Post Image

A FIATAL BŐR TITKA: PÖRGESD FEL AZ ANYAGCSERÉJÉT

Rúzs & Más / 2020-05-20

Az anyagcsere kifejezést hallva legtöbben az emésztésre, fogyókúrára asszociálunk: gyakran halljuk, hogy a jó anyagcsere segíti a pluszkilók leadását. Az viszont csak keveseknek jut eszébe, hogy a bőr is hasonló elven működik, és saját anyagcserével rendelkezik. Ez nem csak a bőr védelme szempontjából bír nagy jelentőséggel, de a fiatalos megjelenést, a ragyogó bőrképet is jelentősen befolyásolja. Kiderítettük, hogy milyen folyamatok zajlanak mögötte és hogyan tudjuk a fiatal bőrre jellemző anyagcserét előidézni!

A bőr anyagcseréje

A bőr anyagcseréje rendkívül összetett folyamat és leegyszerűsítve a sejtek folyamatos megújulásáért felelős. Az epidermiszben megy végbe, a bőr külső, védelmet ellátó rétegében és újra meg újra ismétlődő ciklusokban fut le, akár 1000-szer is életünk során. Ennek során a bőr alsóbb rétegeiben új hámképző sejtek, úgynevezett keratinociták keletkeznek, melyek lassan vándorolnak a bőrfelszín irányában. Ez az utánpótlás kiegyenlíti az elhalt hámsejtek (korneociták) elvesztését, melyek a bőr legtetején helyezkednek el és a természetes hámlással folyamatosan lelökődnek. Az új sejtek tehát nélkülözhetetlenek a bőr külső védőrétegének fenntartásához, amely védelmet nyújt a külső behatásokkal szemben. Ugyanakkor ezek a metabolikus folyamatok a bőr megjelenését is jelentősen befolyásolják.

Az anyagcsere hatása a bőröregedésre

A bőr anyagcsere a fiatalos bőrkép motorja: minél jobban működik, annál hatékonyabb védelmet tud kialakítani bőrünk a külső környezeti károsító hatások, az egyik legjelentősebb bőröregítő tényező ellen. Ha bőrünk kevésbé károsodik, egészségesebb, akkor nemcsak fiatalabbnak hat, de működése alapján valóban fiatalabb. A gond az, hogy a kor előre haladtával lelassul a bőranyagcserénk: míg gyerekkorban a bőr 14 naponként megújul, a húszas éveinkben ez már 22 nap, 50 évesen pedig mintegy 50 nap! A lassuló anyagcsere folytán az elhalt hámsejtek nem lökődnek le időben, a bőrfelszínen összegyűlve egy vastagabb réteget képeznek, ami kiszárad, mivel a korral a lipidek (zsírok) termelése is csökken. A következmény pedig a durva, foltokban hámló, fakó bőr. A felvastagodott hámréteg miatt a hatóanyagok felszívódása is csökken, így az öregedés gátló kozmetikumaink nem tudják kifejteni a hatásukat.

Így tudod felgyorsítani az anyagcseréd

A bőr öregedési folyamatait megállítani nem tudjuk, de lelassítani igen: megfelelő hatóanyagokkal, egészséges életmóddal és a bőr anyagcseréjénék felpörgetésével. Az alábbi tippek segítenek bőrünk fiatalon tartásában:

– UV védelem
Kortól függetlenül az egyik legfontosabb óvintézkedés, amely a gyors bőranyagcseréhez is elengedhetetlen. Az UV sugárzás ugyanis a sejtmegújulást meglehetősen negatívan befolyásolja. Az UV sugarakra a bőr védekezésül a hámréteg megvastagításával felel. Ez kibillenti az anyagcsere egyensúlyát és a hám felvastagodásához, eldurvulásához vezet, ahogyan a napozásnak rendszeresen kitett, „cserzett” bőrökön tapasztalhatjuk.

mossa, fényvédő, organikus, ecocert, UV védelem, ásványi fényvédő, rúzs és más

MOSSA organikus fényvédő SPF 30

– A-vitamin
A bőrbe Retinol formájában bejuttatott A-vitamin hatékony fegyver a ráncok ellen. Új lendületet ad a lelassult sejtanyagcserének a bőrben és a kollagén termelést is serkenti. Az A-vitamin a bőr szerkezetét bizonyítottan javítja, a felszínt simává és egyenletessé teszi.

paula's choice retinol booster, booster, rúzs és más

Paula’s Choice Retinol Booster

– Q10 koenzim
Az öregedés gátló krémek dobozáról ismerős hatóanyagot energia-vitaminnak is nevezik, mivel a sejtanyagcseréhez szolgáltat plusz energiát. Legjobb azonban, ha nemcsak kívülről juttajuk a bőrbe, de belsőleg, étrend-kiegészítőként is támogatjuk vele a szervezetünk megújulási folyamatait.

nivea, Q10, sleeping mask, cellular filler, hyaluron filler, éjszakai arcmaszk, rúzs és más, arcápolás

NIVEA Q10 Power éjszakai maszk

– Kémiai peelingek
Legyen az AHA, BHA vagy glikolsav, nem hiányozhat a bőrápolási rutinunkból! A kémiai hámlasztók gyengéden ugyanakkor rendkívül látványosan újítják meg a bőrfelszínünket: megakadályozzák az elhalt hámsejtek feltorlódását, a bőr felvastagodását, miközben az alsóbb rétegek megújulási folyamatait is serkentik, a kollagén termelést is beleértve.

Guinot enzimatikus peeling, rúzs és más

Guinot Gommage Biologique enzimatikus peeling

– Őssejtek
Egyes növényi őssejteknek (alma, szőlő, havasi gyopár stb.) a bőr őssejtjeit serkentő hatást tulajdonítanak, amelyek viszont fiatalosabb működésre ösztönzik a bőrsejteket. A legújabb kutatások azonban már a humán őssejteket illetve azok származékait, a növekedési faktorokat (EGF) vették górcső alá és el is kezdték alkalmazni bőrápolási termékekben.

Image Skincare The Max arcpakolás növényi őssejtekkel

– Egészséges életmód
A helyes táplálkozással, bőséges folyadékfogyasztással, dohányzástól, napozástól való tartózkodással, rendszeres testmozgással tehermentesíthetjük a szervezetünket a méreganyagoktól és segíthetjük a bőranyagcserénk maximális működését, hogy minél tovább megőrizze fiatalos lendületét.

Forrás: elle.hu

 

Kapcsolódó bejegyzések