A wellness férfias világa: hamam és razul

Zsolesz / 2011-05-18

Szabadon, ám szakértők segítségével kalandozhatnak a testet és lelket kényeztető fürdőrituálék, a fittség, az egészség és a szépség világában. Először ismerkedjünk meg a hamam és a razul világával.
A török hamam és az óegyiptomi eredetű razul évszázados hagyományokra épülő rituálék, a relaxáció, a feltöltődés, a megtisztulás fellegvárai, rituális gyöngyszemei. A Spirit Oázisában is a szigorú előírások figyelembevételével kialakított és berendezett külön szentélyt kaptak, ahol a jól képzett hamam és razul mesterek eredeti hatóanyagokat és kellékeket használva, autentikus mozdulatokkal végzik a nők és férfiak számára egyaránt rendkívüli szertartást. A mindennapi kihívásoknak való megfelelést, az ezzel járó stressz okozta lelki és testi feszültségeket a spa ezen gyöngyszemei egy csapásra feledtetik minden férfival. Mind a razul, mind a hamam úgy kezdődik, hogy vízbe merülünk, mégpedig egymás után négy, egyre melegebb vizű medencében. A fürdőzés mintegy felkészíti testünket a kezelésre. A razul, ez a csodás gyógyfüvekkel gazdagított speciális iszappakolás a gőzfürdő erejével kombinálva, hármas hatást eredményez: lelkünk megkönnyebbül, testünk megszabadul a méreganyagoktól és energiaraktáraink feltöltődnek. Az iszappakolás öt különböző összetételben, a test különböző részeinek eltérő igényeihez igazítva, más és más összeállításban kerül az arcra, a hátra, a törzsre, a végtagokra és az ízületekre. Mindegyik alapja az Észak-Afrikából származó, finomra őrölt lávaföld (a ghassoul), mely rengeteg ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. A hozzáadagolt, különféle gyógynövények a test egészére felkenve fejtik ki a hatásukat. E hatás fokozása érdekében az iszappal bekent testtel megyünk be a gőzfürdőbe. Itt a párás meleg hatására a pórusok kinyílnak, így könnyebben befogadja bőrünk a megolvadt pakolás hatóanyagait. Fél óra múlva, egy zuhanyozást követően szárazra törölközve megpihenhetünk. Amikor testünk lehűlt, a bőrfelszínt borító természetes zsíros védőréteg helyreállítása érdekében lágy, olajos masszázzsal fejeződik be a kezelés.
A török fürdőhagyományokat felelevenítő hamam rituálé során a fürdőzést követően máris
kezelésbe vesz minket a hamam mestere: testünket finoman leradírozza, majd olívaszappanos habbal kényezteti a lábujjunktól a fejünk búbjáig. A speciális kőágyon először érdes textillel dörzsöli át a bőrünket, mechanikai úton szabadítva meg a bőrfelszínt az elhalt hámsejtektől. Közben a dörzsölésnek köszönhetően felélénkül bőrünk vérkeringése, amitől a sejtek több oxigénhez jutnak, és sokkal élettelibbé válnak. A valódi olívaszappan habját egy speciálisan szövött henger alakú textilzsákba zárják, és ezt a testünkön görgetve úgy szappanoznak át minket, hogy közben kézzel nem is érintenek. Megtisztulva lépünk a gőzfürdőbe, ami után jól esik almateát kortyolva puha párnák közt megpihenni a speciális pihenőhelyiségben. Itt halk, lágy zene mellett akár el is bóbiskolhatunk, de könnyű falatokkal az éhségünket is csillapíthatjuk, vagy akár vízipipát is szívhatunk. A szertartás végén a hamam mester lágy, olajos masszázsa kényezteti a bőrünket és a lelkünket.

Kapcsolódó bejegyzések