EGY KIS BOLDOGSÁG ÍNSÉGES IDŐKRE: TÖRÖK GRÍZES
Kedves Olvasók!
Tudom, jó ideje nem hallottatok rólam. Az ünnepek és egy munkahelyváltás sok energiát kivett belőlem, és a kreativ főző énem háttérbe szorult.
A mostani helyzet viszont újra a találékonyság és kreativitás felé terel.
Ezért gondoltam, hogy egy számomra is új sütemény elkészitését osztom meg veletek.
Ez pedig nem más, mint a török grízes süti.
Könnyű megcsinálni és isteni finom.
Hozzávalók a tésztához:
3 tojás
120g cukor
1 pohár kefir
1 pohár joghurt
225 g búzadara
75 g liszt
2 tk sütőpor
9 dkg vaj vagy margarin
1 narancs reszelt héja
A sziruphoz:
1 narancs leve
1.5 dl víz
40 g cukor
Én tortaformában csináltam, de magas peremű tepsiben is tökéletes.
A formát kivajazzuk, megszórjuk búzadarával.
A tojást kikeverjük gépi habverővel, amíg halványsárga masszát kapunk. Közben a lisztet, búzadarát, sütőport összekeverjük, a margarint felolvasztjuk.
A tojásos masszába most már kézi habverővel belekeverjük a kefirt, joghurtot, olvasztott vajat, narancshéjat és végül a lisztes keveréket.
Az egészet a formába öntjük.
180 fokra előmelegített sütőbe (alsó-felső sütés) 30 percre betesszük. Ennyi idő elég neki.
Amíg sül, megcsináljuk a szirupot. Feltesszük a cukrot a vízzel és a narancslével forrni. Kb. 5 percig közepes lángon forraljuk, utána félretesszük.
Ha megsült a tészta, kivesszük és amíg hűl, rákanalazzuk a szirupot.
Hagyjuk kihűlni és ízlés szerint (sütőformától függően) szeleteljük.
Könnyű és nagyon finom. Zsoltit kicsit a császármorzsára emlékeztette 🙂