Post Image

AZ IDEI ÉV LEGSZÍVMELENGETŐBB RENDEZVÉNYE

Rúzs & Más / 2022-05-15

Egy rendkívüli emberek által szervezett és megvalósított rendezvényen jártam néhány napja. A nagyszabású jótékonysági esemény mottója ez volt: mindenkinek jut hely az asztalnál! A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a márkanevet változtatott Ben’s Original jótékonysági eseményének eredményeként 1000 rászoruló asztalára került laktató ebéd. Ez az esemény indította útjára azt a programot, amelynek során – folytatva az évek óta tartó együttműködést – a MARS Magyarország és a TESCO Magyarország adományt gyűjt többezer nélkülöző család és szervezet támogatása céljából.

Elmondhatatlanul jó volt látni, hány önkéntes áldozza a szabadidejét hiányt szenvedő embertársaink megsegítésére, és megható volt megtapasztalni azt az összefogást, aminek tengelyében a Magyar Élelmiszerbank egyesület 13 elkötelezett és csodálatra méltó dolgozója áll. Ez a maroknyi ember évente 250 000 embernek juttat élelmiszert! Mindehhez olyan nagyvállalatok teszik hozzá a magukét, amelyek jelentősen képesek előremozdítani a nemes ügyet. 

magyar elelmiszerbank egyesület, ben's original, tesco, adomanygyujtes, elelmiszerfelesleg, ehezes, raszorulok, jotekonysag, ruzs es mas

Adománygyűjtés indul!

A névváltoztatást követően a Ben’s Original célul tűzte ki, hogy programjaival egy elfogadóbb jövő felépítéséhez járuljon hozzá. A „Mindenkinek jut hely az asztalnál” elnevezésű kötelezettségvállalásuk első programjaként egy jótékonysági ebéd keretében indították el idei adománygyűjtő programjukat a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatására. Az összefogás keretében 100 adag helyben elfogyasztott és 900 adag szociális intézményekbe szállított ebéd készült. Az eseményen dr. Kis-Dobó Ági, a márka hazai nagykövete, a MARS önkéntes csapata és az Élelmiszerbank valamint partnerszervezetei közösen készítették el az ételeket. A TESCO Magyarországgal közös, 2019 óta tartó adománygyűjtő program keretében az üzletlánc boltjaiban vásárolt, a programban résztvevő MARS termékek, köztük a Ben’s Original árának 1+1%-át az Élelmiszerbank számára ajánlják fel, hogy az így befolyt összegből többezer rászoruló és többszáz szervezet élelmiszercsomaghoz juthasson.

magyar elelmiszerbank egyesület, ben's original, tesco, adomanygyujtes, elelmiszerfelesleg, ehezes, raszorulok, jotekonysag, ruzs es mas

Éhezés és élelmiszerfelesleg egyszerre van jelen!

A MARS Magyarország 2015 óta több mint hatvanezer kiló élelmiszerrel segítette a rászorulókat a Magyar Élelmiszerbank Egyesület hálózatán keresztül. Emellett a TESCO-val összefogva az elmúlt három év alatt 12,6 millió forint pénzadománnyal járult hozzá az Élelmiszerbank étel- és életmentő munkájához, amiből az Egyesület több mint százharmincötezer élelmiszercsomagot osztott szét. A súlyosan korlátozott életkörülményekkel rendelkezők és a súlyos anyagi nélkülözésben élők száma és aránya Magyarországon a KSH adatai szerint 2013 óta folyamatosan csökken, azonban a 0-17 éves korosztály több mint 13 százalékát még mindig érinti ez a probléma. Ez több tízezer éhező gyermeket jelent. Mindemellett Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszerfelesleg keletkezik. Ha ezt a mennyiséget kamionokra raknánk, a sor Budapesttől Párizsig érne. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja, hogy felkutassa és összegyűjtse az élelmiszerfeleslegeket, és rászorulókhoz juttassa el őket. Az Egyesület több száz karitatív szervezettel együttműködve összesen több mint kétszázötvenezer rászorulót lát el Magyarországon évente.

„Sajnos a nem megfelelő táplálkozás, sőt az éhezés hazánkban ismert. A világ első számú rizsmárkájának gyártójaként ezért rendkívül fontosnak tartjuk, hogy olyan lehetőségeket teremtsünk, amelyek mindenkinek helyet biztosítanak az asztalnál. Hisszük, hogy kiváló partnerek segítségével és nagyszabású társadalmi összefogással ez lehetséges. A Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel való különleges partnerségünkön keresztül szeretnénk felhívni a figyelmet az élelmiszerszegénység kérdésére és a rászorulók támogatásának jelentőségére” – mondta el Sófalvi Attila, a MARS Magyarország ügyvezető igazgatója.

Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke hozzátette: „Legfontosabb célunk, hogy az élelmiszeradományokkal csökkentsük az éhezést és az alultápláltságot. A rászorulók rostokban és tápanyagokban gazdag élelmiszerekhez juthatnak, amik egyébként csak ritkán kerülnek a tányérjukra. Az adományok a nélkülöző családok anyagi helyzetét is segítik, hiszen több pénzük marad gyógyszerekre, lakhatásra és a gyerekek iskolázására. A Ben’s Original küldetése révén több tízezer nélkülözőn tudunk idén is segíteni.”

magyar elelmiszerbank egyesület, ben's original, tesco, adomanygyujtes, elelmiszerfelesleg, ehezes, raszorulok, jotekonysag, ruzs es mas

A május 12-i jótékonysági főzésnek az Élelmiszerbank adott otthont. Az ebédet az Élelmiszerbank JótéKonyhájának szakácsai, a MARS vállalat önkéntesei, a partnerszervezetek (Nagycsaládosok Újpalotai Egyesülete, Baptista Integrációs Központ, Menedékház Alapítvány, Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány) meghívottjai, valamint a Ben’s Original nagykövete, a 2017-es Konyhafőnök VIP győztese, két gyermekes édesanya, dr. Kis-Dobó Ági közösen készítették. Az 1000 adag étel az eseményre meghívottak mellett rászorulókhoz jutott el a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével.

Ági a helyszínen elmondta: „Nagyon boldog vagyok, hogy olyan kezdeményezéshez csatlakozhattam, ami igazán fontos. A mi családunk életében az étel központi helyet foglal el. Tisztában vagyok vele, mekkora kincs az, hogy mi nap mint nap családként ülhetünk le az étkezőasztalhoz, ahol meleg ételt tudunk elfogyasztani. Bár csak egy apró lépést tettünk ma azzal, hogy ebédet főztünk ennyi csodálatos embernek, én akkor is hiszek benne, hogy ezek a kis lépések viszik előre a társadalmat. Külön öröm, hogy itt nem áll meg a támogatás, hanem most két hétig mindannyian tehetünk azért, hogy mindenkinek legyen helye egy hasonló étkezőasztalnál!

A vállalatok bejelentették, hogy folytatják az évekre visszanyúló együttműködésüket, és május 12-én a TESCO Magyarországgal közösen elindítják kéthetes adománygyűjtő programjukat, melyben ezúttal a MARS vállalat több terméke is részt vesz. Május 12. és 25. között a TESCO Magyarország üzleteiben vásárolt MARS termékek után a vállalatok a termék árának 2%-át a nélkülözők támogatására fordítják. A támogatás a MARS 1%-os felajánlásából és a TESCO 1%-os felajánlásából tevődik össze. Az adományok idén is az Élelmiszerbank segítő hálózatán keresztül jutnak el a rászorulókhoz.

Kapcsolódó bejegyzések