar elfogy és majd jöhet az újabb tepsi. 🙂
40×40-es hagyományos tepsihez a mennyiségek:
Hozzávalók a tésztához:
37,5 dkg finomliszt
25 dkg margarin
12,5 dkg porcukor
1 tojás
1 csipet só
1 mokkáskanál szódabikarbóna
A szilvatöltelékhez:
1,5 kg szilva
15 dkg kristálycukor
3 csapott teáskanál őrölt fahéj
2 teáskanál keményítő
A tésztát előző nap megcsinálhatjuk, sőt jobb is neki, ha pihen a hűtőben:
A lisztet, a cukrot, a sót és a szódabikarbónát jól összekeverjük egy nagy tálban. A hűtőből frissen elővett margarint nagy lyukú sajtreszelőn a lisztes keverékbe reszeljük. Ha kicsit ráragad a margarin a reszelőre, egy fél marék liszttel megdörgöljük óvatosan a reszelő felületét – ujjakra vigyázni ám – és már folytathatjuk is.
A margarint kicsit összeforgatjuk a liszttel és beleütjük a tojást. A tálban összegyúrjuk a hozzávalókat. Hamar 4-5 perc alatt összeáll, ahogy fokozatosan melegszik a margarin.
Ha szépen összegyúrtuk, mehet fóliába csomagolva akár 24-36 órára is pihenni a hűtőbe.
Másnap lisztezett deszkán kinyújtjuk a tepsi méretére, de úgy, hogy az oldalára is jusson, szép pereme legyen. villával 6-8 helyen megszurkáljuk és előmelegített sütőben 8 percig elősütjük 180 fokon.
Közben a szilvákat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk. A kristálycukrot, a fahéjat és a keményítőt jó alaposan elkeverjük.
Az elősütött tésztára szépen, katonás sorban rárakjuk a cukros keverékbe forgatott szilvákat, szorosan, amíg meg nem telik a tepsi.
Most jön a trükk ! A sütés elején 20 percre alufóliával le kell teljesen fedni a tepsit, hogy a szilva a saját gőzében megpárolódjon. Utána pedig még 15-20 percig kell sütni már fólia nélkül, 180 fokon.
Lehet enni hidegen csak magában, vagy tejszínhabbal, vagy langyosan vaníliafagylalttal is. Mi az utóbbit szeretjük a legjobban.
Jó étvágyat hozzá!
Fruzsi (Frufoodart)