Post Image

A SPORT FIATALON TART, DE RÁNCOSÍT

Rúzs & Más / 2018-07-26

A sport jótékony hatásairól már sokat hallottunk – a bőrre gyakorolt káros hatásairól azonban nem beszél senki. Pedig, ha alaposabban szemügyre vesszük néhány élsportoló arcbőrét, rögtön észrevehetjük az idő előtt kialakult ráncokat.

Egy Baltimore-ban végzett kutatás szerint a rendszeresen sportolók az öregedési folyamatokat jelentősen lassíthatják. A gének ugyanis csak részben felelősek az öregedésért, ami nagyrészt az életmód függvénye. Heti két-három alkalommal végzett testmozgás, mely variálja az erőnléti és a kitartást igénylő gyakorlatokat, ideális a fittség megőrzéséhez.

Hogyan hat a testmozgás a szervezetre?

Testünk jóval több oxigénhez jut, az immunrendszer aktiválódik, a fehérvérsejtek száma megnő, működésük hatékonyabbá válik. Hét hónap rendszeres sportolás következtében még a rákos sejteket kiiktató falósejtek száma is megduplázódik. A verejtékkel méreganyagok távoznak, tisztul a szervezet és a bőr. Felgyorsul az anyagcsere, ami a zsírok elégetését vonja maga után. A felélénkülő vérkeringés hatására erősödnek az érfalak, a létfontosságú szervek több oxigéndús vérhez jutnak, a regenerációs folyamatok felgyorsulnak. A boldogsághormonok termelése már csak hab a tortán.

Akkor mitől ráncosak a sportolók?

A szabadban végzett testmozgás során extra adag ultraibolya sugárzás éri a bőrt. Ahhoz, hogy a napfény bőr öregítő hatását kiküszöböljük magas faktorszámú fényvédőt kellene használni (minimum 15-ös, de minél magasabb, annál jobb), mégpedig 20 perccel az edzés kezdete előtt, hogy megfelelően kifejtse a hatását. Később az izzadás miatt félóránként újra be kellene kenni nemcsak az arc, de a nyak és a dekoltázs érzékeny bőrét is. Mivel ez elég macerás, csak kevesen teszik meg.

A sport ráncosít, rúzs és más

A szemkörnyéket rendkívül vékony bőrréteg fedi, mely a hamar ráncossá válik, ha sokat hunyorgunk. A szabadtéri mozgásformákhoz ezért minden esetben (nemcsak nyáron!) megfelelően sötétített, UV szűrős napszemüveget kellene használni! (Sajnos nem sűrűn látni napszemüveges kocogókat.) A téli sportoknál még erősebb az UV sugárzás és a fény, hiszen a hó visszaveri a sugarakat.

A vízi sportok esetében a klóros víz erősen szárító hatásával valamint dupla UV sugárzással kell számolnunk. A vízálló fényvédők használatával némileg enyhíthetjük a problémát. Fontos, hogy alaposan mossuk le bőrünkről a medence vizét, és tápláló krémmel kenjük be az arc és a test bőrét.

A sport ráncosít, rúzs és más

A megerőltető gyakorlatok végzése közben grimaszolunk így a mimikai ráncok hamarabb kialakulnak, elmélyülnek. Látványos példa a testépítő nőké, akik részint az állandó megerőltetéstől részint a szoláriumozástól igen mély, korai ráncokkal számolhatnak.

Mit tehetünk ez ellen? A mimikát igen nehéz kontroll alatt tartani, miközben a gyakorlat helyes kivitelével vagyunk elfoglalva. Konditeremben vagy tornázás közben segítségünkre lehet ebben a tükör.

A sport ráncosít, rúzs és más

A sport-okozta ráncok megelőzésére érdemes tehát odafigyelni a bőr megfelelő védelmével, napszemüveg használatával, és a testmozgást követő alapos bőrápolással.

Kapcsolódó bejegyzések