Post Image

EGY KIS BOLDOGSÁG ÍNSÉGES IDŐKRE: TÖRÖK GRÍZES

Rúzs & Más / 2020-03-24

Kedves Olvasók!

Tudom, jó ideje nem hallottatok rólam. Az ünnepek és egy munkahelyváltás sok energiát kivett belőlem, és a kreativ főző énem háttérbe szorult.

A mostani helyzet viszont újra a találékonyság és kreativitás felé terel.
Ezért gondoltam, hogy egy számomra is új sütemény elkészitését osztom meg veletek.
Ez pedig nem más, mint a török grízes süti.
Könnyű megcsinálni és isteni finom.

Hozzávalók a tésztához:
3 tojás
120g cukor
1 pohár kefir
1 pohár joghurt
225 g búzadara
75 g liszt
2 tk sütőpor
9 dkg vaj vagy margarin
1 narancs reszelt héja

A sziruphoz:
1 narancs leve
1.5 dl víz
40 g cukor

Én tortaformában csináltam, de magas peremű tepsiben is tökéletes.

A formát kivajazzuk, megszórjuk búzadarával.

A tojást kikeverjük gépi habverővel, amíg halványsárga masszát kapunk. Közben a lisztet, búzadarát, sütőport összekeverjük, a margarint felolvasztjuk.
A tojásos masszába most már kézi habverővel belekeverjük a kefirt, joghurtot, olvasztott vajat, narancshéjat és végül a lisztes keveréket.
Az egészet a formába öntjük.
180 fokra előmelegített sütőbe (alsó-felső sütés) 30 percre betesszük. Ennyi idő elég neki.

Amíg sül, megcsináljuk a szirupot. Feltesszük a cukrot a vízzel és a narancslével forrni. Kb. 5 percig közepes lángon forraljuk, utána félretesszük.

Ha megsült a tészta, kivesszük és amíg hűl, rákanalazzuk a szirupot.
Hagyjuk kihűlni és ízlés szerint (sütőformától függően) szeleteljük.

Könnyű és nagyon finom. Zsoltit kicsit a császármorzsára emlékeztette 🙂

Lepjük meg egy új, könnyen elkészíthető török finomsággal a családunkat és sajátmagunkat!

Kapcsolódó bejegyzések