Post Image

UNIÓS FEJLESZTÉS CSERDIBEN AZ ESÉLYEGYENLŐSÉGÉRT

Rúzs & Más / 2018-08-01

A több mint 10 éve Cserdiben szabadföldön és fóliasátrakba termelt, vegyszermentes zöldségek és vásárlóik életében nagy változás következik be hamarosan.

Az Európai Unió 250 millió forintos támogatásával (TOP-1.1.3-16-BA1-2017 forrásból) megkezdődött ugyanis a világ első, cigány élelmiszer logisztikai központjának kialakítása a településen.

A cserdi „Helyi termék raktár, hűtőház, csomagoló és logisztikai bázis” terveit Bogdán László polgármester és a pécsi építész, Dr. Kondor Tamás (CSŐ Építész Iroda) közösen álmodták meg. A feltűnő, merész forma és színvilágú épület fog átmeneti otthont adni a település évi 160 ezer kg zöldségének. Szabad kapacitás erejéig szívesen fogadják majd a térség hasonló termékeit is.

Cserdi-C1, rúzs és más

A hat, különböző hőfokú hűtő helyiség hőmérséklete mínusz 36 és plusz 22 fok között változtatható. Ennek jelentős elektromos áram igényét egy 45 kWp méretű, hálózatra termelő napenergia kiserőmű látja majd el, amihez a létesítmény tájolása tökéletes.

A pályázati keretből egy hűtő furgon beszerzésére is van lehetőség, mellyel a termékeket vásárlói közösségeknek (előre rendelés alapján, átvevő pontokra), valamint éttermek, szállodák konyháira tudják szállítani.

A térség vásárlói közösségeinek kialakítását is megkezdték a nyáron, önkéntesen a Facebook felületen kitölthető kérdőíves felméréssel.

A létesítmény hosszú munkaneve (cserdi helyi termék raktár, hűtőház, csomagoló és logisztikai bázis) mellett megszületett a jól kommunikálható neve is: C1 – CSERDI, amivel a helyiek településük mellett cigány származásukat is büszkén hirdetik. Annál is inkább, mert a helyi gazdaság fejlesztésének üzleti céljainál is sokkal fontosabb számukra az üzenetük: az emberek egyformák, a becsületes munkájuk által.

Segítsük vásárlásunkkal ezt a nagyszerű küldetést!

Cserdi-C1, rúzs és más

                                                         Vegyszer nélkül terem

Kapcsolódó bejegyzések