Post Image

ARANY PRÁGA: KLASSZIKUSOK A ZENEAKADÉMIÁN

Rúzs & Más / 2022-04-30

A Nemzeti Filharmonikusok májusi koncertje Prága gazdag zenei kultúrája előtt tiszteleg. A város nemcsak arról híres, hogy olyan zeneszerzőket indított útnak, mint Antonin Dvořák vagy Smetana, hanem arról is, hogy világhírű komponistákat vonzott külföldről, mint például Wolfgang Amadeus Mozartot, aki a Don Giovanni premierjét a városban rendezte 1878-ban.

Május 7-én a budapesti Zeneakadémián egy Prágához kötődő Mozart-remekmű és egy kiváló cseh zeneszerző szimfóniája fog közre egy trombitaversenyt.

Mozart többször is járt a cseh fővárosban, így nem csoda, ha rengeteg mendemonda kapott szárnyra vele kapcsolatban. Az azonban biztos, hogy első látogatása alkalmával mutatta be a város számára készült Prágai szimfóniát, ami kirobbanó siker lett.
Mozart kompozíciója után a trombiták „mennybemenetele” következik. Johann Nepomuk Hummel, aki gyermekkorában Mozart tanítványa is volt, Esz-dúr trombitaversenyét a billentyűs trombita feltalálójának,  Anton Weidingernek írta. Az Esterházy-családnál is szolgáló Hummel mellett megismerhetjük a Bécsben sikeressé vált cseh szerző, Vorisek egyetlen szimfóniáját is, melyről az elemzők úgy tartják, Beethoven és
Schubert hatását tükrözi. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar mellett fellép Pálfalvi Tamás (a nyitóképen), aki a világklasszis magyar trombitások előkelő élcsapatának tagja. Az est karmestere, a máltai születésű, de Kanadában nevelkedett Charles Olivieri-Munroe lesz, a cseh zene világszerte elismert specialistája, aki sok szálon kapcsolódik Prágához, a Cseh Filharmonikusokhoz és a Prágai Zeneakadémiához, ahol tanít.

arany praga, zeneakademia, koncert. programajanlo, klasszikus, trombitaverseny, ruzs es mas

A fentiek alapján nem véletlen, ha a május 7-i 19.30-kor kezdődő hangverseny a beszédes Arany Prága címet kapta.

Kapcsolódó bejegyzések