Post Image

MEGLEPŐ TÉNYEK A BOTOXRÓL

Rúzs & Más / 2016-11-29

A botox, mint oly sok más szépítésre használt szer, a medicinában kezdte pályafutását: először hurkamérgezés elleni oltás formájában használták, majd a mellékhatásként tapasztalt izombénító hatása folytán nagydózisú botulinum toxinnal kezelték csecsemők görcsös lábizom-merevségét, hogy megtanulhassanak járni. Innen már csak egy lépés kellett, hogy a plasztikai sebészek legjobb barátjává legyen, és a szépülés szolgálatába állítsák, bár jelentős szerepe van a migrén vagy a túlzott verejtékezés kezelésében is.

Azonban a plasztikai célból végzett botox-kezeléseknek is megfigyelték egy pozitív mellékhatását, nevezetesen kedvező hatást gyakorolt a depresszív páciensekre. Egy brit valamint egy amerikai kutatás alátámasztotta a megfigyeléseket és néhány évvel ezelőtt az Egyesült Államokban a botox (Vistabel megnevezéssel) hivatalosan is felkerült az antidepresszánsok listájára. Egy széleskörű svájci klinikai kísérletben jelenleg is tesztelik a hatását közepesen és súlyosan depressziós betegeken. Mondhatnánk, hogy ebben nincs semmi meglepő, hiszen ugyan kit ne rángatna ki a depresszióból a megfiatalodott, sima arcbőrének látványa, a magasabb fokú önbecsülés. Ám ennél sokkal komplexebb hatásmechanizmusról van szó: a pszichológusok úgy vélik, hogy az arckifejezésünk nem csupán az érzelmeink közvetítésére szolgál, hanem elősegíti az adott érzelmek kialakulását, azaz visszahat (ezt nevezik facial feedback-nek, arckifejezési visszacsatolásnak). Kísérletek igazolják, hogy a pozitív arckifejezés mímelése jobb kedvre deríti a kísérleti alanyokat (egyébként a Hasya jóga és az abból kialakult nevetésterápia is ugyanezen az elven alapszik).

Az agyunk kétirányú információs csatorna, ha érzünk valamit és azt az arcunkkal kifejezzük, az agyunk megjegyzi. Így, ha kiradírozunk néhány negatív arckifejezést – a botox-szal rendszerint ezt tesszük – csökkentjük a negatív érzéseket, összességében növeljük az agynak küldött pozitív üzeneteket.
Egy friss német felmérés azt is kimutatta, hogy a botox ténylegesen csökkenti az amygdala működését, mely az érzelem-feldolgozás központja az agyban. A botox-kezelésen átesett páciensek reakcióideje a negatív kifejezésekre jóval lassúbb: a vizsgált „botoxos” alanyokból kissé lehangoló filmrészletek nem váltottak ki negatív reakciót, ugyanakkor a szélsőséges érzelmek megjelenítése a botoxot „felülírta”.

Egy korai stádiumban lévő kutatás arra enged következtetni, hogy a kozmetikai használatban elterjedt botox a túlsúly leküzdésében is segíthet! A jelentősen túlsúlyos kísérleti alanyok félévente egy-egy endoszkópos botox injekciót kaptak a gyomrukba. A 3. injekciót követően átlagosan túlsúlyuk 28 %-tól szabadultak meg! Ha a jövőbeni, szélesebb csoportokon végzett kutatások is igazolják az eredményeket, akkor a botox új dimenziókat nyithat az elhízás elleni küzdelemben.

A botox továbbra is vitathatatlanul a legnépszerűbb fegyver az öregedés elleni harcban és gyakran ez az első esztétikai célú kezelések egyike. A botulinum toxin beinjekciózható formája azáltal segíti elő a ráncok kisimulását, hogy gátolja az idegi impulzusokat, és ideiglenesen megbénítja az izmokat. Fontos, hogy olyan orvossal kezeltessük magunkat, aki megfelelően szakképzett és gyakorlott, hiszen pontosan ismernie kell az arc anatómiáját az optimális eredmény elérése érdekében. A mindössze néhány percig tartó beavatkozás hatása már három nap után észrevehető, két hét alatt éri el maximumát, majd 3-6 hónapig tart. A Royal Clinics orvos-esztétikai klinika statisztikája szerint a botox-szal kezelt páciensek 75%-a tér vissza a hatóidő lejártával újabb injekciókért.

Botox arcfiatalítró kezelés, Royal Clinics

Botox arcfiatalító kezelés

Kapcsolódó bejegyzések