Post Image

BARNULJ SZÉPEN, KOCKÁZAT NÉLKÜL – TIPPEKKEL!

Rúzs & Más / 2019-06-17

Az év egyik legszebb időszaka a nyár és a nyaralások ideje, igazán kár lenne lemondani a sütkérezésről, strandolásról. Élvezzük a legszebb pillanatokat, de vigyázzunk a bőrünkre, no meg a környezetünkre is!

Mi történik a bőrrel a napsütésben?
A bőr rendelkezik saját védőrendszerrel: az UVB sugarak beindítják a sejtekben a melanin, vagyis a „bőrfesték” képződését, amely körbeveszi a sejtmagot, és a bőrbe jutó UV-sugárzás elnyelésével védi azt. De csak egy bizonyos mértékig. A védekezés nélküli, túlzásba vitt napozás leégéshez, ráncok, öregségi foltok kialakulásához, hiperpigmentációhoz és egyéb negatív hatásokhoz vezethet: a ráncok 80%-át az UVA sugárzás okozza, és a bőrrák 90%-áért is a napfény a felelős.

A bőrre ártalmas napsugarak
A napsugárzás különböző típusú sugarakból áll, amelyek közül az UVA és az UVB a legismertebbek. Az UV-sugarak 90%-a még a vékonyabb felhőrétegen is áthatol. Az UVA sugarak olyan bőrkárosodásért felelnek, mint például a bőröregedés. Az UVB sugarak okozzák a bőr leégését és egyéb, később jelentkező egészségügyi problémákhoz is vezethetnek, hiszen magas energiaszinttel rendelkeznek, és a bőrbejutást követően károsíthatják a sejt DNS-ét.

Az ismétlődő sérülések következtében a bőrsejtek elveszítik önmegújító képességüket. Ha a károsodott sejt tovább szaporodik, megnő a bőrrák kialakulásának a kockázata. Pontosan ezért a túlzásba vitt, napvédelem nélküli napozás igazán veszélyes lehet, nem csak a bőrünkre, hanem az egészségi állapotunkra is. Nagyon fontos ezért, hogy olyan jó minőségű napvédőket használjunk, amelyek a környezetet sem károsítják.

ÚJDONSÁG: Védelem a bőrnek és a bolygónknak is
Az utóbbi időben világszerte egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezet védelme és a fenntarthatóság. A NIVEA SUN napvédő termékeiben nem használ oktinoxát és oxybenzon UV-szűrőket, és ezzel összhangban van a Hawaii-n érvényes jogszabályokkal (Hawaii Korallzátony Törvénytervezet), amely megtiltja az olyan szűrők alkalmazását, amelyek káros hatással vannak a mélytengeri környezetre és a korallzátonyokra.

A 3 leggyakoribb hiba napozás közben

1. Nem megfelelő fényvédő faktort választunk
Figyeljünk arra, hogy ha több órán át akarunk a napon tartózkodni, növelni kell a fényvédelmet is. Az UV-sugarakkal szembeni fényvédő faktor értékét a csomagoláson az FF (fényvédő faktor) vagy az SPF (sun protection factor) rövidítés melletti számjegy jelzi. Az UVA védelmet a bekarikázott UVA piktogram jelenti. Minél magasabb a napozótermék fényvédő faktora, annál hosszabb ideig tartózkodhatunk kockázat nélkül a napon. Például az FF6 vagy SPF6 jelzésű napozótermék használata mellett nagyjából 6-szor annyi időt tölthetünk a napon a leégés veszélye nélkül, mint a fényvédő használata nélkül. Ha tehát például világos a bőrünk és 20 perc napozástól már leégnénk, akkor SPF 6-ossal 2 órát tölthetünk a napon.

2. Kevés fényvédőt használunk
A leghatékonyabb UV-szűrő rendszer is csak akkor működik optimálisan, ha kellő mennyiségben használjuk és egyenletesen visszük fel a bőrre. „Kutatások egész sora igazolta, hogy a napvédő krémet használók gyakran csak a szükséges mennyiség felét viszik fel. Ez pedig csökkenti a hatékonyságot, pl. az FF50 csak FF30-nak megfelelő védelmet ad.“ – figyelmeztet dr. Katja Warnke, a NIVEA SUN kutatási és fejlesztési részlegéről.

Egy felnőttnek a teljes testfelület bekrémezéséhez 30 ml napozókrémre lenne szüksége. Ez 3 evőkanálnyi mennyiségnek felel meg. Remek mérőeszköz egyébként a tenyerünk is. Húzzunk a csuklónktól a középső ujjunk feléig közepesen egy vastag krémcsíkot. Ez a mennyiség az egyik karunkra, az arcunkra vagy a nyakunkra elegendő. A lábunkra kétszer ennyit vigyünk fel. Ne feledkezzünk meg azokról a területekről sem, amelyeket eszünkbe sem jutna bekenni: az orrunk, a fülünk, az ajkunk, a csípőnk, a derekunk, a lábfejünk, a térdhajlatunk.

3. Nem használunk napozótermékeket a strandon kívül
Még mindig sokakat emlékeztetni kell arra, hogy a bőr védelme ugyanolyan fontos az egyéb, napon végzett tevékenységek közben, mint pl. a séta, a sport és a kerti munkák, mint a strandon. Sajnos ezekben az élethelyzetekben nem igazán foglalkozunk a fényvédelemmel, pedig a napsütés ilyenkor is ugyanolyan hatással van a bőrünkre, mintha a strandon vagy a vízparton lennénk.

A NIVEA SUN újdonságai

GYERMEKEKNEK:
Színezett Golyós Naptej FF50+ (NIVEA, 50 ml, 2549 Ft) Játékos, színes roll-on (zöld vagy rózsaszín változatban), amelynek szórakoztató a használata, és pontosan látod, hová vitted már fel. Praktikus kiszerelése lehetővé teszi, hogy mindig nálad lehessen. Magas UVA és UVB védelemmel rendelkezik és rendkívül vízálló.

Nivea, napozás, biztonságos, kockázatmentes, fényvédelem, tipp, FF, SPF, rúzs és más

Nivea, napozás, biztonságos, kockázatmentes, fényvédelem, tipp, FF, SPF, rúzs és más

Hidratáló Szórófejes Gyermek Naptej FF50+ (NIVEA, 300 ml, 5299 Ft) 300 ml-es nagy kiszerelésben praktikus adagolóval, amely garantálja az egyenletes felvitelt. Hidratáló összetétele ápolja a gyermekek finom bőrét. Csökkenti a napallergia kialakulásának kockázatát, megelőzi a napsugárzás okozta bőrkárosodást. Magas UVA és UVB védelemmel rendelkezik és rendkívül vízálló.

Nivea, napozás, biztonságos, kockázatmentes, fényvédelem, tipp, FF, SPF, rúzs és más

FELNŐTTEKNEK:
Sensitive Immediate Protect Nyugtató Napozó Spray FF50+ (NIVEA, 200 ml, 4999 Ft) Speciális védelem az érzékeny bőrnek, amelyet irritál a napfény vagy allergiás reakcióval reagál a napsütésre. Könnyed összetétele parfümmentes, aloe verát, panthenolt és jojobaolajat tartalmaz.

Nivea, napozás, biztonságos, kockázatmentes, fényvédelem, tipp, FF, SPF, rúzs és más

A kedvenc napozód idén nyáron már két új kiszerelésben is elérhető. A NIVEA Protect & Moisture Hidratáló Naptej utazó méretben és szórófejes spray formában is gondtalanná teheti a napsütésben töltött időt –legyél akár városnéző túrán, vagy a vízparton. Az új, utazó méretű, 100 ml-es kiszerelésben még a repülőn, a kézipoggyászodban is magad mellett tudhatod bőröd leghűségesebb védelmezőjét. A strandon pedig a praktikus szórófejes kiszerelésnek köszönhetően könnyedén felviheted a napvédőt a bőrödre, hogy a barnulás biztonságos, a kikapcsolódás pedig teljes legyen. Élvezd a napfényt minden helyzetben!

Protect & Moisture Szórófejes Naptej FF50+ (NIVEA, 300 ml, 5299 Ft)
Protect & Moisture Naptej FF30 – Utazó méret (NIVEA, 100 ml, 2549 Ft)

Nivea, napozás, biztonságos, kockázatmentes, fényvédelem, tipp, FF, SPF, rúzs és más

Kapcsolódó bejegyzések