Post Image

A MŰVÉSZI SZÍNVONALÚ ÉRLELT KÁVÉ ÉS PEZSGŐKÉSZÍTÉS TITKAI

Rúzs & Más / 2020-09-24

A Nespresso új, indonéziai érlelt kávéja kapcsán egy érdekes párhuzamra hívta fel a kávé (és pezsgő) rajongó újságírók figyelmét: a kiváló minőségű érlelt kávéban és a tradicionális eljárással készült pezsgő készítésében egész sor közös közös pont van, kezdve a kézi szüreteléstől, a türelmes érlelésen keresztül, a mindkét ital karakterének kialakulásában jelentős szerepet játszó termőtalajig. Online találkozhattunk Márkosi Balázssal, a Nespresso kávénagykövetével és Prisztavok Zoltán, a Kreinbacher Birtok kereskedelmi és marketingvezetőjével, akik sok érdekességet árultak el kiváló italaikról. Megtudhattunk, hogy mi a hasonlóság a Somló-hegy és Szumátra között  és közelebbről megismerhettük a Nespresso új, limitált kiadású dohányleveles, kakós, krémes ízeket kibontakoztató Master Origin Aged Sumatra kávékülönlegességét.

Türelem jó kávét terem

Az indonéziai Szumátra volt az egyik első hely a világon, ahol nagyobb mennyiségben kezdtek el kávét termelni, és az innen származó, testes, markáns és kiváló minőségű kávé hamar híressé vált. A Szumátra szigetén, a Gayo-hegység magaslatain rejtőző Aceh tartományban élő farmerek dolgozták ki a giling basah – azaz nedves hántolás – nevű eljárást. A módszer lényege, hogy a kávécseresznye húsos részét és pergamenszerű rostjait akkor hántják le, amikor a bab még nedves, így az könnyebben tud lélegezni és száradni.

Nespresso, Indonézia, kávé

A kávé előkészítése után 3 év érlelés következik, ahol a kávészemek a természet ritmusa szerint nedvesednek át és száradnak ki újra meg újra. Ezalatt 3 havonta kézzel kibontják, átforgatják, válogatják, levegőztetik, majd újra zsákokba zárják a kávét. „Az indonéz érlelési módszer és az éveken át tartó, gondos munka eredményeképpen kifejezetten különleges kávéprofil alakul ki. A kávérajongók egy komplex ízvilágú kávéra, mély, fűszeres, orientális ízjegyekre számíthatnak.” – írta le Márkosi Balázs a kávékülönlegességet. Az indonéz kávéfarmokon kizárólag kézzel szüretelnek, a kávészemeket pedig a szárítás során többször is átválogatják, hogy csak a kifogástalanul egészséges, tökéletes szemeket dolgozzák fel.

Nespresso Aged Sumatra limitált kávé

A terroir zamata

Nemcsak ennél a különleges kávé készítésénél, de a Kreinbacher tradicionális eljárással készült pezsgői esetében is elengedhetetlen a kézi szüretelés, a precíz válogatás, az érlelés, és fontos szerepet játszik a vulkanikus termőtalaj is. Mindkét italnál maghatározó az érlelés szerepe, amely a magas minőséget és az utánozhatatlan ízeket adja. Az indonéz kávéhoz hasonló kifinomultsággal készülnek a Kreinbacher Birtok pezsgői is. A kávéhoz hasonlóan a pezsgőkészítéshez használt alapborok karakterjegyeit és savasságát is alapvetően meghatározza a talaj összetétele, ami mind Somló, mind Szumátra esetében vulkanikus eredetű kőzetekből áll. Ahogy a szumátrai farmereknél, a minőségnek a Birtokon is a kézi szüret az alapja, és a termést többször is gondosan átválogatják, hogy csak sérülésmentes, egészséges fürtök kerüljenek a présbe.

Kreinbacher szőlőbirtok, Somló

A pezsgő palackos érlelése ideális pincehőmérsékleten, 18-36 hónapon át tart, hiszen a Kreinbachernél minden tételnél a minőségi pezsgők kategóriájában előírt, 9 hónapos érlelési idő minimum kétszeresét veszik alapul. Az érlelés hatására egyre komplexebb, finomabb aromák és krémesebb buborékok alakulnak ki a pezsgőben.”- árulta el Prisztavok Zoltán.

nespresso, kreinbacher, kávé, pezsgő, érlelt, aged, luxus, minőségi, limitált, sumatra, szumátra, indonéz, kávébab, pure origin, rúzs és más

A kávérajongók akár saját otthonukban is megismerhetik a már-már művészi kávéfeldolgozási módszer eredményét, a limitált kiadású Master Origins Aged Sumatra kapszulát. A kávé pörkölt karakterrel, és a kakaó és a dohány komplex ízjegyeivel rendelkezik, amelyet az idő tett még nemesebbé.

Nespresso Aged Sumatra

Kapcsolódó bejegyzések