Post Image

AZ ÚJÉVET KÉT OPERAELŐADÁSSAL INDÍTJA A NEMZETI FILHARMONIKUSOK

Rúzs & Más / 2023-12-11

2024 január 11-én és február 25-én a MÜPA-ban Két pazar operaelőadás nyújt felejthetetlen élményt a Nemzeti Filharmonikusoktól – Édouard Lalo remekét, az Ys királyát, valamint Puccini Manon Lescaut-ját.

Már Kocsis Zoltán is fontosnak tartotta, hogy a Nemzeti Filharmonikusok programján szerepeljenek teljes operák – ennek köszönhetjük az emlékezetes Richard Strauss-produkciókat, valamint Schönberg Mózes és Áron című művének rekonstrukcióját (ez szintén Kocsis munkája volt). Vashegyi György is súlyt helyez arra, hogy a zenekar és a kórus időnként egy teljes opera megszólaltatására vállalkozva kínáljon különleges élményt közönségének. A Nemzeti Filharmonikusok Opera bérletének második előadása egy megismerésre méltó ritkaság Édouard Lalo remeke, az Ys királya lesz, amit Puccini halhatatlan műve követ majd, a Manon Lescaut.

Az Ys királya operaelőadás magyarországi bemutatója a Nemzeti Filharmonikusok és a Palazzetto Bru Zane-nal együttműködésben megvalósuló produkció. Judith van Wanroij, Kate Aldrich, Cyrille Dubois, Jérôme Boutillier, Nicolas Courjal és Christian Helmer nevével fémjelzett szólistagárda főként francia művészekből áll, de akad az énekesek között holland és amerikai is. Vashegyi György célkitűzései közé tartozik, hogy a Nemzeti Filharmonikusok élén Magyarországon eddig kevéssé ismert francia romantikus operákat is megismertessen a hazai közönséggel – ez a bemutató ebbe a vonulatba illeszkedik.

mupa, nemzeti filharmonikusok, zenekar, opera, operaeloadas, berlet, komolyzenei koncert, ruzs es mas

Judit Van Wanroij

Az Opera bérlet utolsó estjén a nemzetközi szereplőgárda, a Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar él a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének kínálkozó adottságaival, félig szcenírozott előadásban mutatva be Puccini halhatatlan remekét, a Manon Lescaut-t. A produkció rendezője, Káel Csaba a kezdetektől fogva jól ismeri a terem lehetőségeit, a karmester a vele sok évtizede számos közös munkában együttműködő Vashegyi György. Így tehát az opera a Müpa és a Nemzeti Filharmonikusok közös előadása lesz.

A produkció címszereplője Monica Zanettin olasz szoprán, aki főként Puccini- és Verdi-szerepekben arat jelentős sikereket. A nemzetközi előadógárda része még a világjáró román bariton, Serban Vasile, a népszerű francia tenor (a nyitóképen), Artavazd Sargsyan, és több kitűnő magyar énekes – Sebestyén Miklós, Pintér Dömötör, Kálmán László, Busa Gabriella, Gáspár István – is erősíti az előadást. A karmester, Vashegyi György évtizedek óta vezényel operát, többek közt a Magyar Állami Operaház rendszeresen visszatérő vendégművészeként.

Kapcsolódó bejegyzések